3 oktober 2009

Gent - Hasselt - Baltimore - ?

Staden Gent i Belgien har infört "vegotorsdagar". och blivit den första staden i världen att ta ett sådant samlat initiativ i klimatfrågan. Vegotorsdagarn införs nu i oktober och gäller stadens politiker och tjänstemän samt 35 skolor med 11 000 barn.

5 000 vegokartor över staden har spridits till stadens tjänstemän och ytterligare 80 000 kommer att spridas till övriga befolkningen. 1 500 broschyrer har distribuerats till stadens restauranger för att visa dem hur de kan göra för att erbjuda fler vegetariska rätter på sina menyer. Restauranger i city har utökat sina vegetariska menyer och från och med september kommer kommunala skolor på torsdagar att endast servera vegetarisk mat.

I en intervju på djurensratt.se säger en av initiativtagarna att en annan belgisk stad, Hasselt, även den har tillkännagivit att de ska börja med en vegodag. Flera andra städer har uttryckt sitt intresse, både i Belgien och internationellt.

En dag som redan tagit ett steg är Baltimore i USA. Där har man infört "Meatless Monday" i stadens alla skolor. Initiativet innefattar 80 000 elever, som nu alltså får börja veckan med att göra en skillnad för miljön - och för djuren - när de äter lunch. Läs mer om initiativet här, här, här och här.

Gent kom först. Sedan kom Hasselt. Och nu Baltimore. Men fjärdeplatsen ligger öppen. Heja Sverige!

4 kommentarer:

 1. Var i Gent förra våren genom jobbet. Det var väldigt enkelt att hitta vegomat i city, de tre första restaurangerna vi passerade hade lockande menyer och den kinakrog vi hamnade på hade utsökta seitanrätter. Dock verkade intresseet för vegomat hos blandkostarna vara låg, vilken även märktes i företagets lunchmatsal, där jag fick käka salladsbuffé(dvs blomkål, vitkål, morötter och rödkål) med pommes. Samt att bland mina belgiska kollegor så har andelen vegetarianer varit mycket lägre än bland mina dito i Sverige.

  Just pommes frites tycks vara nationalrätten nummer 1, då man såg folk kompletera sina sopplunch me en skål nyfriterad pommes.

  Skall bli intressant at se hur detta löper ut när det gäller attityden till vegomat.

  SvaraRadera
 2. Sölvesborg och Bromölla kanske tar ett steg på vägen framöver.

  http://www.blt.se/nyheter/solvesborg/kan-bli-forst-i-landet%281551606%29.gm

  SvaraRadera
 3. Är väldigt sugen på att driva den frågan på något sätt i min kommun, unga är trots allt mest givande att påverka (tycker jag) och behöver vänja sig vid mer vegetariskt. Har för mig att det skrivits om detta initiativ för ett tag sedan, kommer Djurens Rätt (både lokal nivå och lite mer heltäckande) att på något sätt vara involverade i att få detta till verklighet? För skulle alla skolor i Sverige göra detta skulle ju den totala köttkonsumtionen ändå minska en liten aning. Och att göra djurrättsfrågor och vegan/vegetarian-mat mer mainstreem är väl ändå ett viktigt steg i att nå något slags djurvänligt, miljövänligt samhälle? :)

  SvaraRadera
 4. Mattias, se där! Blir intressant att se vad beslutet blir.
  Och kul att Naturskyddsföreningen verkar ha klivit på vegotåget riktigt ordentligt på sistone.

  Moa, håller helt och hållet med. En vegodag i veckan vore ett enormt framsteg.

  Djurens Rätt har drivit dessa frågor länge, men inte just med detta upplägget. Men det här med en vegetarisk dag i veckan verkar etablera sig (även om det verkar råda en total anarki när det gäller vilken dag som används) och om man tog ett gemensamt krafttag finns nog möjligheten att nå bra resultat just nu. Vi får se till att återkomma i ämnet.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.