13 augusti 2007

Vem äter mest sojabönor?

I köttskatt-debatten häromdagen sa MUF:s ordförande Niklas Wykman att om hela världen skulle livnära sig på bönor, soja och köttsubstitut (a.k.a. vegomat) så skulle vi få "många andra miljökonsekvenser som är svåra att förutsäga". I betydelsen att transporterna av dessa produkter är ett stort problem.

Problemet är bara att detta inte är problemet.

Lantbrukstidningen ATL skrev igår en nyhet under rubriken Brasilianska sojaproducenter planerar för expansion, där det förklaras att den ökade produktionen (och rimligen också de ökade transporterna) av soja har sin grund i att "aptiten på soja växer i världen i takt med att animalieproduktionen ökar".

Som Alexandra sa i debatten går 1,8 procent av det sojamjöl Sverige importerar till människor, övrigt (400 000 ton minus 1,8 procent) blir djurfoder. Med andra ord måste Sveriges och världens vegetarianer och veganer börja äta helt fruktansvärda mängder med sojaprodukter - alltså förutom det vi redan vräker i oss, typ 1,8 procent - för att ens finnas komma med i matchen när det gäller de problem som transporterna av soja orsakar.

Eller så måste det till helt fruktansvärda mängder av nya vegeterianer. Vilket iofs vore väldigt bra, men rimligen tar det några decennier (århundranden?) innan vi kan börja konkurrera med animalieindustrin i frågan om sojakonsumtion.

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Det kommer ju ofta ut artiklar om hur regnskogen huggs ned för djurbete eller djurfoderssoja. Jag hoppas att vegetarianen kallade denna bluff av moderaten. (Finns det moderater som är vegetarianer? Vore intressant med en intervju i så fall.)

    Dessutom kan vi livnära oss på bönor som odlas i vårt närområde, istället för på sojaprodukter från andra sidan jorden. Sojabönan får alltför stor plats i debatter och på många nyvegetarianers köksbord.

    Jag bor i sydostasien och bland kineserna finns det bara en böna, sojabönan, men ingen vet hur den egentligen ser ut, då den alltid processas till olika former av tofu eller mock-meat. Detta är inte en framtid för vegetarisk mat som jag vill se det.

    SvaraRadera
  2. Niklas Wykman är väl vegetarian själv. Dock lite feg i sin djurideologiska ställning.

    För övrigt är havremjölk och -grädde jäkligt gott och bra tycker jag. Men tofu vill jag inte vara utan :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.