30 augusti 2010
Inga djur på scen i Melodifestivalen
Efter att ha lyssnat en gång till handlade det om att av många märkliga önskemål så handlade flera om att man ville ha djur på scenen. Ett försök gjordes med fredsduvor - med resultatet att de flög in i ett par strålkastare och dog. Även kaniner har det funnits önskemål om. Men nu finns alltså regler som säger att inga levande djur får finnas på scen i Melodifestivalen. Så var det med det.
26 augusti 2010
På djurens sida sedan 1882
Hjälp oss att fortsätta vara djurens röst - bli Djurfadder idag!
Tack på förhand!
24 augusti 2010
Hur djurvänliga är partiernas riksdagskandidater? Djurens Rätts enkät ger svaren
Nu bekänner politikerna färg i djurskyddsfrågor. En handlingsplan för att minska djurförsöken är den djurskyddsfråga som fått störst stöd i Djurens Rätts enkät till kandidater till riksdagen. Bäst på att besvara enkäten var Miljöpartiet och sämst var Centerpartiet.
Djurens Rätt har skickat ut en enkät om synen på djurskydd och djurrätt till de tio första namnen på de sju riksdagspartiernas vallistor i de 29 valkretsarna. Svarade gjorde 374 riksdagskandidater, motsvarande drygt 18 procent av dem som fick enkäten.
Många miljöpartister (116 stycken) och få centerpartister (20 st) har besvarat enkäten. Däremellan finns 75 svar från Vänsterpartiet, 57 från Folkpartiet, 39 från Kristdemokraterna, 33 från Moderaterna och 31 svar från Socialdemokraterna.
Enkäten visar bland annat:
- Drygt 90 procent vill ha en handlingsplan för hur djurförsöken ska minska.
- Nästan lika många (88 procent) anser att grisar ska ha rätt att vistas utomhus och att den obedövade kastreringen av grisar ska stoppas.
- Ett förbud mot pälsdjursfarmning får också ett starkt stöd: 2/3 vill stänga de svenska pälsfarmerna.
- Enkäten visar att våra krav har brett politiskt stöd.
Andra frågor som togs upp var om köttsubventioner ska tas bort, om djur på cirkus ska förbjudas och om vegetariska dagar ska införas i svenska kommuner.
Totalt har 27 kandidater svarat ja på samtliga tio frågor som ställts i enkäten. Läs mer om Djurens Rätts valrörelse på hemsidan www.alliansfordjuren.se
23 augusti 2010
Radio Voltaire pratar djurens rätt (med många fel)
Hönrietta dominerade Midnattsloppet
Bild från Djurens Rätt Sjuhärads blogg. Ett stort high-five till hönan Isabelle Johnsson och hennes sidekick Liselotte Johnsson.
Nu finns även en exklusiv inspelning från när Hönrietta tar emot pris:
En stor applåd även till Niklas Johansson och Emil Estborn som sprang loppet som representanter för Vegan Runners IK.
21 augusti 2010
WWF om köttproduktionen (och utfiskningen)
"- Vi bygger helt enkelt upp en skuld gentemot kommande generationer. Till största del beror det på vår förbrukning av fossila bränslen, men även köttproduktionen och utfiskningen av haven tar på resurserna, säger Carina Borgström-Hansson på WWF."Citat från dagens DN. Jag är lite osäker på hur utfiskningen av haven kommer in i det hela. Menar hon att utfiskningen av haven bidrar till att resursen "fiskar" inte kommer finnas tillgänglig för konsumtion för kommande generationer? Eller bidrar det på något annat sätt?
20 augusti 2010
Screw the principle?
Men innan du klickar dig iväg dit och höjer din röst för djuren i valrörelsen så jag tycker du ska läsa denna intressanta artikel om vegetarianism från tidskriften TIME Magazine. Inte så lång, men rätt intressant. Med tanke på vad vi diskuterat här i bloggen om djurrättsrörelsens mål och metoder så tycker jag att Ingrid Newkirks avslutande ord är tänkvärda. Ska vi kräva allt genast, eller ska vi "screw the principle" för att åstadkomma den förändring vi kan? Eller finns det ingen motsättning mellan de två?
16 augusti 2010
Måndagshumor
Fråga: Varför slår Hjalmar aldrig några frisparkar och hörnor längre?
Svar: Han kanske fick Djurens Rätt på sig när han slog hönor.
11 augusti 2010
Två vägval?
Igår kväll presenterade Alliansen sin. Jordbruksverket har fått i uppdrag av jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) att granska pälsdjursnäringens djuromsorgsprogram. Centerpartiet lovar snabba åtgärder och mer pengar. I SVT:s Rapport kommenterade Erlandsson sin "åtgärdsplan".
Så för att hårddra det en aning finns det fyra tänkbara vägar vi kan gå, som jag ser det:
A) De rödgröna vinner valet och förbjuder pälsfarmningen.
