28 juli 2009

Hiphopartisten Promoe – nu Djurfadder

Sommarturnén fortsätter att skapa Djurfaddrar, det senaste tillskottet är hipopartisten Promoe, bland annat känd för låtar som White Man's Burden och Svennebanan. Djurens Rätts Susanne Westerlund träffade honom för en intervju under Katapultfestivalen i Ekerö.

Läs intervjun med Promoe på vår turnésajt summerofliberation.se

25 juli 2009

Karlsson på taket, Heather Mills, Djurrättsalliansen och pizza

Semesterreflektion 21. Stora nyheter på kändis/vego-fronten: Heather Mills har köpt Redwood Wholefood Company.

Redwoods vegoprodukter går att hitta på Goodstore, Astrid och aporna och i välsorterade affärer och hälsokostbutiker.

Jag kan för lite om affärer för att veta exakt varför Heather Mills skulle vilja köpa Redwood, men hoppas detta gör att Redwoods produkter att nå ut till fler världen över.

Semesterreflektion 22. I USA och Storbritannien kryllar det av djurrättsorganisationer. I Sverige finns inte samma mångfald, vilket jag tycker är tråkigt. (Naturligtvis går det inte helt att jämföra, Sverige är aningen mindre i storlek. Men ändå. Mångfald är viktigt, det är bara sekter som inte har en mångfald.)

Så jag gillar verkligen att Djurrättsalliansen finns och att de är aktiva och duktiga. Men jag tyckte denna nyhet som jag läste för ett tag sedan var underlig.

Djurrättsalliansen vill att ett djurförsöksföretag ska avbryta samarbetet med ett annat djurförsöksföretag? Och om det ena djurförsöksföretaget avslutar samarbetet med det andra kommer man att sluta protestera mot det först nämnda djurförsöksföretaget?

Underligt. Och det framstår onekligen som man tycker att problemet med det ena djurförsöksföretaget är att de råkar samarbeta med ett annat.

Hoppas det var tidningen som klantade till rapporteringen.

Semesterreflektion 23. Trevlig läsning i SSU:s tidning Tvärdrag: "SSU är en organisation som ska upp mot djurförtryck och storköttkonsumtionen".

Blir intressant att se vad reaktionerna blir på det inlägget.

Semesterreflektion 24. På samma sätt som det i Amerika och England finns en mångfald av organisationer, finns det också en mångfald av litteratur om djurrätt och vego. Inte så i Sverige. Därför är nyheten att Vegankrubbs-Björn tänker skriva en bok spännande.

Det ser vi fram emot.

Semesterreflektion 25. En av mina största irritationsmoment på vegomatsområdet är det här med pizza. Att Vegetariana, som den oftast heter, vanligtvis är så långt fantasin sträcker sig. Oerhört irriterande, samtidigt som det finns tvåhundrafemtiotolv varianter med skinka och andra döda djur.

För det första, en vegetarisk pizza måste inte heta Vegetariana. Det finns inga pizzor som heter Skinka, Kötta eller Räka vad jag vet.

För det andra, pizzor utan djur går att göra roligare än den vanliga Vegetariana-varianten. Det finns lysande undantag, så som Old Corner i Göteborg och på Algarve i Malmö. Och pizzerior som tänkt lite längre - så som pizzeria NiVå på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm där man kan få quornfärs på alla pizzor.

Finns såklart fler undantag, men överlag är det ohyggligt fantasilöst. Och jodå, jag är medveten om att quorn inte är veganskt - men det är ändå ett tecken på att någon pizzabagare tänkt lite längre.

Semesterreflektion 26. Visste ni att man blev snygg av motion och komjölk? Gick att läsa på ett mjölkpaket jag nyligen lade ögonen på.

Jösses.

Semesterreflektion 27. Det här med semester är inte så dumt. Men inläggen blir mindre tätt än vad jag från början tänkt mig. Ber om ursäkt för det.

Semesterreflektion 28. Jag har alltid haft särskilda känslor för kor och elefanter. Det är djur som känns lugna och sympatiska, med en sorts inre kunskap om livet.

Och det har alltid varit lite extra med just elefanter, och jag kan verkligen inte förstå hur man kan släpa runt på dessa imponerande djur på svenska sommarvägar. Allt djurutnyttjande är svårt att förstå, men delar av det är svårare att förstå än annat.

Och det är kanske på grund av detta jag blev så j-a förbannad över den film som PETA precis släppt, som visar hur anställda på cirkusen Ringling Bros misshandlar elefanter - se filmen hos Aftonbladet och läs mer på http://www.ringlingbeatsanimals.com/. Förbannelse över dem.

Men allt är som vanligt bättre i Sverige, eller hur?

