26 oktober 2010

Minkar i Aftonbladet - skicka ett mail till statsministern!


Aftonbladet har idag lagt upp en hel del om minkar i Sverige på sin webbplats, baserat på Djurrättsalliansens "skräckbilder" från svensk pälsfarmer (och enligt Djurrättsalliansen på Facebook kommer det även i morgondagens tryckta tidning).

Huvudartikeln har rubriken Bilderna som visar minkarnas lidande, och till detta finns också en unik opinionsundersökning som visar att en majoritet av svenska folket är motståndare till päls och pälsfarmer.

Särskilt unik är dock inte opinionsundersökning, och resultatet går att diskutera. Djurens Rätt gav 2006 Demoskop i uppdrag att ställa samma fråga som Aftonbladet nu låtit Sifo göra. 2006 höll 66 procent av de tillfrågade med om att pälsdjursfarmning skulle förbjudas, vilket alltså skulle innebära att stödet för ett förbud har minskat med 14% sedan dess (Aftonbladet/Sifo menar att 52 procent av befolkningen vill se ett pälsfarmsförbud). 

I augusti 2010 lät vi dock Demoskop göra ytterligare en opinionsundersökning, som en uppföljning på den som gjordes fyra år tidigare. Även den visade att drygt 65 procent höll med om vårt krav på ett förbud av pälsfarmer. Och detta var samma siffra som Djurrättsalliansen kom fram till när även de gav Demoskop i uppdrag att göra en opinionsundersökning. 

Så vi är med andra ord 2 mot 1 när det gäller 2/3 eller 1/2. Plus siffran från 2006 som en utgångspunkt för diskussionen. Aftonbladet/Sifos siffror känns därmed lite låga när det gäller stödet för ett pälsfarmsförbud.

Mer i Aftonbladet handlar om nätupproret mot den pälsbeklädda drottning Silvia och en intervju med Helena Leander (MP), den politiker som på senare år varit den som flitigast stått upp för pälsdjuren.
 
Eftersom jordbruksminister Erlandsson än så länge varit väldigt opigg på att ta tag i pälsfrågan har vi valt att gå direkt till statsminister Fredrik Reinfeldt i vår senaste protest. Skicka gärna ett mail du också! 

EU-minister Birgitta Ohlsson ger dock i tidningen Råd & Rön kalla handen åt ett pälsfarmsförbud från den sittande regeringen, och menar istället att det är upp till oss konsumenter:
"Birgitta Ohlsson har gjort sig känd som en stark motståndare till pälsdjursindustrin och velat förbjuda minkuppfödning i Sverige. Men det är hon ensam om i regeringen att vilja, säger hon, och något förbud verkar det inte bli.
– Men om det inte blir ett förbud kan man ju alltid lyfta det till en etisk debatt om vad man som konsument har för ansvar."
Oavsett om procentsiffran för ett förbud är 52 eller 66 procent så har vi alltså en regering som inte är särskilt intresserad av att lyssna till folkopinionen. Och det kan man ju hävda är ett problem...

Avslutningsvis lämnar vi ordet till Björn Dahlén, Jordbruksverkets djurskyddschef, som till Aftonbladet säger att det finns stora problem inom minknäringen:
– Minkarna mår psykiskt dåligt. De hålls i en för liten bur i en karg miljö och det leder till att djuren blir stressade.
Jordbruksverket ska innan årets slut ha löst frågan om minkarnas väl och ve. Det kan bli aktuellt med ett förbud.
– Då får vi lämna över frågan till regeringen, säger Björn Dahlén.

9 kommentarer:

  1. Er kampanj mot Reinfeldt är fullständigt obegriplig. Jag är själv moderat och arbetar inom partiet för att få till stånd skärpta regler. Att i det här läget attackera statsministern gör jobbet svårare för oss som vill åstadkomma något för minkarna. Ni borde jobba med dialog och se de nya möjligheter som finns. Det känns lite som att ni säljer er själva och minkarna för att ägna er åt vänsterpopulism.

    SvaraRadera
  2. Hej Johan R, på vilket sätt gör vårt protestmail till statsministern det svårare att åstadkomma förändring för minkarna?

