4 december 2008

Bakom kulisserna på Solvalla

En onsdagskväll i november är det som vanligt tävlingskväll på Solvalla. På stallbacken bakom tävlingsbanan ligger dimman tät och i diset skymtar siluetter av hästar förbi. En efter en kommer de ut från banan och på nära håll blir det tydligt att loppet krävt mycket av hästen. De är genomblöta av svett och många verkar uppjagade och har en vild blick.

På banan springer hästarna runt och runt i ett rasande tempo, i sulkyn bakom dem sitter sammanbitna kuskar som vill vinna. Frågan är vad hästarna vill? Runt om i stallarna står hästar i full utrustning och väntar på sin tur på banan. Först är det uppvärmning, därefter väntan och sedan är det dags för loppet. Efteråt väntar vanligtvis en lång transport hem till stallet. Så fortsätter jakten på prispengar, kväll efter kväll runt om på landets travbanor.

Vår granskning av travsporten finns på www.djurensratt.se/trav och tillsammans med Kalla faktas program i ämnet har denna fråga äntligen lyfts i det mediala bruset. Eller som Lotta Gröning uttrycker det i gårdagens Aftonbladet - det har "fått oss att se vad många faktiskt blundar för. Självklart vet travfolk om att hästarna plågas".

Sara Asteborg
Djurens Rätt
Foto: Hendrik Zeitler

13 kommentarer:

  1. Det förekommer också att man blistrar halta travhästar. D.v.s man rakar benen och lägger på cederolja. Och nästa dag har hästen i princip ingen känsel och kan springa på det halta benet. SJUKT!

    SvaraRadera
  2. Snälla ni, ni kan ju inte döma alla!
    Det finns skräckexempel, men det finns överallt! Precis överallt om ni tänker efter. Och det är ju såklart jättehemskt men ni ska ju inte ge er på en specifik sport för det!
    Varför bara ge er på travsporten om ni nu ska göra det? Ridsporten är minst lika krävande... Och en massa andra sporter också.
    Och en sak ska jag säga er, många kuskar kör inte bara för att de vill vinna. Ni har inte funderat över att man kanske gör det för att man är intresserad? Det är inte bara att sätta sig bakom hästen och gasa järnet (som ni verkar tro). Det är väldigt mycket planering; hur man ska köra och när man ska köra fortare, o.s.v.
    Till ovanstående: Man blistrar inte bara travhästar. Tyvärr är det så. Men för att enstaka blistrar hästar ska man döma en hel sport då?
    Och ofta är det så att travhästar tycker om och blir uppjagade på banan. Det är ofta de som springer bra. Kolla bara på Järvsö Faks!
    Hästar som inte trivs springer i regel inte bra och de gör man sig av med.
    Nu ska jag inte säga att det inte förekommer djurplågeri i travsporten (som ni så specifikt var ute efter) för det gör det. Men det är inte så övervägande att man ska döma hela sporten!
    Jag tycker ert upplägg är dåligt för det här. Ta hand om de enstaka fallen istället för att ge er på en utav landets största sporter!

    SvaraRadera
  3. Vad som verkar "glömmas bort" i sammanhanget är att MÅNGA tar pulsen på sina hästar efter loppet för att vara riktigt säkra på att de är friska.. En frisk vältränad häst har inte speciellt hög puls efter loppet... Efter kanske 10-20 min är den i regel nere på normalpuls igen. HUR kan man tolka det till att hästen är helt slut? Bara för att den är svettig behöver den inte vara trött.. Vilken häst har inte en vild blick på tävlingsbanan? Detta gäller inom ALLA discipliner. Såklart det är en högre stressfaktor på tävlingar. Sedan är inte stressen så hög att hästen på något sätt lider av det, man kan jämföra det med att stress äöven förekommer hos hundar i tex lydnadsträning.. Men men, allt blir ju som man tolkar det till, vad som är sant och inte är ju mindre intressant.

    Djurens rätt är en oseriös organisation, och man kan fråga sig om vad ni mer talar osanning om.