Semesterreflektion 29. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – jag ska aldrig mer klaga på vegoutbudet i Stockholm. När man semestrar på mindre orter så inser jag varje gång hur lyckligt lottad man är som vegan eller vegetarian i storstäder som Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Semesterreflektion 30. Bloggen Vegofamiljen skrev för ett tag sedan om det här med barn och godis med döda djur i. Vilket blev aktuellt i min värld häromdagen.

Jag och lillgrabben (2,5 år) var häromdagen på föreställningen Karlsson på taket. Teater ute i det fria, trevligt. Vid ett tillfälle slänger dock Karlsson ut Kuckelimuck-medicin till publiken, Kuckelimuck-medicin i form av geléhallon. Röda, glittrande och fina. Och innehållandes döda grisar.

Och naturligtvis faller en droppe Kuckelimuck-medicin ner i lillgrabbens knä.

Vad göra? Försöka trolla bort uppmärksamheten från den lilla röda läskande sak som ligger i knät och som alla andra jublar över – med troligt resultat att lillgrabben börjar störtgråta över denna ohyggliga orättvisa som hans far utsätter honom för. Eller inse slaget förlorat och tyst förbanna den djurförtryckande världen i allmänhet och Karlsson på taket i synnerhet?

Det är inte lätt alla gånger.

18 juli 2009

Jensen's Bøfhus, Borås, tzayspett, Barcelona och fåglar

Semesterreflektion 11. Här kommer ett par ord som nog aldrig använts i samma mening tidigare: torsdagens vegokorvgrillning räddades av Jensen's Bøfhus och OKQ8.

Sojakorvar var nedpackat, liksom ketchup och senap - tiden räckte inte till för att göra något roligare. Men det hela blev bra tack vare coleslaw av märket Jensen's Bøfhus (för er som inte känner till Jensen's Bøfhus – tänk på en restaurang med kött, kött, kött och så lite extra kött. Då är ni nära.).

Vegansk coleslaw är varken det första eller sista man tänker på när man tänker Jensen's Bøfhus, men den finns. Och var helt ok. Kan vi inte argumentera bort köttet från Jensen's Bøfhus så kanske vi kan konsumera deras coleslaw i sådana mängder att de blir ett coleslaw-företag.

Dessutom hade vi glömt korvbröd, men räddades i nöden av OKQ8. Puh.

Semesterreflektion 12. Lokalpolitikern Anders Österberg (s) föreslår att Borås skolbespisningar ska ha en vegetarisk dag i veckan, för miljöns skull. Läsarkommentarerna på Borås-Tidnings hemsida är förtroendeingivande och skrämmande på samma gång Det började illa och jag hade för ett tag helt gett upp hoppet om staden Borås. Men nu känns det lite bättre.

Semesterreflektion 13. På utflykt häromdagen hade jag med mig senaste numret av New Scientist, och kunde där läsa om de 76 rhesusmakaker som efter 20 års djurförsök har gett oss kunskapen att färre kalorier gör att vi lever längre.

Visste vi inte detta redan? Att övervikt gör att vi dör tidigare, och färre kalorier gör att vi antagligen lever lite längre? Var det värt att 38 apor under 20 år fick 2/3 så mycket mat som de annars skulle haft? 20 år av hunger egentligen.

Fördomen om att djurförsök alltid är nödvändiga och görs för att bota livsfarliga sjukdomar är en av de mest effektiva fördomar jag känner till.

Semesterreflektion 14. På tal om utflykt upptäckte vi på NK häromdagen "Tzayskewers & Kimchislaw" (från företaget Health & Happiness). "Tzayskewers & Kimchislaw" är tzayspett med hoummossallad, serverad med kimchicoleslaw. 100% veg stod det på förpackningen, men det var kesella i coleslawen, så det är inget för veganen. Men jag har ett förslag på lösning.

Du ser till att boka in en utflykt med din icke-veganska kompis. Ni tar vägen förbi NK, och köper bland annat en förpackning Tzayskewers & Kimchislaw. Ni placerar er på en filt på Blasieholmen. Du pekar mot Gröna Lunds nya åkattraktion Insane, och utropar "Herregud, har du sett den där grejen!!!". Din kompis kan inte låta bli att titta, du norpar snabbt som ögat åt dig tzayspetten, springer raskt därifrån och skickar ett förklarande sms dagen efter. Eller så tigger och ber du på dina bara knän.

Hur som helst blir alla glada och nöjda.

Semesterreflektion 15. Tretton år efter att Djurens Rätt skrev den första debattartikeln om körkort för hundar hänger Fredrik Hardt i Gotlands Allehanda på.

Välkommen Fredrik.

