18 augusti 2011

Djurplågeri att ge katter veganmat?


Jag är långt från någon kattexpert (eller näringsexpert heller för den delen). Men i grund och botten borde rimligen det relevanta vara att katterna får i sig de behöver och mår bra av, inte i vilken form de får i sig det. Det blir ju lite lätt komiskt när kvinnan i inslaget säger att katter är extrema rovdjur, samtidigt som kameran visar hur kattungarna äter mat ur en vit tallrik placerad i en välstädad lägenhet. Inte så mycket rovdjur över det.

Nåja, hur som helst - blir det intressant att se om anmälan leder vidare till någonting. Jag blir inte riktigt klok på om kvinnan i inslaget är anmälaren eller en representant från länsstyrelsen, men om det är det senare känns det ju onekligen som anmälan faktiskt skulle kunna leda till någonting. Intressant.

78 kommentarer:

 1. Kvinnan verkar vara från länsstyrelsen. Hon verkar inte kunna låta bli att döma lite på förhand utifrån sin spontana reaktion. Frågan känns lite lik diskussionerna om veganmat för människor för tio år sen (och även idag ibland tyvärr). Katter och människor behöver näring. Det finns forskning på vilka näringsämnen som olika arter behöver. Fodertillverkarna gör ett foder som innehåller de ämnena. "Kött" är inte ett magiskt, odelbart näringsämne.

  SvaraRadera
 2. En lokaltidning skriver om det
  http://www.nwt.se/grums/article952609.ece

  "Inger Andersson, ordförande i Värmlands kattklubb, tvekar inte om vad hon tycker:

  – Det är rent djurplågeri, säger hon. Katter måste få i sig taurin som bara finns i kött. Utan det ämnet går de en långsam död till mötes. Så länge de är kattungar klarar de sig, förutsatt att kattmamman de diar får i sig taurin och därmed kött på något sätt.

  Taurin är en aminosyra som reglerar hjärt- och muskelsammandragningar. Den finns i animaliska produkter men inte i frukt och grönsaker.

  – Taurin är en av tillsatserna i torrfodret som jag har gett kattmamman i cirka ett år nu, säger Jonas Hellö. Hon älskar det och hon mår jättebra. "

  Eloge till Jonas Hellö som sakligt och positivt bemöter fördomarna.

  SvaraRadera
 3. Två vanliga påstående om katter som får veganskt kattmat.

  ”Det är onaturligt”. Sant! Men å andra sidan, vad i en katts liv är i dag naturligt? Är det t ex naturligt för en katt att leva på parkettgolv och äta fabrikstillverkad kattmat från tallrikar?

  ”Vegansk mat innehåller inte Taurin”. Falskt. Jo, det gör den

  SvaraRadera
 4. Det verkar som att det är känsligt det där med att ge sina husdjur vegansk mat. Min hund är vegan och i stort sett varje gång jag går in i en djuraffär för att beställa vegansk hundmat upplyser dom mig om att hundar måste äta kött för att må bra. Vissa blir tom arga på mig och antyder att jag inte borde få ha hund. Men det är ju inte sant, hundar är allätare precis som människor. Och om något näringsämne skulle saknas kan man ju framställa det på syntetisk väg och berika maten (som är fallet med kattmaten). Min hund är hur pigg och glad som helst, och har inte varit sjuk en endaste gång på 6 år. Hon har heller aldrig varit överviktig, som jag ser att många andra hundar är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nää hundar är karnivorer vilket innebär att den större majoriteten av mat som den äter är kött, bara för att den klarar sig med vegetabilisk mat så betyder det inte att den mår bra av det i längden

   Radera
 5. En hund och en katt har olika behov. Jag skulle aldrig ge mina katter någon matprodukt med mer än 30% vegetabiliskt. Jag tvekar inte på att BRA vegan produkter funkar och är just bra. Men jag skulle inte ge mina katter det.
  Mina katter är carnivorer, jag är herbivor (trots att människan är omnivor)
  När jag läste till djurvårdare var mina lärare noga med att påpeka just detta med katters behov och hur dålig kattmaten är idag, med ofta ett innehåll på mer än 40 % spannmål. Poor things. Låt rovdjuren vara rovdjur, men ge dem bra kött. Katter konsumerar lite kött jämfört med den glupska människan. Alla människor borde överväga vegetarisk livsstil, men våra husdjur har andra behov och ska vi har husdjur är det våran uppgift att tillgodose dem. Släpper vi in carnivorer i våra hem får vi räkna med att ge dem kött.
  /Korpen

  SvaraRadera
 6. Såg inslaget. Konsekvenserna av att skaffa en katt är att den kommer plåga andra individer till döds. Har själv haft katter och sett dödandet. Så brutala som katter är mot andra djur gör det tveksamt om man kan acceptera att ha katt. Men killen i inslaget har sina katter inne kanske?

  SvaraRadera
 7. Korpen. Ursäkta, men VA?????

  Du tvekar inte över att bra veganprodukter funkar och är "just bra". Men varför är det då uteslutet för dig att använda sånt?

  Köper du levande möss till dina katter också eller? Katter är trots allt ändå rovdjur, och varen asätare eller fabriksmats-ätare. Är katterna inte "poor things" om de inte också får levande djur att döda och sen äta upp?

  Jag förstår din ståndpunkt om du trodde att vegansk kattmat var skit. Men nu när du säger att det inte är något fel och funkar bra, så är det du säger bara obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är olagligt att mata med levande djur i sverige...

   Radera
 8. Korpen: "Jag tvekar inte på att BRA vegan produkter funkar och är just bra." ... "Släpper vi in carnivorer i våra hem får vi räkna med att ge dem kött."

  Där motsäger du dig själv. Inget djur behöver kött. Djur liksom människor behöver näringsämnen. Kött är ingen magisk substans utan har beståndsdelar. Det finns ingen nutritionellt relevant beståndsdel i kött som inte går att framställa på annat sätt och som inte finns i de etablerade märkena av vegetarisk kattmat.

  Anonym: känner igen din reaktion. Det är bara att vara vänlig och förklara hur det ligger till. Det är så fördomar och okunskap bryts ner, steg för steg.

