29 juni 2012

Mediekött

"Lundell och Strage om kött."
Sanna Lundell i Aftonbladet:
"Vill man hålla sig frisk, leva länge och bli smal är det veganmat som gäller. Jag menar inte att alla ska bli veganer, men det vore fint att åtminstone slippa detta kött- slafsande för en tid. Det vore så förbannat skönt om det kunde bli trendigt med grönsaker snart. Om det kunde slå upp några fina, riktigt bra restauranger med vegetariskt tema snart. Underbart vore det."
Fredrik Strage i DN:
"Köttätandet tycks hjälpa oss att hantera ångest, aggressioner och en längtan efter något primitivt. Många av oss gillar känslan av att befinna sig högst upp i näringskedjan. Andra, som jag, äter kött men vill inte tänka på att kotletten varit levande. Ibland försöker jag äta mer etiskt men det innebär oftast bara att jag undviker gulliga djur (som kanin).

Amelie Björks text utmynnar inte – vilket hennes kritiker tycks tro – i en önskan att alla ska sluta äta kött. Hon skriver bara att vi borde ta hand om djuren bättre, ”respektera deras arbete och ta omsorg om deras liv”. Den respekten är dessvärre svår att kombinera med det självbedrägeri jag ägnar mig åt. Jag vill inte ens se en bild av en ko i charkdisken.

Förhoppningsvis kommer det syntetiska ”in vitro”-köttet, som odlas av muskelceller, snart att börja säljas. Jag vill att min biff ska vara sotig och blodig men samtidigt lika abstrakt som steken i ”The matrix”, en film där verkligheten visar sig vara ett datorprogram. I den bästa scenen äter Cypher, spelad av Joe Pantoliano, på restaurang och säger att köttet skulle smaka ännu bättre om han inte visste att det var en digital illusion: ”Okunskap är välsignelse.” Men han vet också – även om han är lite för carnofallogocentrisk för att uppskatta det – att inga djur behövt lida för att han ska bli mätt."

1 kommentar:

  1. Sanna Lundell bär päls varenda gång jag sett henne i nån skvallertidning... Personligen tycker jag hon är helt dubbel nu i detta

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.