24 augusti 2007

Djur med känsla för fara

Jag såg vetenskapsdokumentären om djur som varnat för tsunamin och som betett sig konstigt före jordskalv. Människor i båt fick plötsligt se delfiner hoppa märkligt och liksom uppmana båtarna att åka ut på djupare, säkrare vatten. Gibbonapor försvann plötsligt från träden. Teorier om dessa anmärkningsvärda beteenden framfördes som till exempel att djur har en känslighet för elektromagnetisk strålning, vilket man också så smått börjat göra försök om.

Till den japanska forskningsanläggningen där man studerar delfiner kommer årligen många veterinärstudenter. Delfinerna är där fria att komma och simma som de vill. Osagt om vilka försök som pågår där, men någon form av vördnad tycktes chefen där uttrycka när han påpekar att ett djur som lever omgärdat av vatten måste ha mycket känslig hud, och att de också använder sin hud som social kontaktyta. De gnuggar sig mot varann. De gosar. I huvudet fladdrar förbi de ohyggliga scenerna från masslakt av delfiner - i just Japan.

Som brukligt i naturprogram ville man förmedla en respekt för och fascination över mysterierna med de "andra", de som vi inte kan förstå, men som vi anar förstår mer än vi förstår. Kontentan? "Kan djuren vara till nytta för oss? Kan vi använda dem i varningssystem för jordbävningar?" Njae, så enkelt var det ju inte. Det återstår mycket forskning och många tekniska lösningar... Kan ni se framför er jordskalvsdelfinen simma runt i en balja? Med elektroder redo att sätta igång ett larm. Kanske intill butiken där delfinkött simmar runt i konservburk…

Den svenska etologen och delfinforskaren var dock tveksam till teorin att jordskalvskänsligheten hade utvecklats evolutionärt. "Vilken nytta skulle delfinerna kunnat ha av det, så sällan som jordskalv inträffar?" Förglöm då icke att reflektera över djurs förmåga att alls reagera på fara. Varför gör de det? Varför försöker de fly och varna? De kanske vill överleva? Kanske rent av leva?

Forskningside: Gå till ett t ex ett slakteri och betrakta vad som med Orwellsk omskrivning brukar kallas för "stressreaktioner". Och studera därpå den djurart som systematiskt utsätter andra för detta. Utan möjlighet att fly.

Chris Lundberg
Verksamhetschef
Djurens Rätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.