  SvaraRadera
 9. http://www.vegancats.com/pages/1007/FAQ.htm#1070

  SvaraRadera
 10. Lika litet som att foder med animaliskt ursprung är lämpligt att äta för kor är vegatabilier något för katter. Kattens mage är skapt för att få animaliska livsmedel och behov av flera essentiella aminosyror som bara finns i animalisk föda. Människor kan inte heller överleva på vegankost om den inte kompletteras med vitamin B12 samt att den som är vegan har rätt god kunskap om hur man ska tillgodose behovet av för människan essentiella aminosyror eftersom alla dessa inte finns i något vegetabiliskt livsmedel utom möjligen sojabönor.

  Själv är jag vegan sedan elva år och jag har flera katter men aldrig skulle jag komma på idén att inte ge mina katter kött. Jag äter min mat kompletterad med B12 och katterna äter sitt kött.

  Det är faktiskt skrämmande att det är så många som i någon slags fanatism försöker göra katter till veganer.

  SvaraRadera
 11. Här och på andra platser där den här frågan debatterats ger den upphov till märkliga och irrationella reaktioner.

  Om veganfodret innehåller alla viktiga näringsämnen och passar katters magar kan det väl inte vara någon problem att ge dem det? Inte för katterna i varje fall.

  Man kan givetvis ifrågasätta om fodret innehåller alla viktiga näringsämnen, men att gå med på det men ändå hävda att katter behöver kött framstår som väldigt märkligt.

  SvaraRadera
 12. Anonym 17:06: Sakta i backarna. Den vegomat katterna i det här fallet fått har ju tillskott av för katter nödvändiga näringsämnen. Vilka ämnen är det du hävdar inte finns i det fodret?

  Många blir veganer för att de inte vill stödja det våld och den skada som djurindustrin åsamkar andra djur. Du vet redan vad som sker inne på slakteriet. Om det finns sätt att ge god och bra mat till katten som inte förutsätter att andra djur dödats och slaktats så är det inte långsökt att välja sånt foder.

  SvaraRadera
 13. katter kan inte tillgodogöra sig näring från vegetabilier, de är utpräglade köttätare. att ge en katt vegomat är som att ge en kanin fläskkotletter, det funkar inte. det vore bra om djurens rätt kunde stå på husdjurens sida också, katter är oerhört utsatta i sverige idag. jag kan leva gott på vegetabilier (och gör det), min kärlek till djur förutsätter däremot att mina katter får artanpassad föda som hjälper dom till ett långt, friskt och lyckligt kattliv.

  SvaraRadera
 14. Anonym 01.41. En anonym som kommer med påståenden utan referenser, och helt befängda jämförelser, det blir inte sådär våldsamt trovärdigt helhetsintryck.

  Vi kan väl iaf säkert säga att det inte är det minsta samma sak att ge kaniner fläskkotlett, som att ge katter foder med alla nödvändiga näringsämnen.

  SvaraRadera
 15. Jag skulle vilja se hur de som anser att katter kan leva uteslutande på vegatabilier förklarar hur katten då kan få i sig de för katter nödvändiga essentiella aminosyrorna. När man anger ett procentsats råprotein säger det inget om kvaliteten på proteinet. En uppgift på hur mycket för katter livsnödvändiga proteiner det finns i de produkter som kallas vegomat för katter måste anges innan man kan säga något om det kan anses uppfylla lagkraven på att varje djurslag ska ha för djuret anpassat foder.

  Det skrämmer mig att Djurens Rätt inte drar sig för att placera katten i en än värre strykklass än den redan är.

  Det är ingen skillnad på att skriva som anonym eller att skriva ett förnamn. Inte ens förnamn och efternamn säger så mycket om det är vanliga namn. Namnuppgifter kan också vara alias där det saknas någon verklig person med det namnet.

  SvaraRadera
 16. Anonym 01:41: Du verkar ha missat biten i videoklippet där kattuppfödaren förklarar att han använder vegetariskt foder anpassat för katter och med det näringsinnehåll katter behöver. Vilka näringsämnen är det du hävdar inte finns i det fodret?

  SvaraRadera
 17. På hemsidan för en av leverantörerna av en produkt som man säger ska vara anpassad som mat för katter finns angivet hur många viktsprocent som finns i produkten av några ämnen. För protein anges 28 %. Denna uppgift säger inget om huruvida det är proteiner som är nödvändiga för katter och skulle det finnas de nödvändiga framgår det inte om det tillräckligt mycket. En sak är säker, 28 % råprotein som härstammar från växtriket är definitivt mindre än 28 % protein som katten behöver kan motsvara avsevärt mindre än 28 % av de proteiner som katten behöver. Taurin anges vara tillsatt men var är de övriga aminosyrorna som t ex arginin, cystein och metionin?

  Samma fabrikat har iofs tillsatt fetter som katter behöver men det framgår inte om det är i rätt mängd. Viktprocenten fett är dock i lägsta laget.

  Lägger man ihop procentsaterna för protein och fett blir det 40 %. Innehållsförteckningen anger fibrer och aska till sammanlagt 10,5 viktprocent men vad finns i de resterande 49,5 % av denna produkt? Några få procentenheter är vatten trots att uppgifterna gäller torrmat men ändå fattas cirka 45 %. Är det kolhydrater månne? I maten till katter bör det inte finnas några kolhydrater alls. Kolhydrater kan till och med vara skadliga.

  SvaraRadera
 18. Många kloka kommentarer, men för att förenkla det hela så är hunden och katten animalieätare, medans människan är allätare, om det nu inte vore för det rackarns B12, kanske är vi köttätare trots allt?
  Veganmat med tillsatser för hund och katt är trams,de ska ha den mat de är skapta för att äta.

  SvaraRadera
 19. Anonym 18:24.

  Du vet uppenbarligen inte vad du pratar om. Jag t ex ger mina katter Royal Canin Fit 23. Det är ett torrfoder för vuxna katter och innehåller kött från fågel och fläsk. Det innehåller 31,7% protein och och 14% fett. Dvs ganska EXAKT samma som vegan-torrfodret. Också här finns alltså 45% någonting annat. Mystiskt va? Eller inte. Torrfoder är torrfoder. Om man gör det på nedmalda djur eller inte, spelar ingen roll. Det är samma näringsinnehåll. Att du försöker påstå något annat är märkligt, vad försöker du uppnå egentligen?

