27 februari 2013

"Stoppa fler försök på apor vid KI"

"Stoppa fler försök på apor vid KI."
Läsvärd artikel på SvD:s Brännpunkt idag, som knyter an till vår debattartikel på SVT:s Debatt om just djurförsöksetiska nämnder.

Från artikeln:
"Imorgon, torsdag, ska den djurförsöksetiska nämnden i Stockholm behandla en ansökan från ett läkemedelsföretag (Adlego Biomedical AB) som gäller försök på 30 apor (krabbmakaker och rhesusapor) för att studera effekterna av ett tilltänkt läkemedel mot ögonsjukdomar. Studien planeras att utföras vid Astrid Fagraeus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Solna. Laboratoriet tjänar förstås pengar på att upplåta ”sina” apor till ett aktiebolag som önskar utnyttja dem.

Motivet för att utföra försöket på just apor är att de liknar människor mer än andra djurslag och därigenom förväntas ge bättre testresultat, men vi vill hävda att just detta ”att aporna liknar oss” även är det stora problemet med försöket.

Apor är högt utvecklade djur med sinnesförnimmelser och förmågor som liknar människans egna. Därför är det inte moraliskt rätt att utnyttja dem i försök och därefter döda eller ”återanvända” dem i andra försök. Aporna reduceras därigenom till redskap i människans tjänst, som utnyttjas för ”våra” egna syften."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.