Semesterreflektion 16. Enligt sajten VirtualTourist.com är detta de fem värsta länderna för veganer att resa i:

1. Mexico
2. Spanien
3. Tyskland
4. Kuba
5. En samling centralasiatiska länder

Tillåt mig att inte hålla med överhuvudtaget. Och tillåt mig tro att amerikaner inte har samma resvanor som resten av världen. Jag har förvisso bara erfarenhet av Spanien och Tyskland, men dessa länder hör absolut inte till denna lista.

Högst personlig semesterreflektion 17. Badpremiär: 18 juli. Dagen då Zlatan blev klar för Barcelona. Fånigt sent premiärdopp, särskilt för en Varbergare som jag. Men jag gillar tanken på Zlatan i Barcelona, staden där jag på Maoz upptäckte att falafel inte måste vara jättetråkigt.

Semesterreflektion 18. Det sägs att en viss travkusk *host* grispåfösare *host* har förlorat sin huvudsponsor. Travkusken skyller på TV4, huvudsponsorn säger att det inte har något med anklagelserna om djurplågeri att göra.

Brott lönar sig inte säger jag.

Semesterreflektion 19. Om du lider av brist på bloggande från Djurens Rätt så är djurensratt.webblogg.se bloggen för dig. Häng med på sommarturnéns framgångar och äventyr.

Semesterreflektion 20. Det är både fascinerande och tragiskt när de vilda djuren kommer i direkt kontakt med vår moderniserade värld. Så som de svalor (jag är rätt säker på att det var svalor i alla fall…) som hade skapat ett bo på den bilfärja vi åkte med i helgen. Och de rådjur jag titt som tätt stöter på i min södra förort till Stockholm (jag undrar alltid hur det går för dem när jag ser dem på morgonen, när de har en hel dag att klara av).

Och så som de fåglar som hade slagit sig ner i dörren till en sopstation i Stockholms skärgård.

15 juli 2009

Jonas Wahlström, baseboll, glass, duvor och Hultsfredsfestivalen

Denna vecka och tre veckor framöver ska jag försöka ta semester. Vilket skulle kunna innebära färre blogginlägg, men bloggar som uppdateras sällan är det (nästan) tråkigaste som finns. Så istället blir det här ett antal kortare semesterreflektioner med jämna mellanrum. Lite kortare, men lika ofta. Och så återkommer den vanliga ordningen till hösten.

Semesterreflektion 1. Låt mig gissa att jag är den enda som skriver eller läser denna blogg som betalar extra för ESPN America, bara för att kunna ha möjligheten att titta på amerikansk sport när andan faller på? Har jag rätt så har ni antagligen missat att Prince Fielder vann den homerun-tävling (tänk: den som slog längst i brännboll) som gått på den kanalen de senaste dagarna.

Helt ointressant kan tyckas, om det inte vore så att Prince Fielder, till vardags i laget Milwaukee Brewers är vegetarian av etiska skäl. Boken som fick honom att välja vego - Skinny Bitch av Rory Freedman and Kim Barnouin.

Vegetarianer slår längst!

Semesterreflektion 2. Mindre kött är inget för Livsmedelsverket, skrev DN i tisdags (går även att läsa här). Verket håller med om att "det vore en fördel om stora delar av den svenska befolkningen åt mindre kött och charkprodukter", men tycker detta täcks in av de miljörekommendationer man redan ger, istället för att bli ett separat kostråd.

Dels är DN:s rubrik fel, eftersom Livsmedelsverket ser positivt på mindre kött . Och att de skulle leverera detta som et separat kostråd hade nog fått halva Sverige att trilla omkull om förvåning. Vi får glädjas över att de ser fördelarna med en minskad köttkonsumtion.

Semesterreflektion 3. Min sambo trodde att den nya smaken Nougat/Choklad från Lovice skulle smaka som Tofulines mockaglass. Inte ens nära säger jag, mockan slår choklad och nougaten på fingrarna varje dag i veckan. Då har Loveice lyckats mycket bättre med sin lakritssmak – och jag har apropå det fortfarande inte sett Tofulines lakrits- och citronvariant någonstans, vilket är en skandal i sig.

Apropå Tofulines mockaglass så ska jag en vacker dag lansera min teori om att det är någon (oklart vem än så länge) som ser till att de bästa och godaste veganprodukterna försvinner från marknaden – antingen genom att de försvinner spårlöst från varenda affär eller att de får någon djuringrediens i sig. Allt för att göra det svårare för vanligt folk att bli veganer naturligtvis. Jag har tre exempel än så länge (varav mockaglassen är en), men väntar på några fler innan teorin är färdig att lanseras för världen.