  Vad använder du själv för torrfoder till dina katter? Vilket rekommenderar du?

  SvaraRadera
 20. Christer - Håller delvis med, men argumentet att vi ska äta det "vi var gjorda för att äta" i dagens samhälle fungerar inte riktigt.Både sojaprotein och tonfisk känns ganska onaturliga för en katt eller hund. Hur vi än gör blir det inte "rätt". Då är frågan istället, vad är mest etiskt både mot katten/hunden och mot andra djur?

  Har hört flera berätta om sina vegankatter/hundar, jag tror definitivt att det går.

  SvaraRadera
 21. HÖR UPP!!

  Jag slänger ut två frågor här till alla som ger sina katter veganmat.

  1. Varför ger ni era katter veganmat?

  2. Har ni katterna inomhus alltid?

  SvaraRadera
 22. Rasmus:
  hehe. Du är journalist va? Och tänker försöka kritisera Djurens Rätt med hjälp av något som skrivs anonunymt här? Jo det är journalism enligt formatmall nr 1, eller hur. :)

  SvaraRadera
 23. Till Jebsan:
  Protein finns av flera olika slag. Bland proteinerna finns för människor ett antal essentiella aminosyror och fär katter finns också eseentiella aminosyror. Får man inte dessa essentiella aminosyror blir man felnärd med bristsjukdomar/bristtillstånd som följd. För människor är det inte helt lätt att få i sig alla näringsämnen med vegankost men det går så när som på vitamin B12. För att inte på sikt få en allvarlig form av blodbrist måste människor som är veganer ta extra tillskott av B12 som en vitamintablett. För veganmänniskor är det också svårt att få till räckligt med t ex järn och kalcium men med medvetet val av livsmedel går det att komma runt detta. Äter man blandkost inkl kött, speciellt mörkt kött, får man lätt med B12 och järn.

  Katter är inte blandkostare utan de har genom evolutionen utvecklats till utpräglade köttätare och deras kropp fungerar på ett sätt mycket skilt från människans. De har t ex kortare tarmar i förhållande till människor därmed hinner de inte ta upp näringsämnen lika bra som människor. Kor kan tillgodogöra sig gräs på grund av att de kan smälta mat på ett helt annat sätt än de djur som inte är idisslare.

  På hemsidan för två av leverantörerna av de produkter som är gjorda enbart av vegetabilier och säljs som mat till katter anges en procentsats för för protein men det gäller råprotein. Råprotein är enbart ett mått på hur mycket kväve som det finns i ett livsmedel men inget om huruvida det kommer från proteiner kan användas av en människa eller katt. Genom att kombinera olika vegatabilier kan kvaliteten på det totala proteinet höjas men man kommer aldrig upp till ett fullvärdigt protein. Därför kan man inte jämföra procenttalet för ett fullvärdigt protein och procenttalet för råprotein. Råprotein ligger i princip alltid högre.

  Själv är jag vegan men till katterna ger jag köttbiprodukter från nöt, vildsvin och hjort plus kycklingmage och detta kompletterar jag med kalcium.

  Det finns ingen bra torrmat oavsett var man köper den eller hur mycket den kostar. De flesta innehåller alldeles för lite animaliska ingredienser. Dessutom är det svårt för en katt att få i sig tillräckligt med vätska när de äter torrmat vilket kan orsaka urinsten och än värre njursvikt. Alltför mycket kolhydrater till en katt orsakar lätt övervikt och kolhydrater kan också bidra till att katten får diabetes, läs gärna på följande länk: http://www.yourdiabeticcat.com/

  Det finns naturligtvis mycket mer att skriva om näringslära för katter men det ryms inte här.

  SvaraRadera
 24. Anonym 18:24: om du ska tas på allvar så behöver du backa upp dina påståenden om katters näringsbehov (och brister i befintliga vegfoder) med tydliga källor till forskning. Du behöver även peka ut forskning som visar att katter som lever på vegankost har sämre hälsa än katter som inte gör det.

  Christer: "kött" eller "animalier" är inte ett näringsämne. Katter behöver likt andra djur en lämplig mix av en grupp näringsämnen. Det finns i det vegetariska kattfodret.

  När det gäller människor är forskningen extremt tydlig: vi kan äta en väl sammansatt vegankost med god hälsa. Givetvis ska den inkludera B12. Det är det enda relevanta har. Vad människor ätit och inte ätit under vissa evolutionära utvecklingsfaser är inte relevant här. Det viktiga är att vi idag kan välja mellan olika sätt att äta och bör välja det sätt som avskaffar djurförtrycket på slakterierna.

  SvaraRadera
 25. Anonym 08:45: Du överdriver gravt svårigheterna med vegankost. Oavsett vilken kost man har behöver man planera den, såklart.

  "Genom att kombinera olika vegatabilier kan kvaliteten på det totala proteinet höjas men man kommer aldrig upp till ett fullvärdigt protein. Därför kan man inte jämföra procenttalet för ett fullvärdigt protein och procenttalet för råprotein. Råprotein ligger i princip alltid högre." Ge en forskningskälla för alla de påståendena, tack!

  "Det finns ingen bra torrmat oavsett var man köper den ..."

  Det låter som att du kritiserar all torrmat med andra ord! Jag tror din kritik är överdriven, men även om den inte var det så finns troligen många tiotusentals fler katter som äter torrfoder med kött. Då borde du ägna mest tid åt att kritisera dom och du har inga skäl att kritisera just veganskt kattfoder.

  Rasmus: vi svarar på dina frågor när du svarat på det här:
  1. Äter du själv kött?
  2. Vad tycker du om det de här djuren utsätts för (de behandlas på det sättet eftersom köttätare och mjölkdrickare ger djurindustrin pengar)?
  3. Hur vet du att kattfoder med kött inte kommer från djur som behandlats på just det sättet?
  http://www.mercyforanimals.org/calves/
  http://www.mercyforanimals.org/ohdairy/

  SvaraRadera
 26. Intressant diskussion. En kort kommentar till "Anonym" den 21 augusti kl. 11.11 bara: åsikterna i denna blogg och i diskussionen som förs här är inte organisationen Djurens Rätts. Och det är inte Djurens Rätt som medverkar i tv-inslaget överst i blogginlägget.

