30 januari 2014

Reaktioner på #LRFgate

"Reaktioner på #LRFgate"
Flera ledare tar idag upp LRFgate från gårdagen. Här är ett par röster

Expressen:
"En köttfri dag i skolan är alltså bra av fostrande skäl, miljöskäl och hälsoskäl. Att LRF motarbetar detta är inte bra för barnen. Och det gynnar knappast svenska lantbrukares varumärke."
Anna Bäsén i samma tidning:
"De som nu oroas över att en köttfri lunch i veckan ska orsaka en epidemi av undernärda skolbarn kan vara helt lugna. Barn behöver inte äta biff varje dag. Det går fint att få i sig tillräckligt med protein och annan näring med vegetarisk kost."
Sydsvenskan:
"På vilket sätt är det ett hot mot friheten att vissa barn under ett (1) enda av dagens mål en (1) enda dag i veckan serveras maträtter som inte innehåller kött? Måste en köttätare äta kött hela tiden? På vilket sätt är det frihet? Bönder, borgare och burgarkedjor, förenen eder för något viktigare."
Skånskan:
"Det är viktigt för kvinnor att äta hamburgare så de kan bli SNYGGA? Om man bortser från att LRF ska strunta i kvinnors utseende, så är det en formulering som en fjortonåring skulle skämmas för."
DN:
"En köttfri dag är inte en kötthatardag. Det är ett initiativ som följer av medvetenheten om att världens växande medelklass inte kan fortsätta att år efter år öka sin fisk- och köttkonsumtion. Det är inte en kommunal själv­späkardag utan en uppmaning till skolorna att laga god och nyttig mat utan vare sig kycklingklubbor eller köttfärs. Det ger begreppet ”pedagogisk lunch” en helt ny innebörd." 
Aftonbladet:
"Sanningen är att vi äter på tok för mycket kött, både för vår egen hälsa och med tanke på vad miljön klarar. Om barn och unga kan lära sig värdet av mer varierad kost är det självklart bra. Skolorna behöver inte nödvändigtvis vara en förlängning av snabbmats­kedjornas dåliga matkultur. "
Värmlands Folkblad:
"Hon lägger till att ”korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor i stället för kött”. Det måste vara ett nytt lågvattenmärke i matdebatten och det är synd att det kommer från en företrädare för de svenska bönderna."
Allehanda:
"En kommun, denna gång Nyköping i Södermanland, har beslutat införa en köttfri dag i skolköken och nån organisation går helt bananer och protesterar genom att ställa sig utanför en skola och dela ut hamburgare. Alltid dessa hamburgare?! Vad är det med just hamburgare och politisk opinionsbildning?"
Från igår har vi förstås också debattartikeln i Aftonbladet kvar att nämna: Jag är vegan - och springer maraton.

Två som ställer sig på andra sidan i diskussionen är Södermanlands Nyheter och, vår favorit, Smålandposten.

Södermanlands Nyheter:
"På den här ledarsidan har vi tidigare skrivit att den köttfria dagen är ett ovanifrån-projekt som ställer eleverna inför faktum, inte något engagerar dem i frågans djup och nyans."
De har nog missat att beslutet i Nyköping togs av Nyköpings Ungdomsfullmäktige, vilket då snarare gör det till ett underifrån-projekt?

Och så Smålandsposten, som brukar tycka precis tvärtom det mesta. Så även denna gång:
"Tiotusentals barn får inte alltid ett mål varm mat i hemmet, visar undersökningar från Majblomman. För många barn är skolmåltiden den bästa och näringsmässigt mest viktiga på hela dagen. Att äta vegetariskt bör vara ett givet alternativ på våra skolor. Att göra det till det enda alternativet är en uppvisning i klassförakt. "
Nu ska jag inte göra detta till en politisk fråga utan bara konstatera att deras uppfattning om att en vegetarisk måltid inte skulle kunna vara en näringsmässigt bra måltid börjar kännas väldigt stenålder. Jag kan se framför mig hur redaktionen proppsar på kött till varje lunch för att orka med arbetsdagen, och hur en person ur ledarredaktionen svimmade en eftermiddag efter att ha råkat ta den vegetariska pajen av misstag.

Och att en genombläddring av Meat Atlas gör det tydligt att västvärldens köttkonsumtion är en lyxkonsumtion på bekostnad av andra delar av världen. Att hävda att det är vår rätt att äta kött varje dag när andra människor i världen knappt får mat alls.... Äsch, nu blev det nästan lite politik ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.