Semesterreflektion 4. Som boende i en av Stockholms södra förorter får jag Mitt i Söderort, en lokaltidning som ges ut över Stockholm under olika benämningar. Veckans profil är Skansens Jonas Wahlström. Underlig typ det där, och han beskriver i intervjun hur han smugglade djur i kartonger och skjortfickor till sitt Skansen (för att rädda arterna naturligtvis)…

För ett par veckor sedan blev Djurens Rätt uppmärksammade på att en svensk s.k. herrtidning innehöll bilder på tre kvinnor som poserade nakna med diverse djur på och omkring sig. Gissa vem som levererade de flesta djuren? Skansen såklart. Skansen för vilda djur är som Ghostbusters för spöken – man vet vem man ska ringa… Behöver man ett djur att visa upp i tv, pilla på eller allmänt använda som rekvisita – då finns Skansen där, reda att låna ut vad som behövs. Helknäppt.

Semesterreflektion 5. Täby Galopp är Skandinaviens största galoppbana, och den anklagas nu för att vara så dåligt skött att hästarna riskerar att skadas allvarligt.

Ok, det var ingen reflektion. Men då kan jag ju ändå passa på att nämna den rapport om hästvärlden som Djurens Rätt nyligen släppte. Läs den på www.djurensratt.se/hast

Semesterreflektion 6. Djurens Rätts fantastiska sommarturné deltog nyligen på Hultsfredsfestivalen, och gjorde föga oväntat succé. Reflektera över de här siffrorna:
  • 1 % av festivalbesökarna blev medlemmar i Djurens Rätt.
  • 10 % av festivalbesökarna skrev under 8hours-uppropet mot långa djurtransporter.
  • Om 2 % av dem som tog vårt vegomaterial blir vegetarianer så har vi fram till nästa års festival minskat efterfrågan på djur i livsmedelsindustrin med 9 000 individer
  • Totalt kom turnén under festivalen i kontakt med ungefär 16 000 personer.

Strålande siffror, framräknande av kampanjcoach Benny Andersson.

Semesterreflektion 7. Var häromdagen på Barnadiset, ett paradis i södra Stockholm för ungar som gillar att hoppa, ligga i bollhav och springa runt på mattor. Dock inget paradis för de ungar som inte äter djur. Det fanns pannkakor för de vegetariska barnen, men inget för de vegetariska föräldrarna (om man inte räknar en dubbel barnportion pannkakor som en vuxenmåltid). Och inget alls för den som väljer veganskt. Måste man vara en sån där tråkig person som har med sig matlåda (som för övrigt inte får förtäras i lokalen…smart…) bara för man inte äter djur eller produkter därifrån? Det borde finnas något för alla, överallt. Eller i alla fall en ansträngning mot detta.

Semesterreflektion 8. Kinas största företag som köper in ull från Australien kräver att Australien slutar med mulesing - läs mer om mulesing på denna länk. PETA och Djurens Rätt har protesterat mycket och kraftigt mot detta djurplågeri, och det är kul att uppmärksamheten ger resultat världen över.

Och lite extra kul att dessa krav kommer från Kina. Och det känns väl som att det är upplagt för Australien att ställa motsvarande krav på någon djurprodukt som de importerar från Kina.

Semesterreflektion 9. Vad är problemet med föräldrar som inte säger åt sina barn när de springer runt och jagar duvor? Blir man en bättre människa om man har fått jaga duvor i sin barndom, eller kan det vara så att man lär sig empati om någon berättar för de små att man inte ska ge sig på de som är ännu mindre. Skärpning föräldrar!

Semesterreflektion 10. Den som bor eller semestrar i Växjö kan se den "fantastiska" utställningen Walls of Glass på Växjö stadsbibliotek från den 17 juli till den 4 augusti. Läs om utställningen i Smålandsposten.

Ok, det där sista var inte heller en reflektion. Får se om jag lyckas bättre nästa gång.

12 juli 2009

Böcker inför en sommar i hängmattan

Trots att jag är en person som får panik om jag måste vänta på tunnelbanan i mer än fyra minuter utan att ha något att läsa medan jag väntar, så läser jag förvånansvärt lite böcker som rör djur, djurrätt och vego. Sedan något decennium ockuperar djurrättstankar mitt sinne större delen av dygnet, så jag tycker för det mesta om att läsa böcker som har med något helt annat att göra, för att rensa skallen.

Men ibland händer det, och nu har det hänt två gånger den senaste månaden.

Ninna, ninna, ninnana, ninanana… Välkommen till dagens boktips!

I kommentarerna till ett inlägg för ett par veckor sedan diskuterades begreppet "knuff i ryggen". En som kommenterade tyckte detta var ett olämpligt sätt att uttrycka sig på, medan jag tycker det är ett ganska bra sätt att uttrycka sig på. Vi behöver alla en knuff i ryggen ibland – som när någon manar på oss att sticka ut och jogga, eller börja med något vi skjutit upp allt för länge.