  SvaraRadera
 27. Enligt Jordbruksverket ska katter ha mat som innehåller råvaror som är animaliska. Den som hävdar att mat med enbart vegetabiliska ingredienser är tillfyllest för katter har således bevisbördan att så är fallet. Så fram med bevis i form av vetenskapliga kontrollerade studier som dessutom genomgått peer review för kvalitetssäkring där man kommit fram till att Djurskyddslagen 3 § uppfylls om katter ges enbart vegetabiliska livsmedel.

  Väljer man att ha katt måste man ge katten mat som uppfyller lagstiftningen. Man kan förstås ställa etiska krav på var denna mat kommer från och sedan ta ansvaret för både att katten får den mat den behöver och att maten har producerats på ett för var och en ett acceptabelt sätt.

  Att ställa vissa djurarters väl mot att ge en annan sort undermålig mat är inte hållbart. Den som inte kan tänka sig att ge en katt mat som innehåller kött bör inte ha katt utan i stället skaffa sig ett djur som ska leva på vegetarisk mat.

  SvaraRadera
 28. Anonym 11:17: "Enligt Jordbruksverket ska katter ha mat som innehåller råvaror som är animaliska."

  Vad är din källa för det påståendet?

  Jag hittar ingen information som nämner det kravet på Jordbruksverkets hemsida. Här är stycken där kost nämns. Som du ser är kravet näringsriktig kost. Att den måste innehålla animaliska råvaror står inte i de styckena.

  http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinkatt.4.207049b811dd8a513dc80001987.html
  "Varje dag ska du ge din katt foder som garantera att katten får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring."

  http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo11_3.pdf

  "Varje dag ska du ge din katt foder av god kvalitet. Fodret ska
  garantera att ditt djur får en tillräcklig, allsidig och välbalanserad
  näring. Du ska också se till att din katt inte blir över- eller under-
  viktig."

  "Att ställa vissa djurarters väl mot att ge en annan sort undermålig mat är inte hållbart."
  För det första, du har inte gett några som helst skäl för att tro att det vegetariska kattfodret är undermåligt. För det andra, även om det skulle vara det (vilket inget tyder på) så behöver du förklara vad du menar med "hållbart" och vad du har moraliska kriterier för det.

  SvaraRadera
 29. Anonym 12:10 m fl: Jag har talat med en tjänsteman på Jordbruksverket men eftersom jag är osäker på, om man på denna site får uppge namn på personer som inte givit sitt samtycke, kan jag inte skriva namnet på vederbörande. Men vem som helst kan ju ringa till Jordbruksverket, 036-15 50 00, och be att få tala med någon som har mat till katter som specialitet. Den, som jag talade med, sade att köttätare ska ha kött och att katter är utpräglade köttätare.

  SvaraRadera
 30. Anonym 12:53: Det låter i bästa fall som ett inofficiellt påstående av en enskild tjänsteman, inte en officiell hållning. Det har ingen vikt mot riktlinjerna publicerade på hemsidan som jag länkat till som inte innehåller något sådant krav.

  Så länge den okände tjänstemannens påstående inte finns dokumenterat i föreskrifter på Jordbruksverkets hemsida eller lanseras som ett officiellt uttalande från Jordbruksverket i frågan så har det inte mer trovärdighet än ren hörsägen. Om det är som du säger kan du enkelt kontakta tjänstemannen igen och ber att få den regeltolkningen av honom/henne skriftligt så att andra kan ta del av det, du vet ju redan vem personen är.

  På vegan.nu skrev en person för över ett år om ett påstått sensationellt uttalande av en anonym tjänsteman på Jordbruksverket. Är du den som skrev på vegan.nu? I så fall, varför har du inte under året som gått bett om ett skriftligt svar från din kontakt?

  SvaraRadera
 31. Två frågor till er som ger era katter veganmat.

  1. Varför ger ni era katter veganmat?

  2. Håller ni era katter inomhus?

  SvaraRadera
 32. Innan du avfärdar det som jag säger, kan du ringa till Jordbruksverket och få förstahandsinfo själv, tel numret finns i en tidigare kommentar. Allt som man kan och vet på Jordbruksverket finns inte på deras hemsida så ring och fråga eller skicka ett mail dit.

  SvaraRadera
 33. Rasmus: vi svarar på dina frågor när du svarat på det här:
  1. Äter du själv kött?
  2. Vad tycker du om det de här djuren utsätts för (de behandlas på det sättet eftersom köttätare och mjölkdrickare ger djurindustrin pengar)?
  3. Hur vet du att kattfoder med kött inte kommer från djur som behandlats på just det sättet?
  http://www.mercyforanimals.org/calves/
  http://www.mercyforanimals.org/ohdairy/

  SvaraRadera
 34. Anonym 13:49: Jag ska maila jordbruksverket. Stämmer det att du är den person som skrev om detta på vegan.nu? Personen där kallar sig "kattfoderkonsult" och verkar ha ett kommersiellt intresse i köttmat för katter vilket i så fall ger andra skäl att vara extra skeptiska till ogrundade rykten som personen sprider.

  SvaraRadera
 35. Mail skickat till Jordbruksverket.
  ---

  På internet sprids rykten om att en okänd tjänsteman på Jordbruksverket i telefonkontakt fastslagit att katter måste ges animalisk kost och
  och att det är ett lagbrott att nyttja befintliga kommersiella vegetariska torrfoder med för katters nutriotion särskilt tillsatta näringsämnen.

  Ryktena säger bland annat

  "Enligt Jordbruksverket ska katter ha mat som innehåller råvaror som är animaliska."

  och

  "[tjänstemannen] sade att köttätare ska ha kött och att katter är utpräglade köttätare."

  och

  "jag har ringt och personligen frågat Jordbruksverket hur lagen ska tolkas och de bekräftade att alla som utfodrar med vegankattmat begår lagbrott och deras rekommendation var att om man kände till någon som ger sin katt det kan man anmäla dem."

  Innehållet i ryktena verkar inte ha stöd i något officiellt dokument som står att finna på sjv.se . I texter om kattfoder på sjv.se är snarare dessa påståenden representativa:

  http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinkatt.4.207049b811dd8a513dc80001987.html
  "Varje dag ska du ge din katt foder som garantera att katten får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring."

  http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo11_3.pdf
  "Varje dag ska du ge din katt foder av god kvalitet. Fodret ska
  garantera att ditt djur får en tillräcklig, allsidig och välbalanserad
  näring. Du ska också se till att din katt inte blir över- eller under-
  viktig."

