19 juni 2012

Cirkuselefanter flyttar utomlands

"Kritik mot bra förslag om cirkuselefanter."
Ni vet vad som händer med djurförsöken om Sverige inför strängare regler? Djurförsöksverksamheten flyttar utomlands. Inte bra. Och ni har väl hört vad som händer med minkarna om Sverige förbjuder pälsfarmning? De transporteras utomlands till länder där man verkligen behandlar dem illa. Nu har vi fått en tredje grupp som också kommer att flytta utomlands - elefanter på cirkus.

Bengt Källquist från Cirkus Maximum säger om droger att det är mest humant att vara missbrukare i Sverige, med tanke på vårt sociala skyddsnät, och att utsatta personer går miste om det bästa landet att... eller vänta nu, det var cirkuselefanter vi pratade om. "Ett svenskt förbud leder enbart till att elefanterna går miste om det djurskyddsmässigt kanske bästa landet i Europa att uppträda i", enligt Bengt Källquist.

Hur vore det om Sverige gavs möjlighet att följa sin djurskyddslag? Konsekvensen av resonemanget ovan är att det aldrig kommer att kunna ske - eftersom det alltid är värre någon annanstans, dit man kan hota med att flytta. Vad är i så fall poängen med att ha "världens bästa djurskyddslag" överhuvudtaget?

4 kommentarer:

 1. Nu blev jag bara tvärsför och helt orealistisk och omogen. Jag vet att jag inte är politiskt korrekt men jag kan inte hindra mina känslor för tillfället. Jag vill säga "döda alla idiotiska människor som fångatar elefanterna (och alla andra djur) för att använda dem som pengamaskiner!" Människan är grymt självisk och så länge vi fortsätter vara det så finns det inte någon bra framtid. Människan luktar ruttet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur jag känner igen mig i det du säger. Hur man vill fördöma hela mänskligheten för att vi bara förstör hela vår värld. Vem var det som sa "Om alla insekter dog ut skulle jorden dö inom några månader. Om mänskligheten dog ut skulle världen frodas," eller något liknande. Jag önskar så att människor var bättre än vad vi är.

   Radera
 2. Människan brer ut sig precis överallt, så andra arter får inte plats snart att leva i frihet någonstans...

  SvaraRadera
 3. Klart att cirkusarna gillar djurskyddslagen, den har ju varit så snäll mot dem.

  ur "Djurskyddsmyndighetens föreskriftsmotiv nr 2/2007"

  "15 §
  Bestämmelsen är ny. De föreslagna måtten är de minsta inomhusmått som godtas för elefanter som hålls vid djurparker i Sverige. De är även de minimimått som EAZAs expertgrupp för elefanter rekommenderar. Elefanter rör sig i naturen flera kilometer varje dag och har stora hemområden, de har ett stort rörelsebehov.
  I djurparksföreskrifterna finns även reglerat att elefanter ska ha ett utomhusutrymme på minst 4 000 m2. Att ställa detta som krav skulle i praktiken innebära ett indirekt förbud att ha
  elefanter på cirkus. Djurskyddsmyndigheten har ansett att åtminstone djurparkernas inomhusmått ska kunna uppfyllas vid elefanthållning på cirkus."

  http://www.jordbruksverket.se/download/18.5e2d6468121389341458000115/F%C3%B6reskriftsmotiv%2BL116%2Boch%2BL118-1.pdf

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.