8 januari 2014

Vegoåret 2014!

"Vegoåret 2014!"
Satt precis och sammanställde statistiken för Djurens Rätts alla kanaler i webb och sociala medier, och allting pekar uppåt som en djurvänlig nyårsraket – utom denna bloggen. Lite sorligt. Analysen till varför är förvisso inte särskilt avancerade, och jag har nämnt att jag inte riktigt hinner med detta lilla barn lika mycket som tidigare. Vi får se om det blir någon ändring på det under 2014.

Men istället för att gråta över spilld sojamjölk (särskilt när alla andra siffror pekar rakt uppåt) så finns det ju en massa glädjande saker att bli glad över istället. Som att vegoåret 2014 har fått en flygande start!

Till exempel har vi ju Matmagasinet Vego, vilket ju är ofantligt fräsigt. Skriv upp dig på en prenumeration bums. (Och läs intervjun med Sofia Dahlén i Nöjesguiden).


Något annat roligt är att det i samband med ett nytt år dyker upp en massa trendspaningar, och att vego fortsätter vara en del av dem. Mest upplyftande var nog den i tidningen The Independent som bl.a. skriver: "Most UK supermarkets already stock vegan products, but Veganz is the first dedicated chain store of its kind in Europe. Set up in 2011, the company hopes to open a total of 21 stores across the continent by 2015 to meet growing demand."

21 veganska livsmedelsaffärer i Europa 2015 för att stilla efterfrågan? Dra på trissor! (Vill vi ha någon Veganz i Stockholm som konkurrent med Goodstore? Hm.)

Vad finns det mer att glädjas åt? Att typ vartenda matkasseföretag skaffar sig en vegetarisk kasse (den senaste kom det ett pressmeddelande så sent som idag)? Det måste ju säga något om efterfrågan. Och såklart ska vi i det sammanhanget inte glömma årets vegoföretag 2013.

Och så kommer det att bli fler Vegomässor under 2014 än under 2013 (Umeå, Göteborg, och Örebro som jag vet, och Vegoforum i Stockholm). Och Tensta Konsthall. Ett nytt vegokafé i Malmö (för det är ju precis vad Malmö är värda, ännu ett ställe... hm). Och Veganprat. Och den där syltan från Astrid och Aporna var inte alls så äcklig som vissa hävdar!

Kommer 2014 att bli året då preppy-veganismen med färgglada bilder och hurtigt tilltal slår igenom på riktigt? Jag håller tummarna.

* Har efter att detta inlägg publicerades fått ett par förslag på andra vegohändelser som kommer att inträffa under 2014 och som jag helt lyckades missa. Som Veganutmaningen i mars. Som den brittiska motsvarigheten Veganuary (svårt ord att skriva, svårt ord att uttala). Och det kommande mastodontverket om glutenfri (och vegansk) bakning från www.kakboken.se. Tack för tipsen alla!

Avslutningsvis så har också PETA i England utropat 2014 till The Year of the Vegan (om än med ett frågetecken), vilket de bl.a. baserar på att flera googlar på ordet vegan i England nu än någonsin tidigare, vilket vi sedan tidigare vet är en global trend. *

PS1. Innebär det per automatik att det sker i kontrast till hardcore-veganismen med bilder på döda djur? Eller har båda en plats?

PS2. Ordvalet "Preppy-veganismen med…” lånade jag från Sofia Dahlén i intervjun ovan.

PS2. Är det något jag inte vill se mer av under 2014 så är det detaljveganism eller vem-är-mest-vegan-veganism. Folkrörelse nu, tack.

8 kommentarer:

 1. Hej! Vet du om Vegomagasinet kommer att ha fokus på vegansk mat eller lakto/ovo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer vara veganskt (och de kommer ha Djurens Rätts märkning på tidningen, som garanterar att produkter inte innehåller produkter från djur).

   Radera
 2. Ang. PS 2, jag hoppas på en rörelse som fokuserar på antispeciesism. Inte luddiga vegobegrepp som sammanblandas med miljörelativism och flexitarianism. Pratar vi inte om speciesism pratar vi inte om sakfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Eller så det viktigast att fler äter veganskt?

   Radera
  2. Att fler väljer en antispeciesistisk livsstil är en logiskt följd av att antispeciesism lyfts upp. Att folk på random äter veganskt för att det verkar bra i största allmänhet eller att de vill gå ner tio kilo är inte djurrätt och det drabbar djuren eftersom de djurvänliga valen är inkonsekventa och utan eftertanke. Det huvudfokuset tycker jag inte att den samlade djurrättsrörelsen ska ha.

   Radera
  3. Nej, visst, håller egentligen med. Men kan också tycka att det inte skadar om veganismen ibland paketeras i andra former, och därmed har större möjligheter att nå ut till fler, som kanske inte ens kan stava till antispeciesism. Mångfald är bra, tror jag.

   Radera
  4. Absolut är det bra och effektivt att jobba på flera fronter samtidigt, men huvudfokus ska ligga på antispeciesism menar jag och det fokuset känner jag inte riktigt finns just nu. Som du påpekar själv så vet ju folk inte ens vad det är för något.

   Radera
 3. Jag tror att Goodstore har redan många konkurrenter - t.ex. Hornstull's Hemköp som har rätt mycket veganskt, säkert mer än Goodstore... Men det är ju bara bra med konkurrenterna, man är tvungen att utvecklas. Mitt förslag är att Goodstore ska expanderas själv och konkurerra med Veganz i Tyskland på plats ;)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.