  De två citaten ovan från sjv.se ställer krav på näringsinnehåll. Det påstås inte att de relevanta näringsämnena nödvändigtvis måste komma från en animalisk källa. Citaten från sjv.se hävdar heller inte att alla eller ens något kommersiellt vegetariskt kattfoder är olagligt att använda.

  Som bakgrundsinformation bör nämnas att det finns ett flertal vegetariska/animaliefria kattfoder på marknaden t ex av märkena AmiCat och Benevo. De säljs och används i ett flertal länder sedan lång tid tillbaka. Fodren hävdas innehålla för katter tillräckliga näringsämnen.

  Jag ber om svar på två frågor från Jordbruksverket:

  1. Hävdar Jordbruksverket att lagen kräver att katt utfodras med kött?
  2. Hävdar Jordbruksverket att utfodring av katt med något av de kommersiellt tillgängliga animaliefria/vegetariska kattfodren är ett lagbrott?

  SvaraRadera
 36. Anonym 15:38: Bra att du skickat mail till Jordbruksverket och ställt ovanstående frågor. Hoppas, att du får ett snabbt svar.

  SvaraRadera
 37. Det är ju inte konstigt att köttätare avfärdar vegetarier/veganer som fåniga töntar, när det som i flera inlägg här rekommenderas att en utpräglad köttätare som katten ska födas upp på vegetabilier.
  Var gärna, väldigt gärna själv vegan + ta B12, men låt djuren äta det de är skapta för att äta
  eller avstå från att ha katt eller hund.
  Låt katten välja mellan en nyfångad abbore och en nyskördad morot...........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallo där! Du säger till veganer att vara vänlig och lämna katten själv välja, so först Var vänligt och lämna djuren i fred. De vill leva o inte bli våldtagna, missbrukad, misshandlad och mördad för din mage's skull. Var vänligt och skärp dig först, sen kritisera de andra.

   Radera
 38. Just det, Christer! Fast ännu bättre än abborren är kött av något slag.

  SvaraRadera
 39. Jag tycker inte jag säger emot mig själv... men jag förstår misstolkningen. Jag säger att jag inte tvivlar på näringsinnehållet och att det är bra, men jag personligen skulle inte ge det till mina egna katter eftersom jag anser att de ska äta riktigt kött (ickejagande-innekatter som äter nötfärs, fisk och hills i/d pga känsliga magar efter sjukdomstid (en maskattack och avmaskning kan döda dem därför får de ej jaga)). Många katter är foderallerigiker för att de får fel kost! De får för lite kött och det slutar med att de blir köttallergiker eller fiskallergiker. Konstigt och tråkigt.
  Satsa på att göra människan till veganer istället och utveckla mer bra föda till oss.

  Jag ser inget fel med att ge husdjur kött, men vi människor bör mer än två gånger se över vår köttkonsumtion! Och hur vi föder upp djur. Vi människor äter betydligt mer kött än våra husdjur, även om många som läser denna blogg - inklusive mig själv - tillhör de få som inte äter kött.

  Korpen.

  SvaraRadera
 40. Ja du christer, tror du att det är morötter som vegankatterna matas med. Du tror kanske också att det är vad veganerna själva äter?

  Moderator, inlägg som inte är seriösa utan istället uppenbart är avsett att provocera eller att baktala djurrätt eller Djurens Rätt går väl utmärkt att avstå från att publicera? Snälla ta inte in fler "ni veganer kan behålla era morötter"-inlägg.

  SvaraRadera
 41. Christer, vegan22 augusti 2011 22:26

  Anonym 19.17, förstod du inte att jämförelsen mellan "abborre" och "morot" var just en jämförelse mellan vegetabilsk och animalisk kost?!
  Har du katt kan du ju testa själv vad katten väljer, så blir det tydligt för dig vad katten vill ha.
  Det finns inget provocerande eller baktalande i min kommentar och ditt rop på censur är löjligt

  SvaraRadera
 42. Christer: Jag är inte samme anonym som 19:17 men jag kan meddela att ja, jag har sett katter välja vegetariskt kattfoder framför animaliskt torr- och blötfoder. Anledningen till att du får en ganska skarp reaktion när du skriver om morötter till katter (även om du var ironisk menade allt vegetariskt kattfoder) är att det låter som att du inte har koll på vilka vegetarisk kattfoder som finns och vad de innehåller. Så, har du det? Om inte så testa det några dagar vetja. På en katt alltså, jag garanterar att du inte kommer att tycka om att äta det själv (ja, jag har provsmakat!). Om inte annat kan du efteråt säga "vad var det jag sa" till oss här. Småförpackingar kan köpas från goodstore.se

  SvaraRadera
 43. Morötter och aborrar har inte samma näringsinnehåll. Katten skulle välja bort morötterna. Morötter är ingen mat för katt helt enkelt.

  Däremot har veganskt och animaliskt kattmat exakt samma näringsinnehåll.

  Jag förstår det av din kommentar iaf som att en katt tycker om och själv väljer ett foder, så är det ett bra foder?!

  SvaraRadera
 44. Har du som mailade till Jordbruksverket fått något svar än? När jag ringde var den som hade kunskap om frågor som denna inte på plats men vederbörande ringde mig bara efter ett par timmar. Hoppas, att du låter oss alla få ta del av svaret från Jordbruksverket.

  SvaraRadera
 45. Christer, vegan23 augusti 2011 21:27

  Vegansk och animalisk kattmatt kan möjligtsvis i laboratorietester ha samma näringsinnehåll, men katten kan inte tillgodogöra sig det veganska innehållet, därför att de är köttätare.
  Varför är inte gräs lejonens föda, då hade de sluppit jaga och det hade ju varit enklare och smartare?!
  Veganmat till katter är löjliga experiment av världsfrånvända veganer, som enbart förstör för oss som vill sprida veganismen bland människor.
  Tänk om köttätare skulle föda upp sina kaniner på fläskkotletter, det är lika smart som att ge katten veganskt foder.