B) De rödgröna vinner valet men fördröjer förbudet tills en eventuell borgerlig regering återtar makten och får möjlighet att riva upp det (likt förra gången, då Allianspartierna räddade pälsnäringen).
C) Den borgerliga alliansen vinner valet och minkfarmerna anses ha åtgärdat de problem som påvisats.
D) den borgerliga alliansen vinner valet, anser att minknäringen inte åtgärdat de problem som finns och man beslutar om skärpta regler vilket gör minkäringen olönsam.
Jag pratade med en moderat politiker från Jönköpings län igår som menade att pälsnäringen inte går att försvara, och som absolut tyckte att pälsfarmerna borde läggas ner. Hon ifrågasatte att pälsfarmningen skulle behöva vara en blockfråga och menade att man borde kunna hitta en kompromisslösning som alla partier kan enas kring. Det senare låter bra, men det känns som att pälsnäringen blivit just det - en blockfråga. Och därmed en valfråga. Och av de fyra alternativen ovan skulle jag säga att D är det minst troliga.
Mer som sagts:
"Svenskt djurskydd är inte per automatik bra, bara för att andra länder är sämre."
Pernilla Ohlin i en ledare i Dalarnas Tidningar
"Spring min vän. Stannar du blir du utsatt för mera tillsyn och forskning. Och då har du inte en chans."
Per-Anders Svärd bloggar
"Det finns inga goda skäl att inte göra som Storbritannien, Kroatien, Holland och Österrike, med fler, och förbjuda minkfarmarna."
Johannes Forsberg på Expressens ledarsida
"Lägg ner skiten."
Johannes Forsberg igen
"Det bästa för de här företagen och för djuromsorgen är att det politiska käbblet upphör och att man i stället ger långsiktiga spelregler som skapar möjlighet för investeringar."
LRF i Skaraborg
"Hur kan människor bete sig på det här sättet?"
Per-Inge Olsson i Transjö i Ring P1
"Djur ska behandlas väl och skyddas mot lidande och sjukdom. Djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt"
Eskil Erlandsson i Aftonbladet
"Det här är djurhållning som inte upprätthåller lagens krav på naturligt beteende"
Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, i SvD
"Att minkar ändå lever under än värre förhållanden i andra länder är ett blekt försvar – särskilt när skandaler som denna kan rullas upp på hemmaplan.
Om pälsdjursnäringen, trots uppmaningar och tillsyn, inte förmår leva upp till basala djurskyddskrav: varför se mellan fingrarna?"
Dagens Nyheters ledarsida
10 augusti 2010
Pälsfarmningen diskuteras
Från regeringspartierna i Alliansen har det varit tyst än så länge. Moderaternas Sofia Arkelsten bloggar om pälsfarmningen, men jag har inte hittat mycket mer. Mer än att Centerpartiets pressmeddelande från 2006 inte känns särskilt fräscht. Och man kan ju inte låta bli att småle åt denna parodi på Kristdemokraternas djuriska valaffischer.
Utöver detta kan man konstatera att Djurens Rätts förbundsordförande debatterar päls på Newsmill. Och att man ju bara kan dö av beundran över Djurrättsalliansens fantastiska arbete. Har någon tilldelats Guldråttan två år i rad? Tror inte det va?
Andra som bloggar är bland annat Helena Pedersen ("Minkhållningen är ett typiskt exempel på institutionaliserad parasitism"), Trollhare, Anders Bergsten, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Mikael Abramsson (herregud vad mycket män det blev helt plötsligt), Göran Hådén, Anders W Jonsson, Emil Broberg och Djurens Rätt Sjuhärad. Och jag beklagar verkligen att det bara var män som dök upp i vår mediebevakning.
Uppdaterat: missade ett fantastiskt bra blogginlägg av Sofia Lilly Jönsson.
9 augusti 2010
Stäng pälsfarmerna!
Idag löste Djurättsalliansen detta delikata problem (som såklart inte stämde, men ändå). För idag har Djurrättsalliansen gjort det igen. Förra gången var det den svenska grisnäringen som visades upp. Idag får vi på kampanjsidan www.sveketmotminkarna.se följa med till den svenska pälsindustrin och se den fruktansvärda verklighet som de djur som blir till päls lever i. Hur man som tänkande människa kan argumentera för att pälsfarmning borde finnas kvar efter detta går över mitt förstånd. Det får vara nog med utredningar nu. Förbjud pälsfarmerna.
På http://www.alliansfördjuren.se kan du läsa mer om vad partierna har för inställningen till pälsdjursuppfödning. Under kvällen har de rödgröna gått ut med ett gemensamt pressmeddelande där de meddelar att de vid valseger kommer arbeta för att förbjuda pälsfarmningen. På SvD debatterar också Jens Holm (v), Jan Emanuel Johansson (s) och Helena Leander (mp) för ett pälsfarmsförbud.