    SvaraRadera
  4. Djurens Rätt arbetar för ett stärkt djurskydd inom travet. Detta gör vi bland annat genom att föra en dialog med Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och Jordbruksverket, där vi diskuterar vilka åtgärder som kan genomföras för att uppnå detta. Det är oerhört viktigt att hästarna inte riskerar att bli förbrukningsvaror i jakten på prispengar. Det är även oerhört viktigt att säkerställa att svensk travsport följer djurskyddslagen. I Sveriges djurskyddslag står följande: 17 § Djur får inte tränas för eller användas vid tävling på sådant sätt att de utsätts för lidande. Jordbruksminister Eskil Erlandsson har i en interpellationsdebatt om missförhållanden inom travsporten sagt att Jordbruksverket ska se över de nuvarande bestämmelserna gällande till exempel besiktningen före start, spödrivning och hästarnas utrustning. Detta är ett viktigt steg i arbetet för att förbättra djurskyddet inom travsporten.

    SvaraRadera
  5. Hur kommer det sig att ni skriver vettiga saker först när folk faktiskt ifrågasätter det ni säger?

    Jag har fortfarande inte fått något svar på varför ni skriver att "hästarna är helt slut" efter ett lopp trots att många bevisligen inte är det. Inte heller kan ni förklara på vilket sätt uttrustning godkänd för travtävling plågar hästarna. Såklart missbruk av utrustning skadar hästarna, det gäller all utrustning. Har man kunskapen om hur utrustningen fungerar använder man den alltså rätt.

    Vad har ni överhuvudtaget för hästerfarenhet? Den verkar vara obefintlig, eller så bortser ni från den faktiska sanningen om trav, det är inte travet i sig som plågar hästarna utan vissa idiotiska rötägg som hellre borde syssla med frimärksamling. Detta finns inom ALLA discipliner.. Åk på ponnyhopptävlingar så ska ni få se på spömissbruk och dålig hästhantering. Inom travet är detta mycket strängare reglerat. Och nej, bara för att man kör med spö behöver man inte piska hästen med det.

    Läs gärna mitt blogginlägg om varför jag anser att ni är en oseriös organisation.

    SvaraRadera
  6. Läs gärna inlägget ovan igen. Jag tycker det räcker som svar. Att stärka djurskyddet inom travsporten borde väl ligga i allas intresse, även ditt?

    Sedan är det naturligtvis din fulla rätt att tycka att vi är en oseriös organisation.

    Min rent personliga reflektion är att inte spelar någon roll vilka vi ifrågasätter eller kritiserar - svaret blir alltid att allt är bra och det är mycket värre någon annanstans.

    SvaraRadera
  7. Jag är inte emot ett utökat djurskydd inom travet, utan är ute efter ett svar på varför ni driver er kampanj med grova generaliseringar och rena faktafel. Jag undrar fortfarande hur en häst som ligger på under 100 i puls nästan direkt efter ett lopp kan vara uttröttad, och över många andra saker ni skriver med.

    SvaraRadera
  8. Och det anser jag naturligtvis att vi inte gör. Och jag tror inte vi kommer att komma mycket längre i den diskussionen.

    Men det är ju bra att vi kan enas om att resultatet har blivit bra.

    SvaraRadera
  9. Bara att instämma i Laxs kommentar. Grova generaliseringar och faktafel lär inte ta debatten framåt.

    SvaraRadera
  10. Jag kör ponnytrav som i stortsett är samma som vanlig trav och vet att de är många som är ute efter att vinna och kör fullt ut, hästarna är halta efter loppet och kuskar som bara piskar på hästen för att få de att gå fortare.
    Men det finns även många kuskar som verkligen tänker och vet vad dom gör. Många hästar springer för att dom tycker det är kul. Järvsöfaks, han sprang för att de var roligt och han älskade publikens uppmärksamhet. Och om hästen inte tycker om att springa skulle inte göra det heller.
    Men alla är inte så att de sitter och tänker "jag ska vinna vad de än krävs" , det finns även dom som tänker "bara jag kommer runt är jag nöjd med hästen". Alla ska verkligen inte dras över samma kam.
    Jag tycker att mycket som skrivs här är överdrivet och folk måste verkligen tänka på vad dom skriver.

    SvaraRadera
  11. Hej igen Louise,
    om de som är engagerade såg till att korrigera du problem du själv tar upp kanske det skulle bli svårare att dra alla över en kam?

    SvaraRadera
  12. Inte här på denna sida tydligen. här är alla upprivna över allt möjligt, inte bara om travsporten, utan över grisar som äter på varandra mm.

    SvaraRadera
  13. Ja, visst är vi tokiga? Det är ju klart att grisar måste få bita på varandra och att hästar måste få springa.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.