  SvaraRadera
 46. Christer vegan: Inte ens i laboratorietester är animaliskt och vegetabiliskt protein lika. Det enda som kan sägas vara lika är råproteinhalten i kött och vissa vegetabilier. Men en uppgift om råproteinhalt säger inget om kvaliteten på proteinet.

  Till detta kommer att metabolismen hos katter skiljer sig avsevärt från hur det fungerar hos människor. katters metabolism förutsätter mycket god tillgång på protein.

  SvaraRadera
 47. Chister, sk "vegan".
  Tror du att kattmaten görs av gräs?

  Består din egen kost av gräs och morötter? Det verkar så.

  Det är inte detsamma att ge advekat foder till katter, och att ge fläskkotlett till kaniner. Varför jämför du så?

  Däremot ingår protein även i kaninfoder. Om rabiata köttätare skulle vilja, så skulle man säkert kunna ersätta det vegetabiliska proteinet i kaninfodet med animaliskt. Ungefär som att det förekommer att man ger slaktavfall eller fiskmjöl i fodret till kor.

  Anser du förresten att det är djurplågeri att ge kor animaliskt protein, är det så jag ska tolka ditt inlägg?

  SvaraRadera
 48. Apropå animaliska ingredienser i foder till kor kan den som är intresserad läsa på denna länk http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=3198789

  Om proteinbehov finns också en del att läsa på http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/utan_serietitel_sjv/UST94-1/UST94-1L.HTM där det under rubriken Energi- och proteinförsörjning finns en del intressant om olika proteiner och att det för vissa djur inte går att få tillräckligt mycket smältbart protein i maten utan animaliskt protein bland ingredienserna.

  SvaraRadera
 49. Christer, vegan24 augusti 2011 13:49

  Anonym 09.23, ja det är djurplågeri att ge kor animaliskt protein, liksom det är djurplågeri att ge katter enbart vegetabiliskt protein.

  SvaraRadera
 50. Nu ska det bli intressant att se vad handläggande djurskyddsinspektör hos länsstyrelsen kommer fram till i fråga om huruvida katter kan leva på vegansk mat. Det är nu en vecka sedan ett besök hos kattägaren gjordes men än har ingen kontrollrapport synts till.

  Lika intressant ska det bli att få läsa vad Jordbruksverket svarar på det mail som ska ha skickats dit enligt en kommentar 22 aug 15.38.

  SvaraRadera
 51. Christer: "Vegansk och animalisk kattmatt kan möjligtsvis i laboratorietester ha samma näringsinnehåll, men katten kan inte tillgodogöra sig det veganska innehållet, därför att de är köttätare."

  Kan du förklara lite mer detaljerat vilket ämne som saknas i det vegetariska kattfodret och som du anser att en katts kropp behöver? Vilken forskning baserar du det på? Om du tänker att ämnet inte ens går att upptäcka genom laboratorietester så undrar jag även hur du själv kan vara säker på att det finns.

  SvaraRadera
 52. Protein är ett samlingsnamn för en mängd aminosyror. Kött, spannmål och baljväxter är alla bra proteinkällor så länge man nöjer sig med att titta på råprotienhalten. Råproteinhalten säger inget om vilka aminosyror som finns med. Vissa aminosyror ḱan en katt en inte klara sig utan och vissa av dem kan inte katten genom en del omvandlingar fixa till själv utan katten måste få dem genom maten, de essentiella aminosyrorna. Kött innehåller dessa för katten essentiella aminosyror i mer eller mindre exakta proportioner men de finns inte i vegetabilier men olika vegetabilier har mycket och lite av olika aminosyror. I viss mån kanske katten kan kombinera ihop olika vegetabilier och på sätt kompensera bristerna i de vegatabiliska proteinerna. Det är på så sätt som människans metabolism får upp de essentiella aminosyrorna för just människan. Sedan finns det ytterigare saker i kattens metabolism som gör det svårt att få proteinnivåerna till för katten en bra nivå.

  Om råproteinet i en viss vegetabiliskt produkt i någon enhet är 100 kanske den helt saknar en av de för katter essentiella aminosyrorna vilket innebär att för katten blir det noll. Om man lägger till en annan sorts vegetabilisk produkt som i samma enhet har 40 av den som helt saknas i produkt nr 1. Låt oss för enkelhetens skull anta att båda produkterna har rätt mycket av alla de andra essentiella aminosyrorna så blir det ändå bara för katten tillgängligt protein 40 för det är den sämsta tillgången som sätter ribban för alla de andra också.

  Om någon orkat läsa så här långt så hoppas jag att jag lyckats förklara varför mängden råprotein alltid är högre än det för människor och katter tillgängliga proteinet. För människor räcker det med att spannmål och baljväxter kompletterar varandra men det kan vara så illa att någon för katter essentiell aminosyra i princip inte finns alls i vegetabilier.

  Katter som dels får gå ut på egen hand och dels bor så till att det finns gott om bytesdjur skaffar själva mycket av sin mat men innekatter och katter som inte har några bra jaktmarker är ju utlämnade till det som serveras av ägaren.

  På länken http://www.swecat.com/Katt/Naringslara finns en hel del lärorikt om vad katten behöver få att äta och var dessa ämnen finns.

  PS Jag är vegan men ger mina katter köttbiprodukter av olika slag. Därmed påverkar det inte antalet slaktdjur.

  SvaraRadera
 53. "vissa av dem", "mer eller mindre", "i viss mån kanske", "sedan finns det ytterligare saker", "kanske den helt saknar", "men det kan vara så illa" ...

  Innan du tagit bort de här oklarheterna så säger du ingenting, du bara spekulerar.

  Vilka aminosyror är det du hävdar att vilket vegetariskt kattfoder saknar? Hur mycket saknas? Hur stor påstår du att skillnaden är mot de olika torrfoder med animalier som säljs på t ex Ica och Coop?

  SvaraRadera
 54. Till Anonym 16:40 Min avsikt med kommentaren var att försöka förklara skillnaden mellan råprotein och tillgängligt protein i princip och inte att räkna ut exakt vad olika kattfoder innehåller. För att kunna räkna ut exakt krävs till att börja med uppgifter om exakt hur mycket av de olika ingredienserna som finns i olika foder. En uppgift om hur mycket råprotein som finns i ett kattfoder säger inget om hur mycket protein det finns i produkten som katten kan använda. Anledningen till att det på t ex kattfoder anges halten råprotein är att det ska se bättre ut än vad det är, Detta gäller alla de foder som innehåller något annat än animaliska produkter, för det mesta köttbiprodukter.

