3 september 2011

59 kommentarer senare - ingen veganmat till katter

Foto: www.fotoakuten.se

Ett nyhetsinslag om veganmat till katter som vi tog upp här i bloggen den 18 augusti genererade en hel del diskussion. Nu har länsstyrelsen i Värmland funderat klart kring den anmälan som kom in, och kommit fram till att veganmat till katter inte är i enlighet med djurskyddslagen. I sin kontrollrapport skriver djurskyddshandläggare Eva Jansson
"Katter är utpräglade rovdjur och har en fysiologi som är anpassad till animaliska födoämnen. Enligt djurskyddslagens 3§ ska foder ges i tillräcklig mängd och vara anpassat till det djurslag som utfodras. Länsstyrelsen har efter samråd med Jordbruksverket gjort bedömningen att den utfodring som tillämpas av djurägaren i detta fall inte uppfyller djurskyddslagens krav. Utfodringen av katterna måste därför ändras på ett sätt som säkerställer att varje katt får tillräckligt mycket foder som är anpassat efter dess behov."
Man skriver förvisso att detta gäller "i detta fallet", men det är lätt att göra tolkningen att veganmat aldrig uppfyller djurskyddslagens krav - i och med att Jordbruksverket varit inblandat, samt att det inte verkar handla specifikt om vegankattmaten Benevo. Animaliskt till katter (typ kalkon, lamm, oxe och sådana djur som katter brukar äta i det vilda) är vad som gäller alltså, annars gör du som minkfarmerna gör och bryter mot djurskyddslagen.

18 kommentarer:

  1. Det är sjävklart att katter ska ha animalisk föda och lite tråkigt att du bloggaren gör dig lustig över att de äter kalkon lamm m.m.
    Detta är ju vad som erbjuds av slakteribiprodukter idag och det betyder att inga djur dödas för katternas skull.
    Det hade varit passande om Djurens Rätt hade ägnat sig åt väsentligheter, dvs. att katter ska ha andra djur som sin föda. Tycker man inte om det, så ska man inte ha katt!

    SvaraRadera
  2. Det var mest en liten reflektion kring det lite märkliga begreppet "naturligt" (vilket är ett vanligt återkommande argument i detta ämne). Mycket mer än så var det inte.

    SvaraRadera
  3. Tusentals djur dödas av trafiken varje år. Det borde naturligtvis vidtas åtgärder för att få ner antalet, men tyvärr kommer djur att dödas på vägarna även om någon bryr sig om att göra något för att minska detta oerhörda lidande. Dessutom borde antalet katter (och hundar) minska , det finns tusentals katter som befinner sig på katthem (och även många hundar behöver nya hem) och nya katter avlas ständigt fram av egoistiska och/eller nonchalanta ägare. En del av köttet från det stora antal djur som dödas i trafiken borde kunna användas till katter (och hundar).

    SvaraRadera
  4. Utesluter de helt att använda kosttillskott för att se till att katterna får i sig det de nu anser att katterna saknar i vegankosten? Nämner de överhuvudtaget vad det är katter saknar?

    Det luktar väldigt mycket ovetenskapligt skrock här. Man tycker att de borde ha ordentliga utreda för såhär viktiga frågor.

    SvaraRadera
  5. Instämmer med Isak Gerson, men om Jordbruksverket m.fl. absolut inte kan tänka sig kosttillskott utan att man tycker att djuren utsätts för lidande om de inte får animalisk föda så kanske man kan föreslå att rester av påkörda djur används, då har vi i alla fall inte avsiktligt dödat djur, vilket sker vid den dagliga masslakten. Jag förstår att Djurens Rätt tar upp frågan om vegankost till familjedjuren därför att vi, som inte vill äta animaliska produkter ibland får frågan: "Men vad ger du din katt/hund då?" Därför har jag tänkt på att man kan föreslå att man använder delar av de tusentals djur som tyvärr dödas på vägarna eller genom olyckor i naturen. (I dagens läge går slakteriavfall till djurmat.) Men som jag skrev tidigare, vi borde också arbeta för att vägmyndigheter förbättrar situationen för djuren som korsar vägar och järnvägar samt att antalet katter och hundar begränsas genom minskad avel. Men djurrättsorganisationernas resurser är begränsade.

    SvaraRadera
  6. Hmm... känns som att det finns väldigt mycket negativt kring det här. Jag har själv tre katter som räddats från gatan och dom får kattmat som innehåller kött, men jag tvingar dom inte att äta något dom inte vill ,så länge dom får i sig den näring dom behöver. En av katterna jag har älskar tex tomater, jordgubbar, apelsin och paprika. Det är det bästa han vet, långt före kattmaten, men han äter helst fisk såklart. Men ställer jag fram en skål mjölk och så en skål apelsinjuice bredvid så väljer han juicen.