Är du vegetarian och behöver en knuff i ryggen för att ta staget till att bli vegan? Då är The Face on Your Plate: The Truth About Food av Jeffrey Moussaieff Masson (W.W. Norton&Co, 2009) boken för dig. Det är en tämligen lättläst bok, där Moussaieff Masson med utgångspunkt från sitt eget liv och sina egna erfarenheter argumenterar för varför veganism borde vara en självklarhet för alla djurvänner. Inte vegetariskt, utan veganskt. För miljön, för hälsan och inte minst för hönorna, korna – och bina. I boken finns ett läsvärt kapitel om fiskar, vilket inte är så vanligt, och ett intressant kapitel (mitt favoritkapitel i boken) om varför vi förnekar det vi alla egentligen vet – att djur dödas och plågas för att bli människomat. Boken avslutas med att författaren rekommenderar en mängd böcker och webbplatser för vidare läsning och engagemang.

Inget direkt revolutionerande nytt, men en bra sammanställning över argumenten, berättade på ett lättförståligt och personligt sätt. Och jag skulle nog rekommendera den mer för vegetarianen som klurar på det här med att bli vegan, snarare än köttätaren som vill få en första inblick i det här med djurrätt och vego.

Härom veckan dök det upp ett mail i min inkorg, om boken The Vegan Monologues av Ben Shaberman (Apprentice House, 2009). Jag tyckte att boken hade en tilltalande titel, beskrevs spännande ("The Vegan Monologues" collects Shaberman's essays in a first book that will put a smile on the faces of tofu-huggers and meat-eaters alike. From social absurdities to his own foibles, Shaberman balances reflections on life as a vegan with, well, just life.) och hade en grymt snygg framsida. Så jag slog till.

Tyvärr är boken, som är Ben Shabermans samlade krönikor från bland annat tidningarna VegNews och Vegetarian Times, inte lika kul som omslaget (vars uppkomst beskrivs i krönikan "Save me, Vegans!"). Det är egentligen bara halva boken som faktiskt handlar om djur och veganism. Resten handlar om gräshoppor som parar sig, gräsklippning, Pink Floyd, yoga och en del annat. Inte så kul tyckte jag. Boken är dessutom väldigt tunn (två-tre timmar, sen är man klar) och tråkigt layoutad inuti.

Men första halvan – ”The Vegan Essays” – har sina poänger. Han skriver bl.a. om flickvännens katt som fick honom att ta steget till att bli vegan, att man kan påverka mer genom att inte försöka påverka och lämnar tips och råd för hur man blir kompis med en vegetarian. Och ibland lite mer underhållande: som när han äter kinamat i 30 dagar i streck, att vegetarianism är ett bra sätt om man vill träffa kvinnor och att tofu för en vegan är som silvertejp för en som meckar – och att tofu också smakar som silvertejp om den inte tillagas rätt. Vilket ju är helt sant.

Ben Shaberman verkar vara en hygglig prick med sunda värderingar och jag ville verkligen gilla ”The Vegan Monologues”. Men den är bara stundom underhållande, inte mer än så. Rackarns snygg i bokhyllan är den dock, om man ställer den med framsidan utåt.

10 juli 2009

Djurens Rätt listar sommarens djurvänliga glassar

Nu är det sommar och vad är godast i värmen eller bäst tröst när det regnar - om inte en glass. Här nedan har vi listat sommarens veganska glassar. Smaska djurvänligt i sommar!

GLASS PÅ GLASSKARTOR

Diplom-Is Glasskarta 2009 - www.triumfglass.se
Solsting
Frutz mango mania
Frutz raspberry passion
Monsters vs aliens
Colaflaskan
Samtliga glassar kan innehålla spår av mjölk.

Engelholms Glasskarta 2009 - http://www.engelholmsglass.se/
Free (chokladöverdragen risglass) Hurra!
Frisky
PushUp-Cola
Blåtira

GBs Glasskarta 2009
Calippo Refresh
Calippo Cola
Piggelin
Glassarna kan innehålla spår av mjölk.