  Jag har inte ens försökt i min kommentar att hävda något om vilka essentiella aminosyror som finns eller inte finns i olika produkter utan enbart försökt visa att även en hög halt råprotein i ett foder kan bestå av ytterst lite smältbart protein för katten.

  Proteinbrist kan ta lång tid att visa sig speciellt om katten, hunden, människan iaf får lite protein och tillräckligt med energi, dvs kolhydrater och fett. Men ta reda på skillnaden i metabolism mellan människa och katt. Brist är det även när det finns protein i maten men tillförseln är för låg för att alla kroppens funktioner ska kunna fungera fullt ut.

  En levande varelse är något mycket komplicerat och det finns mycket stora skillnader mellan olika djurslag. Kor har utvecklats genom evolutionen att kunna bryta ner gräs medan våra rovdjur i stället har utvecklats utifrån att det som de äter har mycket hög halt av högvärdigt protein. Människor och grisar är någonstans mellan dessa ytterligheter.

  Kan någon tänka sig att lejon skulle beta gräs, äta blad från träden eller gräva upp rötter? Vare sig vargar eller lodjur gör det enkelt för sig genom att nattetid på hösten gå in på skördefärdiga åkrar och där äta sig mätta på vete, havre, råg, majs mm. Nej, de gör något som är betydligt svårare. De jagar villebråd. Misslyckas jakten får de gå hungriga.

  SvaraRadera
 55. Jag provar igen och hoppas på tredje gången gillt.

  Varför ger du din katt veganmat?

  Håller du din katt inomhus?

  SvaraRadera
 56. Anonym 18:49: Om du inte kan svara på de konkreta frågorna så har du ingen grund för att kritisera vegetariskt kattfoder, punkt slut.

  SvaraRadera
 57. Anonym 18.49, tack för ett mycket bra inlägg!
  Det tycker jag att ni alla ska läsa noga!
  Huvudfrågan är varför en vegan skaffar katt?

  SvaraRadera
 58. Anonym 22:11, Tack för dina uppskattande ord om min förra kommenar, 18:49. Så till din fråga om varför jag som vegan skaffar katt. Jag har haft katt i hela mitt liv, 60+, utom några år när jag nyss flyttat hemifrån på 1960-talet. Katter fascinerar mig med sin självständighet och hur de med små medel visar sin uppskattning. Under de senaste åren har jag aktivt räddat livet på cirka hundra katter genom att hitta nya hem åt dem. Men som vegan kan det vara svårt att hitta ett bra alternativ ur ett etiskt perspektiv för bra mat åt mina katter. Jag har nu hittat ett sätt som inte påverkar antalet djur som finns för livsmedelsproduktion för jag köper råa köttbiprodukter som finns att köpa i fruset skick. Hälften av dessa köttbiprodukter kommer från djur som slaktats på plats utan att ha transporterats alls.

  Bor man på landet behövs det katter för att hålla undan smågnagarna som lätt ställer till det i jordkällare m fl ställen. Katter och människor som bor på landet lever som i en symbios, tycker jag.

  Jag bedriver inte mission bland andra människor att de borde bli veganer och än mindre ska jag försöka göra om katter till att leva på vegetabilier.

  SvaraRadera
 59. En i sammanhanget intressant länk
  http://svt.se/2.33874/1.2520774/slut_for_vegankost_till_katter

  SvaraRadera
 60. Det är konstigt att så många vuxna(?) människor som med tanke på sin egen kostföring borde ha koll på det här med nutrition, inte verkar ha någon koll alls. Skrämmande. Skrämmande också att några som påstår sig värna djuren, plågar katter på grund av sina egna livsval. Varför är det så svårt för er att förstå att det är skillnad på protein och protein? Ni förstår kanske att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater eller? Att det finns långsamma och snabba kolhydrater och att dessa påverkar kroppen olika. Om ni kan förstå att en diabetiker mår bättre av prudukt A än av produkt B trots att båda innehåller 20% kolhydrater på grund av att sammansättningen av kolhydrater är annorlunda. Borde ni väl kunna få in i era huvuden att katter mår bättre av produkt A med animaliskt protein som de kan tillgodogöra sig, jämfört med produkt B med vegetabiliskt protein som katterna inte kan tillgodogöra sig lika bra på grund av hur deras anatomi är uppbyggd. Seriöst, hur svårt ska det vara att förstå? Vissa av er verkar leva helt och hållet i det blå. Vad ni gör med era egna kroppar skiter jag i, men att behandla husdjur på detta sätt är riktigt stört.

  SvaraRadera
 61. Så här skriver Länsstyrelsen bland annat: "Katter är utpräglade rovdjur och har en fysiologi som är anpassad till animaliska födoämnen. Enligt djurskyddlagens 3 § ska foder ges i tillräcklig mängd och vara anpassat till det djurslag som utfodras. Länsstyrelsen har efter samråd med Jordbruksverket gjort bedömningen att den utfodring som tillämpas av djurägaren i detta fall inte uppfyller djurskyddslagens krav. Utfodringen av katterna måste därför ändras på ett sätt som säkerställer att varje katt får tillräckligt mycket foder som är anpassat efter dess behov."

  SvaraRadera
 62. Jag tycker att den här diskussionen är absurd. En sak kan vi konstatera och det är att katter rovdjur. Skulle du släppa ut din innekatt skulle den utan tvivel döda en mus eller fågel om den fick chansen. Alltså är katter inte veganer. Att på något viss som människa ta sig friheten och bestämma att katten skall vara vegan baserat på sina egna övertygelser är lika fel som allt annat veganer/vegetarianer ställer sig emot. Om man nu inte kan tänka sig att låta sin katt äta kött, ja då tycker jag man skall överväga och skaffa en kanin istället.

  SvaraRadera
 63. "skillnad på protein och protein"??!

  nej det är det inte. Protein är aminosyror, och det spelar ingen roll om aminosyrorna kommer från växtriket eller från ett djur. DETTA ÄR FAKTUM!!!! Det är SAMMA!

