29 januari 2014

LRFgate

"LRFgate"
I september förra året beslutades att skolorna i Nyköpings kommun skulle servera köttfritt en dag i veckan. Några föräldrar blev arga men på det stora hela hade det nog passerat relativt obemärkt förbi om inte LRF i Nyköping bestämt sig för att dela ut kött på skolgården till de köttfria (för dagen) eleverna.

Tidningen Södermanlands Nyheter gjorde ett reportage från LRF:s köttevenemang.

Om LRF:s ambition var att göra något bra av det hela så blev det inte riktigt så med motiveringar som:
"Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga."
Tankesmedjan i P3 illustrerar vad som skulle hända om tjejer inte får i sig kött.


Ett till argument:
"Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor istället för kött. De siffrorna har vi inte."
Ordet ”skottgluggen” i samband med ”kor” är ett intressant ordval -  för det är ju just i skottgluggen de hamnar när de går från att vara ko till att vara hamburgare, genom LRF:s försorg. Men det kanske är en annan skottglugg de menar?

Hur som helst, nu är det ju inte LRF som organisation som säger dessa ord utan en LRF-representant i Nyköping. Riksorganisationen fick istället ägna dagen åt att dementera. Men deras agerande kring denna dag i Nyköping gör onekligen att deras trovärdighet ändå får sig en törn - när argumenten är att tjejer ska bli snygga och människor fiser av bönor mot en vegetarisk dag i veckan så undrar man onekligen vad som egentligen ligger bakom. Att LRF tjänar pengar på att vi äter djur?

Djurens Rätts Camilla Bergvall intervjuades i Dagens Media igår där en del av våra åsikter lyftes fram. Men vad ska vi mer tycka om detta? LRF:s motstånd mot köttfria dagar i skolan verkar vara att "nyansera debatten kring köttets klimatpåverkan" och att "tänka på vad man äter alla dagar i veckan". Jag gissar att alla håller med om både dessa påståenden. Men grundproblemet i världen är inte att vi har för många vegetariska dagar, utan att vi äter för mycket kött.

LRF säger att de inte har något emot att man äter vegetariskt, men att de flippar ur kring köttfria dagar gör att det framstår som att det faktiskt är vegetariskt som är problemet. Trots att, som riksdagsledamoten Elin Lundgren konstaterar i sin blogg, LRF står bakom en faslig massa produkter som varenda vegetarian i hela världen äter och kan äta.

Varför inte, som Fredrika Gullfot på Twitter föreslog, puffa för svenskodlade grönsaker denna dag i veckan? Det hade ju varit världens bästa grej, istället för att ge sig in samma tveksamma sällskap som Muf Gävle och tidningen GT och börja dela ut kött till mätta svenska skolelever i en värld där många inte äter sig mätta överhuvudtaget.

Varför inte argumentera för vegetariskt två dagar i veckan så att skolorna har råd att köpa ert svenska kött tre dagar, istället för att proppsa på kött, kött, kött hela tiden? Varför inte göra aktioner utanför skolor som serverar kött från andra länder? Det hade varit logiskt agerande från LRF. Nu är de inte det.

Se, där har ni massor med bra tips på nästa gång en kommun beslutar om en köttfri dag istället för att bete er underligt LRF. För egentligen, hur kan det fortfarande vara så provocerande med grönsaker (för att citera Sofia Arkelsten), och så provocerande med en varierad kost (för att citera Veronica Palm)?

För ingen har väl missat att vi fortfarande bara pratar en vegetarisk måltid i veckan? Vänta bara tills den dagen då Djurens Rätt får som vi vill och alla äter vego hela tiden. Då kan vi diskutera.

8 kommentarer:

 1. Precis så. Tack bästa Djurens rätt.

  SvaraRadera
 2. Tur att ni finns :)

  SvaraRadera
 3. Bra text! Hoppas någon tidning hakar på och intervjuar några svenska bönder som livnär sig på att producera rotsaker. Vad tycker om protesten mot bl.a. rotsaker i organisationens namn?

  SvaraRadera
 4. Klockrent! Otroligt klantigt av LRF.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra skrivet ! Dom gjorde ju verkligen bort sig

  SvaraRadera
 6. Men kära nån. Vissa representanter för LRF beter sig som sura ungar. Att servera hamburgare utanför en skola då man infört vegetarisk måndag är övertydligt. Tyvärr LRF men jag och jag tror många med mig har redan klart för oss vad det handlar om. Inga dementier i världen kan ändra min uppfattning.

  SvaraRadera
 7. Smakrik, vegetarisk, ekologisk och näringsriktig mat efterfrågas alltmer av hälso- och miljömedvetna konsumenter.
  Green n Lean presenterar den nya generationen vegetarisk (vegan) mat med unika näringsegenskaper och som tillmötesgår de hårdare kraven på ett hälsolivsmedel som passar alla konsumenter - inte bara vegetarianer.
  www.youtube.com/watch?v=MLLfaZvhqKs

  Green n’ Lean vann Garant Ekostjärna 2014 på Ekogalan i Stockholm 30 januari.
  http://news.cision.com/se/axfood/r/garant-ekostjarna-2014-till-green-n-lean,c9528262

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.