23 oktober 2007

Begreppsförvirring hos TT

Begreppsförvirring är ett vanligt återkommande tema i denna blogg. Kan tyckas vara en småsak. Men det är det inte.

Dagens fall av begreppsförvirring, som vi hämtar från TT, via DN:

Markos Kyprianou är ansvarig kommissionär för hälsa och konsumentskydd (där djurfrågor ofta ingår) och vi kan alltså konstatera att det EU:s kommissionär Markos Kyprianou gör kan uppfattas som djurrätt.

Varför är det ett problem? Därför att djurätt inte bara är ett ord, utan också ett begrepp som innebär något. Enligt Wikipedia är djurrätt "en beskrivning av åskådningen att "kännande" djur, i och med att de värderar sina liv, ska tillerkännas lagliga rättigheter som skyddar deras liv och välfärd. Den centrala punkten är ett avståndstagande från speciesism; det vill säga artbaserad diskriminering. Djurrättssynen innebär också ett förkastande av uppfattningen av djur som egendom eller resurser". Och detta är garanterat inte vad Markos Kyprianou står för, eller pysslar med under dagarna.

Med följden att det livsviktiga ställningstagande som djurrättsrörelsen, djurrättsorganisationer och djurrättsengagerade personer reduceras till något som de inte är. Djurrätt blir ett slentrianmässigt begrepp för allt som rör djur, och detta tar udden av den starka och viktiga kritiken av djurförtrycket som ovan nämnda rörelse, organisationer och personer står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.