Hemglass - www.hemglass.se
Smoothie Mango
Rullo (kan innehålla spår av mjölk)
My friends Tigger and Pooh (kan innehålla spår av mjölk)
King Cool Cola
Sorbella
Trollerimix

SIA Glasskarta 2009 - www.siaglass.se
Oatly jordgubbspinne
Långa farbrorn Cola
Långa farbrorn Hallon

GLASS I LIVSMEDELSBUTIKER (sorbetsorter ej medtagna)
Tofuline - http://www.ingmanglass.se/ (håll utkik i glasskiosker för Tofuline har nämligen en skopglass i sitt sortiment: Vanilj- och hallonglass)
Vaniljpinne med chokladöverdrag
Päronpinne med chokladöverdrag
Toffeestrut
Vanilj & hallonstrut
Vaniljglass 0,75 liter och 1,3 liter
Choklad 0,75 liter
Jordgubb 0,75 liter
Blåbär 0,75 liter
Tresmak 1,3 liter
Banan & Choklad 1,3 liter
Vaniljglasspinnar med chokladöverdrag BIG SIZE 4-pack
Vaniljpinnar med chokladöverdrag 6-pack
Vaniljstrutar med jordgubbssylt 6-pack
Vaniljglass i bägare

Oatly - http://www.oatly.se/
Kola 0,5 liter
Jordgubb 0,5 liter
Vanilj 0,5 liter
Jordgubbspinne

Lovice - http://www.bofood.se/
Gammaldags vanilj 0,75 liter
Jordgubbsrippel 0,75 liter
Blåbärsrippel 0,75 liter
Lakritsrippel 0,75 liter
Nougat & Choklad 0,75 liter
Vanilj & Cjhoklad 0,75 liter
ÖVRIGT

Om du bor i eller besöker Stockholm, titta då in i butiken Goodstore på Skånegatan 92 (http://www.goodstore.se/). Där finns ännu fler glassar att välja på: Booja-Booja Hullabaloo, Booja-Booja Feisty Winjin Ginger Dessert, Tofutti Chokladglassbägare, Bon Ice Chokladöverdragen vaniljrismjölkspinne, Risglass choklad (bägare), Risglass Jordgubb (bägare) och Risglass Vanilj (bägare).

Önska glassar till nästa glass-säsong! Skriv gärna till glassföretagen och be dem börja sälja soja- eller havrebaserade glassar. Hemglass hade tidigare en chokladöverdragen tofuglass i sitt sortiment. Den vill vi ha tillbaka! GB och Diplom-Is har aldrig haft någon vegoglass, det är på tiden att de börjar med det, eller hur?! Skriv till info@hemglass.se, konsumentkontakt@gb.se och kontakt@diplom-is.se.

Gabriella Terneborg
Konsumentansvarig
Djurens Rätt

Sagt i veckan - vecka 28

"Oinredda burar bryter mot djurskyddslagen."
Resultatet av en dom i hovrätten som en en gång dömt fyra skånska äggproducenter som haft höns i oinredda burar.

"Med kött som en av klimatkrisens största bovar är det inte konstigt att Scan vill hjälpa konsumenterna att äta korv med gott samvete. I höst börjar slaktföretaget erbjuda klimatkompensation via sin hemsida. För 150 kronor kan den som vill radera skadan av hela sin årskonsumtion av kött. Pengarna går till plantering av träd i Moçambique, Uganda och Mexiko. Frågan är om de faktiskt minskar växthuseffekten.
På Energimyndigheten ifrågasätter man det. Inte de specifika projekt som Scan har valt, utan att överhuvudtaget tillgodoräkna sig klimateffekt från projekt som inte ingår i FN:s eller EU:s regelsystem. De är kopplade till Kyotoprotokollet och strikt kontrollerade.
På den frivilliga marknaden, där Scans kunder ska köpa sig fria från sin klimatskuld, finns det inget allmänt accepterat system för att garantera att projekten faktiskt reducerar växthusgaserna.
- Utvecklingen på den oreglerade marknaden går framåt och snart kanske det finns en etablerad standard som uppfyller lika hårda krav som i de andra systemen. Men vi är inte där än, säger Ola Hansén på Energimyndighetens enhet för klimatfrågor.
Scan kände till rekommendationerna från Energimyndigheten men valde medvetet bort FN- och EU-reglerade projekt. Det fanns inga med tillräckligt tydlig koppling till lantbruk.
- Vi kände att ur kommunikationssynpunkt, i anknytning till jordbruksverksamheten, var trädplantering ett naturligt val. Det är lätt att kommunicera nyttan både internt och externt, de flesta kan ju föreställa sig ett träd, säger Scans miljöchef Olov Osmark.
Var det viktigare att det gick att enkelt kommunicera en koppling till slakten än att få en garanterad klimateffekt?
- Nu drar du nog lite långa slutsatser. Jag vill påstå, av vad vi kan bedöma, har man väl så god klimateffekt i de projekt vi stödjer."

Ett långt citat från lantbrukstidningen ATL ang. Scans idé om att konsumenter ska kunna klimatkompensera sitt köttkonsumtion för 150 kronor per år.