    Ska jag stoppa honom då, för att han är ett "utpräglat rovdjur"? Knappast, han får äta vad han vill och vad han mår bra av, en lite halvt vegetariankatt, och han har valt det själv :)

    Jonna

    SvaraRadera
  7. Har inte hört detta tidigigare men kan inte låta bli att undra över om de katter det gäller var magra eller hade dåliga värden eller mådde dåligt på något sätt? Sånt bör ju kollas i så fall. Precis som att torrfoder gjort på köttbiprodukter och inälvor från ko eller gris skulle var särskilt naturlig föda för katter? Skulle katter få leva ett naturligt liv som rovdjur borde de ju släppas ut för att själva få fånga sin mat. Fåglar och gnagare. Men lösa katter retar ju folk också. Att leva hela sina liv inomhus i en lägenhet är väl inte särskilt naturligt för en katt? Även om jag personligen faktiskt tror att de i de flesta fall mår bra och är trygga. Jag tycker att det finns så mycket djurplågeri som ingen vågar göra något åt. Nog är det lätt att ge sig på petitesser istället för att jaga de stora djurplågarna. Bilder från djurfabriker och pälsfarmar talar sitt tydliga språk, men där försvaras djurhållarna av de ledande i vårt land.

    SvaraRadera
  8. "Nog är det lätt att ge sig på petitesser istället för att jaga de stora djurplågarna"

    Kunde inte sagt det bättre.

    Hur är det ens möjligt för människor att vara så selektiva utan att förstå att det blir dumt.

    SvaraRadera
  9. Carina,

    de brister som länsstyrelsen påpekar i sin inspektion är att katterna hade svarta avlagringar i båda öronen - "vilket kan vara symtom på att de har öronskabb" - och att katterna inte ges ett foder som garanterar en "allsidig, tillräcklig och välbalanserad näringstillförsel".

    SvaraRadera
  10. anonym 14.15

    Håller inte med dig att man kan se bildödande djur som "olyckor". Men det kan ju kännas skönt att säga det, och tänka så, när man dödat ett djur med sin bil.

    Det handlar om att vi inte bryr oss så mycket om andra arter. Vi respekterar dem inte. För hade vi det så kör man inte bil i hög (okontrollerad) hastighet.

    SvaraRadera
  11. Anonym 00:59: "Detta är ju vad som erbjuds av slakteribiprodukter idag och det betyder att inga djur dödas för katternas skull."

    Betalar du för slakteribiprodukterna?

    SvaraRadera
  12. Det ser ut att finnas ett organiserat motstånd mot vegansk kattmat.
    http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4161&fnvisa=namn

    När jag skickade mail med frågor till jordbruksverket kom följande svar från en privat mailadress från en av de personer som tidigt skrev på den länkade namninsamlingen. Personen frågade om min identitet.

    SvaraRadera
  13. Veganrörelsen befinner sig på amöbastadiet och är clowner när det anses viktigt att ge katter veganmat!!
    Frågan är om vi befinner oss på samma planet, ni som förepråkar veganmat till kstter?
    Har ni förstått de djupgående negativa konsekvenserna för både människor och djur med er barnsliga ivran att göra katter till veganer?

    SvaraRadera
  14. Lång debatt...
    http://www.kattforum.se/viewtopic.php?f=1&t=206198&start=120

    SvaraRadera
  15. Rasmus! Så fint tänkt och skrivet! Visst är det så. Jag kör inte bil så jag har aldrig råkat ut för något så hemskt som att köra på något levande. Men det är ju tyvärr så att alla tänker inte i dina (och mina) banor så jag tror inte att döden på vägarna för djuren kommer att minska. Jag tror det är exempelvis ca 45.000 rådjur som dödas och skadas på detta sätt varje år. Och att delar av detta kött skulle kunna gå till de djur som bör äta kött enligt myndigheters tolkningar av lagar och förordningar.

    SvaraRadera
  16. Såå... Länsstyrelsen tycker alltså att det är djurvänligt att servera sitt husdjur ihjälplågade djur? Fantastiskt motsägelsefullt. Olagligt att ge sin katt vegankost (trots att en sådan väl kan vara fullvärdig vad jag förstått) men lagligt att ge den kött från djurfarmer som bryter mot djurskyddslagen.

    Det är väl inte bara köttbiprodukter som finns i kattfoder förresten? Enligt lite olika innehållsförteckningar på kattfoder jag kikat på verkar så inte vara fallet iaf men innehållsförteckningar säger kanske inte så mycket.

    SvaraRadera
  17. Moa - Antagligen så anses "djurvänligt" vara när ett husdjur blir älskat och omhändertagen. "Djurvänligt" är också när andra djur som inte kvalificerar in i husdjurs-gruppen blir dödade och serverade som mat... :/ hm

    SvaraRadera
  18. Jag kan inte så mycket om katter, men har funderat på en sak när sånna här diskussioner uppstått - om man har en katt som man ger veganmat men samtidigt får springa ute fritt och som man vet jagar och även äter möss/fåglar, skulle inte det kunna kompensera för det som katten eventuellt inte får i sig via veganmaten? Jag förstår att man inte vill köpa kött från köttindustrin ens till sina katter, men att låta sina katter själva jaga tycker jag är en självklarhet, då det för katten är ett naturligt beteende.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.