  SvaraRadera
 64. Rasmus, om du läst på åtminstone lite, lite grann om elementär näringslära skulle du inte hävda det du säger om protein. Du kan ju börja med att gå till biblioteket och låna några böcker om näringslära. Dessutom skiljer sig katters metabolism från människans vilket gör det än värre att inte ge katter rikligt med kött. Kontakta Sveriges lantbruksuniversitet så finns det nog någon som kan försöka förklara för dig skillnaderna mellan animaliskt protein och vegetabiliskt protein.

  SvaraRadera
 65. Tack jag har kunskaper i detta. Jag har läst om och tentat av detta på universitet. Jag behöver inte kontakta universitet. Jag vet vad proteiner är. Det verkar däremot som om du däremot gör lite off-road från dina kunskaper. Det spelar ingen roll om aminosyrorna är från animaliser eller från vegetabiler. Däremot spelar sammansättningen roll. Och andelen protein i ett foder. Men NEJ DET FINNS INGET MAGISKT MED KÖTT. Katter behöver PROTEIN inte kött.

  men duktigt av dig att förstå att människor skiljer sig från katter. Det har du i alla fall rätt i.

  SvaraRadera
 66. Rasmus: Du måste ha missat något under dina universitetsstudier! Det skulle vara intressant att se uppgifter om var du läst att det inte är någon skillnad mellan proteiner i animaliska produkter och vegetabilier.

  SvaraRadera
 67. Så du menar att en aminosyra vilken som helst, säg t ex Tryptofan, skulle vara annorlunda om den kommer från en animalie, eller från en växt?

  Sluta nu, du gör dig bara löjlig...

  SvaraRadera
 68. Du har nog missat några viktiga saker om proteiner vad du än säger att du tentat.

  Så en liten detalj: Det brukar var så, att när man använder sig av negativa omdömen om själva personen som inte håller med en själv är det ett tecken på brist på argument.

  SvaraRadera
 69. Har du som skrev till Jordbruksverket fått något svar än? Om du fått svar vad säger Jordbruksverket?

  SvaraRadera
 70. Jordbruksverket tycker inte protein som protein utan kräver mat som innehåller animaliska ingredienser till katter. Det är bara att ringa till Jordbruksverket och be att få en kopia, per mail om man så önskar. fråga efter registrator och säg sedan att det är diarienummer 389389-2011.

  SvaraRadera
 71. Hur ska vi någonsin få mängder av människor att övergå till en vegokost, när det ägnas så mycket tid och energi åt kattmat?
  Katter är köttätare, liksom lejon, och att tvinga dem att bli veganer är oansvarigt och löjligt.
  Lägg energi på att få människor att bli vegosar!
  Den vegoperson som inte står med att ge sin katt kött,kan ju enkelt avstå från att ha katt och lägga sitt engagemang på något vettigt.
  Tur att denna diskussion förs på en intern blogg, annars hade hela vegorörelsen blivit utskrattad och hånad!!

  SvaraRadera
 72. Till dig som skrev till Jordbruksverket
  Nu har du ju fått svar så varför talar du inte om vad Jordbruksverket skrev? Höll de inte med dig? Jag skulle tro att om du hade fått medhåll hade du varit snabb att tala om det.

  SvaraRadera
 73. Inomhuskatter lever väl inget naturligt liv överhuvudtaget. Fast de har det säkert bra.
  Och aminosyror som bygger proteiner är samma aminosyror antingen de kommer från växtriket eller från djurriket. Och våra kroppar måste bryta ner proteinet för att vi ska kunna tillgodogöra oss aminosyrorna. Om maten innehåller nödvändig näring spelar det väl ingen roll om den kommer från växt- eller djurriket. Man märker väl också om katterna mår bra. Och hur mycket spannmål och köttbiprodukter(vad det nu är egentligen), som säkert inte är särskilt hälsosamt finns det inte i den vanliga kattmaten? Inte fångar katter kor eller grisar heller i det vilda. Hur mycket för kraftig är inte den maten för deras små kroppar? Jordbruksverket i all ära men det måste ju finnas ett dokument men fakta och forskning bakom, som gäller. Inte en enskild tjänsteman som säger vad han eller hon tror om mna ringer och frågar.

  SvaraRadera
 74. En som har kommenterat här ovan har skrivit till Jordbruksverket och Jordbruksverket har svarat med ett fem sidor långt dokument. Den som är intresserad att ta del av vad Jordbruksverket har framfört om att katter inte kan leva på veganmat kan hitta svaret på http://katter.ifokus.se/discussions/4e7a2083d4ebea28ec009d5a-jordbruksverkets-syn-pa-kattmat#discussions-2 och sedan skrolla ner till kommentar # 4 för där går det att klicka fram dokumentet från Jordbruksverket. Eftersom man inte får lägga ut namn hur som helst är namn bortmaskade men den som vill ha dokumentet i originalskick kan få det om man skickar ett PM till den som lagt ut Jordbruksverkets svar på katter.ifokus.se

  Innan man läst vad Jordbruksverket skriver ska man inte uttala sig om vad katters mat ska innehålla.

  SvaraRadera
 75. Jag vet inte mycket om veganmat till katt men funderar på om jag ska gå över till detta. En anledning är att jag inte äter kött en annan anledning är att det spontant skulle vara bättre om mina katter får de näringsämnen som de behöver från växtföda. Hur resonerar jag här? Jo, när mina katter får torrfoder baserat på kött så vet jag faktiskt inte alls var råvarorna kommer från hur mycket än tillverkaren skriver på påsen vad det är och i informationsblad skriver vilken kontroll de har. Köttet kan i princip vara vad som helst, det kan vara det allra värsta avfall som ingen vill äta, inte ens djur skulle äta det om det inte vore för alla tillsatser. De som är kritiska till kattmat som är baserad på växter säger att det inte är naturligt. Men i så fall är ju foder baserat på kött inte heller naturligt. Det innehåller en hel del tillsatser och om det inte vore för dem hade förmodligen din hund eller katt inte ätit det. Rent spontant så säger jag så här, så länge katten får i sig de näringsämnen den behöver så kan man mycket väl ge sin katt mat som utvinns från växter.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.