9 juli 2009

Djurens Rätt granskar hästvärlden

Hästar är inte människor. Trots detta verkar många tro att hästar fungerar på samma sätt som människor. Att hästar äter frukost, lunch och middag, sover hela natten, vill vara inne när det är kallt och ha en egen box att vara i. Inget kan dock vara mer fel. Hästar är kanske ett av de mest missförstådda djuren – vi vill dem så väl, men behandlar dem så fel.

Djurens Rätt har idag släppt rapporten Älskade hästar – en granskning av hästvärlden och hittat en värld full av motsägelser. Hästar betraktas som älskade familjemedlemmar men behandlas samtidigt som verktyg för att nå framgångar på tävlingsbanan. Det är en i många delar sluten värld som döljer brutala träningsmetoder, en föråldrad djursyn och hästar med beteendestörningar. Rapporten visar på hästarnas verkliga behov och kan konstatera att det inte räcker med att vara älskad för att ha ett bra liv.

Älskade hästar – en granskning av hästvärlden, skriven av Sara Asteborg, Eva Carlsson och Lena Lindström, finns att ladda ner gratis från djurensratt.se/hast och går att köpa för en tjuga i le Shop. Klistermärket ovan kan du beställa här.

6 juli 2009

Tjurar i TV4:s Nyhetsmorgon (och grattis Uno!)



Innan min kollega Sofia kom till Djurens Rätt jobbade hon för PETA, People for the Ethical Treatment of Animals. Och det är som representant för PETA som hon imorgon (tisdag) pratar tjurfäktning och tjurrusningen i Pamplona i TV4:s Nyhetsmorgon strax före kl. 07.00. Så glöm inte att sätta väckarklockan innan du lägger dig!
Ämnet är aktuellt med anledning av att PETA:s just nu protesterar mot... tjurfäktning och tjurrusningen i Pamplona. Protesterna kan se ut som bilden ovan, och fler bilder finns här och här (känsliga tittare varnas för att det kan förekomma en del naket på bilderna).
Imorgon gratulerar vi för övrigt också Uno Germsjö på 50-årsdagen! I min ungdom var det Uno som försåg djurrättsrörelsen med djurvänliga skor, och han valde dagen till ära en väldigt fin tröja när lokaltidningen TTELA kom på besök. Vill du bli lika fin som Uno får du snabbt som attans bege dig till le Shop, för det finns endast något enstaka exemplar kvar av denna klassiker till tröja...

3 juli 2009

Sagt i veckan - vecka 27

"Orsaker till varför det Brasilianska köttet avger så mycket mer koldioxid än det svenska är att djuren har en lägre tillväxttakt vilket innebär att de lever längre, de går utomhus och har högre dödlighet."
Scan konsterar i sitt pressmeddelande Var klimatsmart - ät svenskt nötkött att de svenska djuren växer (onaturligt) fort, lever korta liv och tvingas vara inomhus.

Scan har för övrigt inte legat på latsidan i veckan utan har också producerat pressmeddelandet Ät kött med gott klimatsamvete. Känns det inte som att hela klimatdebatten går åt ett håll och Scan åt det andra?
"Hur har de djur som ger mig kött, ägg, dun etc. egentligen haft det under sitt (ofta alltför korta) liv? Handlar man närproducerat livsmedel kan man ta reda på det ganska enkelt, men om man handlar i de stora kommersiella dagligvarubutikerna är det allt svårare. Därför är det jätteviktigt att våra politiker tar ansvar för att skapa tydliga regelverk som ger djuren ett bra skydd."
Djurskyddet Sveriges bloggare rapporterar från ett av organisationens seminarier i Almedalen. Om man har sett hur köttproduktion, framställningen av ägg och plockandet för dun går till så kan jag inte riktigt se hur man kan se det som att djuren "ger" oss något, när det är uppenbart att det är vi som "tar". Ett litet ord, men ett viktigt sådant som förmedlar en acceptans från den som ger.

Djurskydd borde vara ett skydd för djur mot att bli utnyttjade och dödade för att bli mat, kläder, jaktbyte, underhållning, försöksobjekt, sexobjekt m.m. Men det är uppenbarligen inte så begreppet tolkas eller används. Och däri ligger hela diskussionen om djurrätt och djurskydd.
"[Jakt är] att komma till insikt om meningen med livet. Förstår man inte det är man inte en värdig jägare. Att nedlägga ett djur ska man förtjäna, det är en ära och det kräver mer än ett dödligt vapen. Respekt för livet är en stor del av jakten."
Per Moberg i senaste numret av Kick-Off, "Sveriges största tidning om konferenser och möten". Ibland blir det bara lite för mycket...
"Vi har väl alla inpräntat i oss att just på torsdagar då äter man ärtsoppa med fläsk, fast det knappast är någon som äter det numera. Alltså är torsdagen en perfekt dag att återerövra och göra om till veckans vego-dag!"
Chefredaktör Petra Achberg i senaste numret av tidningen Föräldrar & barn. Vi håller med (även om man naturligtvis inte behöver välja bort ärtsoppan). Köp tidningen och läs bl.a. intervjun med Vegofamiljen Monsén.