    Och någon attack är det naturligtvis inte, det är en uppmaning till en person i beslutsfattande position att agera i en fråga. Det är för det mesta så opinionsarbete går till.

    Som insatt i politiken vore det intressant att höra lite om hur du tycker att personer som är upprörda över hur pälsdjuren behandlas (vilket är 66 alt. 52 procent av svenska folket) ska gå tillväga för att få sin röst hörd.

    SvaraRadera
  3. "Att i det här läget attackera statsministern gör jobbet svårare för oss som vill åstadkomma något för minkarna."

    Kan du utveckla det lite? Är Reinfeldt som ett femårigt barn som av princip tänker göra tvärtom ifall han får kritik för sitt odrägliga beteende att låta minkfarmerna fortsätta bryta mot djurskyddslagen i godan ro såsom SJV konstaterade redan 2003 att de gör? Skrämmande om det är på det viset.

    SvaraRadera
  4. Det är inte klokt,att minknäringen i Sverige får
    fortsätta.Minkarna lider när de inte får tillgång
    till sitt naturliga beteende; med att klättra,
    simma, bygga bo,dyka under vatten för att få föda.Det finns inngen anledning till att ha kvar
    minknäringen. Statsministern borde lyssna till
    svenska folket och ta sitt förnuft till fånga och
    lägga ner minknäringen för gott. Ullamila

    SvaraRadera
  5. Johan R: Ditt förslag att "jobba mer med dialog" har verkligen försökts. Närmare bestämt i tjugo år! Och dessa dialoger har inte hjälpt minkarna.
    Det handlar heller inte om höger-vänster-politik. Det handlar om att nu är det banne mig dags att ställa direkta krav på politikerna och se till att STÄNGA PÄLSFARMARNA!
    /Kina Keller.

    SvaraRadera
  6. Hej. Jag förstår inte alls alla dessa negativa kommentarer om pälsnäringen.Växte själv upp på en gård I Finland med både minkar och rävar. Vi som vet sanningen om aktivisternas metoder när dom presenterar "avsjöjande missförhållanden" får oss att må lika dåligt som när den ovetande allmänheten blir serverad vinklad information och lögner. Stockholmare och andra går till jobbet och lämnar sin hund i en varm lägenhet hela dan men har ändå mage att kritisera en annans levebröd. Samhället där vi bor är till stor del uppbyggt runt pälsfarmningen och för oss är det helt naturligt.Klart att det finns utrymme för förbättringar,man strävar naturligtvis till att djuren ska må så bra som möjligt.Friska djur= fina pälsar! Här röstar pälsfarmarna också på Socialdemokraterna och andra partier som stöder djurhållning.De Gröna vill ju förstås att alla ska cykla till jobbet typ 4 timmar om dan i en hälsokostaffär eller nåt,alltså omöjligt för de flesta och långt borta från verkligheten som vanligt.

    SvaraRadera
  7. Hej Anonym,

    kul att du hittade till detta gamla inlägget.

    Jag kan se ett par väldigt stora skillnader mellan hur en hund hålls i en lägenhet (så här års kan jag lova att den inte är överdrivet varm) som en familjemedlem, jämfört med rävar som hålls i burar i väntan på att få en elstav i ändtarmen och en annan i munnen.

    SvaraRadera
  8. Anonym:

    Jag är nyfiken också på vilket sätt aktivister vinklar och ger lögner med hjälp av filmningar. Har dom byggt upp egna stålburar, slängt in en massa skit och misshandlat djuren för att sen filma det och säga att det är ni som har gjort det? Och att minkar och andra pälsdjur egentligen lever i stora burar, med mjukt underlag, massa leksaker och möjlighet att utöva sitt naturliga beteende.
    Tror knappast det...

    SvaraRadera
  9. Jag tycker det är i högsta grad oetiskt att plåga och döda andra varelser för att klä sig, föda sig. Man kan klara sig utan det. Kommer ni ihåg persianpälsarna som gjordes av ofödda lammungar? Man mår illa.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.