3 oktober 2009

Djurens dag - en dag för pälsdjuren, skriv på namninsamlingen!

För några år sedan arrangerade Djurens Rätt en vegokulinarisk resa till Toscana. Under en av dagarna gjorde vi en avstickare till Assisi, och efter att man svängt av från den stora vägen och kört ett tag på en mindre sådan uppenbarade sig Basilica Papale di San Francesco d'Assisi ovanför det italienska landskapet. Har du inte varit där har du en spännande känsla kvar att uppleva.

Väl framme parkerar man bilen, går upp för ett par branta backar och passerar ett par affärer och restauranger och når efter ett tag en öppen plats. Då är du framme vid kyrkan där Fransiskus av Assissi är begraven. Gå in och ner en trappa, och du befinner dig i ett valv där du kan tillbe honom, om du är lagd åt det hållet. Men om om man inte är kristen eller troende var det en mäktig upplevelse, en plats för reflektion och en stunds lugn och frid.

Fransiskus av Assissi levde på 1100-talet och helgonförklarades 1228. Han anses vara djurens och naturens skyddshelgon, bland annat ska han ha hållit en predikan för en flock fåglar som satte sig vid hans fötter.

Fransiskus av Assissis helgondag är den 4 oktober. Det är sedan länge vanligt att man inom den katolska kyrkan uppmärksammar djuren denna dag. 1931 började ekologer i Florens fira Djurens dag just den 4 oktober, då som ett sätt att sätta fokus på utrotningshotade djur. Sedan dess har dagen vuxit och innefattar idag alla djur och uppmärksamma runt om i världen.

4 oktober är en speciell dag. Det är en dag om året då alla kan unna sig att tänka på hur djuren har det omkring en, i slakterierna, i djurfabrikerna och i naturen. En dag för djuren, men även för människan och miljön runt omkring oss.

Det finns andra som vill se den 4 oktober som Kanelbullens dag. Och det funkar ju, om man är historielös, känslokall och vill visa för alla att man prioriterar kanelbullar före sådant som är viktigare. I P3:s Morgonpasset pratade de i fredags om Djurens dag vs. Kanelbullens dag, och det visade sig att programledarna aldrig hört talas om att det är Djurens dag. Där har vi, djurrättsrörelsen och Djurens Rätt, en viktig uppgift att fylla.

(I Morgonpasset föreslog det att djuren och kanelbullarna skulle slåss om dagen. Men det är redan avklarat, och en segrare är korad. På Google Fights kickar djuren kanelbullarnas rumpa.)

En hel del ytterligare personer kommer dock att känna till Djurens dag efter idag. För idag finns Djurens Rätt på minst ett dussin platser och samlar in namn till stöd för ett förbud mot pälsfarmning. Temat för Djurens dag är i år djuren på pälsfarmerna. Du hittar oss i Vilhelmina, Malmö, Stockholm, Göteborg, Östersund och Skellefteå. Södertälje, Borås och Markaryd. I Malmö, Stockholm, Göteborg finns vi utanför Shocks butiker, välkommen dit! Är vi inte där du är kan du skriva under namninsamlingen på www.djurensratt.se/forbjudpalsfarmning. Nästan 2 500 personer har redan gjort det, men vi vill bli 100 000!

I Sverige är det tillåtet att föda upp och döda djur för deras pälsars skull. Vi brukar säga att vi är bäst i världen, men som Djurens Rätt konstaterat i en nyligen lanserad rapport så är vi inte ens på prispallen. Flera länder, som Storbritannien och Österrike, har infört förbud mot pälsdjursfarmning av etiska skäl. Kroatien är på väg att göra det.

Sverige halkar efter, och tycker det är reko att ha ihjäl djur och göra ett onödigt pälsplagg dem. Djurens Rätt tycker att detta är skandal och vi tänker göra pälsfarmningen till en valfråga 2010. Hjälp oss att påverka!

3 kommentarer:

  1. Tack själv för allt arbete Ni lägger ner på att djuren ska ha det bra!
    Ni är guldvärda! :)

    SvaraRadera
  2. Idag är det den 4 oktober 2011 och "never-ending-story" om djurens lidande fortsätter och måste fortsätta tills djuren respekteras och blir värdigt behandlad oavsett vilken yrkeskategori folk tillhör. Ingen har rätt att behandla djuren med våld och förtryck och plåga dem - ibland till döds. Ni är fantastiska ni som kämpar för djurens väl och jag hoppas innerligt att den dagen kommer när djurens status blir skyddad av lag! Tack för att ni finns!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.