2 juli 2009

Att äta, eller inte äta (kött)

Vän av ordning kan ha funderat över vart min bloggkollega Caroline tagit vägen, hon som skulle gästblogga under sommaren och som endast hunnit med två inlägg. Svaret på funderingen är att vi valt att avsluta vårt samarbete, då Caroline inte var vegetarian och ville skriva ett blogginlägg som i princip gick ut på att visst kött går bra att äta.

Innan pulsen blir för hög över denna min inskränkta inställning, och över den censur av åsikter som skiljer sig från mina, som ni precis tagit del av kommer här ett kort resonemang till varför. Och lite om köttätande medlemmar inom Djurens Rätt i allmänhet.

Djurens Rätt består som bekant av en majoritet medlemmar som äter kött. Och Djurens Rätt förespråkar samtidigt som bekant en vegansk livsstil, då vi anser detta vara det mest djurvänliga ställningstagande som man kan göra. En åsikt som ibland framhålls är att djurrättsrörelsen måste göra sig av med sin stora bas av medlemmar som äter kött, eftersom köttätare är en del av det institutionaliserade djurförtrycket. Sådana medlemmar sägs minska vår trovärdighet och riskerar göra att det budskap vi förmedlar förvanskas eller vattnas ur.

Men Djurens Rätt anser tvärtom att vi i djurrättsvärlden ska vara öppna även för dem som inte hittat fram till en fullt djurvänlig konsumtion. Djurens Rätt anser att det lika mycket är människors åsikter och vilja att förändra sig själva och världen som ska knyta dem till oss, som deras verkliga handlingar, matvanor och livsstil i övrigt. Att byta personliga vanor är ett stort steg att ta – kanske har man inte mod, vilja eller ork att ta det, även om man står på djurens sida och vill motverka djurförsök, jakt och annat djurutnyttjande.

Vi jobbar gemensamt för ett samhälle som inte förtrycker djur. Så länge man som medlem vill stödja detta arbete och verkar för djurs rättig heter, så är man självklart en del av vår organisation. Även de som inte lever ut sina åsikter (eller ännu fullt ut anammat ett djurrättsligt tänkande) kan hjälpa oss med kunnande och engagemang, och är därför värdefulla för vårt arbete.

Och har man inte hittat till vegoland ännu, så kanske man kommer att göra det i framtiden – vi är många här som kan hjälpa till med kartor och vägbeskrivning.

Det går att göra en jämförelse med hur människorättens anti-slaverirörelse fungerade. Faktum är att de flesta av dem som under 1700- och 1800-talet kämpade för att avskaffa slaveriet i själva verket höll åsikter som utan tvekan var rasistiska. Till och med en så framstående antislaveri-förespråkare som Abraham Lincoln gjorde tydligt rasistiska uttalanden. Till exempel sa Lincoln 1858 att de "svarta" "perhaps not [are my equal] in moral or intellectual endowments", men framhåller ändå i direkt anslutning till detta att de har "the right to life, liberty, and the pursuit of happiness".

Med detta sagt, vad Djurens Rätt står för anges väldigt tydligt. Vi anser att djur har rättigheter, framförallt till sina liv, men också att slippa bli utnyttjade och att bli respekterade som de individer och kännande varelser de är utifrån sina artspecifika behov. Djur är helt enkelt inte mat.

Detta budskap kommuniceras genom våra officiella kanaler - alla fysiska möten med människor (som sommarturnén är ett utmärkt exempel), vår webbplats, våra två medlemstidningar, våra pressutspel, Facebook, Twitter... Och så bloggen. Det kan i dessa kanaler aldrig råda något tvivel om att vi alltid står på djurens sida. Och ett djur har aldrig intresse av att bli mat till någon annan som kan göra valet att välja vego.

Gästinlägg är alltid välkomna, och det är inte min mening att kväva eller ifrågasätta andra åsikter än mina. Men jag och Caroline valde gemensamt att avsluta samarbetet. Bloggen är personlig, men en del av Djurens Rätts många röster. Och dessa röster ropar ut att djur inte är mat.

1 juli 2009

En helt vanlig dag

Bakom reklamen finns en riktigt smutsig verklighet. En verklighet vi, trots löften om motsatsen, sällan får se. Djurens Rätt kan med tre filmer nu visa en helt vanlig dag för svenska kycklingar, grisar, kor och kalvar.