2 september 2012

Om den (inte) klimatsmarta kycklingen

"Om den (inte) klimatsmarta kycklingen."
Hanne Kjöller skriver på DN Debatt idag om Miljöpartiets förslag att införa en köttfri dag på Stockholms skolor. Det finns en del där som går att kommentera, men myten om din klimatsmarta kycklingen känns kanske mest angelägen - Kjöllers förslag är ju att skoleleverna ska tvångsmatas med kycklingklubbor fem dagar i veckan. Något ironiskt förstås, men ändå.

Och istället för att uppfinna hjulet på nytt - inlägget nedan kommer från Matens pris på Facebook. Och det står tämligen effektivt hål på myten om den miljövänliga kycklingen:
"Myten om kyckling som klimatsmart kött fortsätter att frodas. Den sprids till och med av svenska myndigheter. I Naturvårdsverkets guide "klimatanpassad mat" kan man läsa att kyckling ger upphov till bara en tredjedel så stora utsläpp av växthusgaser som griskött. (citeras idag av DNs ledarsida) Det är inte sant eftersom de här beräkningarna inte tar hänsyn till effekten av sojadodlingens bidrag till skogskövlingen i Brasilien. Få andra djur har lika stor andel soja i fodret som kyckling. Räknar man med utsläppen som uppstår på grund av sojans bidrag till skogsskövlingen ger kycklingen i själva verket upphov till större utsläpp än gris.Sant är att det finns klimatsmart kyckling. Men det gäller (i Sverige bara den kyckling som äter ekologiskt foder (tex krav märkt) som inte bidrar till att de brasilianska skogarna fälls. För mer info: läs kapitlet Kycklingbluffen i Matens Pris. eller lyssna på det här (ett par år gamla) reportaget. http://bit.ly/T5HDHV"

1 kommentar:

  1. Förövrigt så finns det bara EN gård som producerar ekologisk kyckling i Sverige. EN JÄVLA GÅRD.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.