3 mars 2013

I efterdyningarna av hästskandalen

"I efterdyningarna av hästskandalen."
Det är söndag, solen lyser genom fönstret och det blåser sådär härligt som det kan blåsa ibland. Och på tidningarnas kultursidor börjar efterdyningarna till "hästskandalen" att dyka upp, ofta med en insikt om precis det som så många djurrättsengagerade hela tiden påpekat - att det inte är hästarna i köttet som är det egentliga problemet.

Nedan ett par exempel från dagens skörd. Nu ska jag ut och jogga. Ha en fin söndag!

Ola Nordebo i Västerbottens-Kuriren:
"Den så kallade hästköttsskandalen är givetvis en skandal i så mening att korrekt information om vad det man köper innehåller måste vara ett kompromisslöst och grundläggande krav. Bluffar, eller misstag, måste avslöjas och få konsekvenser.
Men uppståndelsen och paniken kring det felmärkta hästköttet står inte i några rimliga proportioner till den lunkande tystnad som annars råder kring köttproduktionen och köttätandet i stort. Plötsligt råder hysteri kring en detaljinformation, trots att det i ett större perspektiv inte är hästkött utan den storindustriella, globala köttproduktionen och köttkonsumtionen överhuvudtaget, som är problemet."
Lisa Irenius i Upsala Nya Tidning:
"Dagens konsumenter verkar förvänta sig högkvalitativ mat till ständigt extrapris. Och de håller envist fast vid att vissa djur kan ätas och andra inte, utan att formulera varför.
Det är förstås inte kul att bli lurad av Findus lasagne. Men i längden är det också ohållbart att lura sig själv: att grisar, kor, får och höns skulle lämpa sig avsevärt bättre som mat än hästar.
I själva verket är det problematiskt att äta industriproducerat kött över huvud taget, med tanke på såväl djuren som miljön och den globala livsmedelsproduktionen. Att producera ett kilo nötkött kräver samma mängd energi som att producera sjutton kilo potatis.
Verkligt chict vore om vegetariskt blev ”den nya smaken” för 2013."
Kenneth Hermele i Sydsvenskan:
"Om det är kött som ska utgöra mänsklighetens framtida huvudrätt, då kommer det inte räcka att slakta aldrig så många hästar, då måste vi också röja mer mark och skogar för att bereda plats för ständigt fler slaktdjur. Och då får vi betala vår kötthunger med ett allt instabilare klimat."

1 kommentar:

  1. Uppiggande att läsa! Det bekräftar åter den där känslan man får att en insikt att något är fel i dagens livsmedelsindustri växer fram hos fler och fler.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.