På http://www.alliansfördjuren.se kan du också ta ställning för pälsdjuren i valrörelsen (gör det!) och beställa kampanjmaterial som du kan dela ut (gör det också!).
Läs mer om Djurrättsalliansens avslöjanden i Dagens Nyheter, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Expressen, SvD 1, SvD 2, Sydsvenskan, SVT Rapport. Missa inte heller att kika på SVT:s morgonsoffa imorgon kl. 07.15 då pälsfrågan debatteras.
Svenska minkfarmer bryter mot djurskyddslagen - missa inte Rapport kl. 19.30!
Stäng pälsfarmerna!
Tvärsnitt om människans förhållande till djuren
"Människans förhållande till djuren" är också temat för det senaste numret av Vetenskapsrådets tidskrift Tvärsnitt, nr 2/10. Numret finns ute nu, och går att köpa från Vetenskapsrådet för 65 kronor, för den som är intresserad.
Seminariet spelades även in och kommer att sändas i Kunskapskanalen, dock har jag ingen information om när när detta kommer att ske.
5 augusti 2010
Djurrättsalliansen i Kära medborgare
Kära medborgare är UR:s nya programserie om aktivism och människors kamp för att förändra samhället. Kära medborgare lyfter fram de frispråkiga eldsjälarna som vill förändra Sverige och som idag har större möjligheter än tidigare att nå ut.
I programmet den 11 augusti handlar det om djur och djurrätt. Programledaren Jennie Dielemans tempen på svenska djurrättsaktivister och "deras största fiender": minkfarmarna.
Den djurrättsaktivist som deltar i programmet är Djurrättsalliansens Malin Gustafsson. Hon är en av de aktivister som låg bakom kampanjen "Ett liv som gris", som fick köttbranschen att skaka inför julhandeln 2009. Nu ligger fokus på pälsindustrin.
Jennie Dielemans besöker också en minkfarmare som bor på Listerlandet i Blekinge, där hälften av Sveriges minkfarmare bor. Niklas Joelsson ser sig som en blödig kille, men trots det avlivar han tusentals minkar och deras ungar varje år. Han tycker att minkuppfödarna är orättvist beskyllda för djurplågeri och han säger att yrket är utsatt.
Programmet sänds i SVT2 onsdagen den 11 augusti kl. 20.30.
Sjuk mat
Från artikeln i SvD:
"Stora matjättar har med hjälp av bidrag och påtryckningar slagit ut nästan all småskalig djurhållning över i stort sett hela världen. Kostnadsjakten tvingar fram allt större enheter och koncentrationen fortsätter alltså trots industrins egna uppgifter om riskerna.Läs även: Svinfabrikerna matar Sverige, en ytterligare artikel i SvD som bygger på samma bok som ovan.
[...]
Stordriften har skapat medicinska, etiska och miljömässiga problem av hittills närmast okänd dignitet. Förutom de rent djurrättsliga aspekterna handlar det om uppenbara smittorisker kombinerat med miljöproblemen den enorma spillningsmängden från djurfabrikerna medför.
Den täta intensifierade djurhållningen, där tiotusentals djur lever sina korta liv tätt sammanpressade, bildar en perfekt grogrund för spridningen av både nya och gamla bakterier och virus."
Den enkla lösningen på denna sjuka utveckling är lika enkel som självklar (och nej, det är inte att gå tillbaka till en småskalig djurhållning - för den är inte möjlig utan drastiskt förändrade konsumtionsmönster. En värld fylld av vegomat är jämförelsevis betydligt mer realistisk).
2 augusti 2010
Bedövning är ingen oväsentlig detalj
För alla de djur som slaktas idag och imorgon (för det gör de, fast Djurens Rätt anser att de har rätt till sina liv) är bedövning av enorm betydelse när det handlar om lidande. Det råder det ingen tvekan om. Vi får inte på något vis bortse från det och vi måste vara tydliga.
En stor del av Djurens Rätts arbete är och ska vara att verka för förbättringar för djuren. Det kan man läsa om i vårt idé och handlingsprogram där det bland annat står att "Djurens Rätt verkar för att få till stånd attityd- och lagförändringar som höjer andra djurs status i enlighet med vår grundsyn. Sammantaget förordar Djurens Rätt att verksamheter i samhället som i hög grad strider mot djurens intressen ska avskaffas. Så länge som dessa finns kvar, måste djurens förhållanden förbättras."
Nationellt verkar Djurens Rätt för att kravet på bedövning före avblodning ska vara kvar. Och det finns ett stort stöd för det. Därmed inte sagt att vi kan lägga frågan på hatthyllan. Frågan måste alltid vara levande för oss och vi nöjer oss såklart inte med att djuren i Sverige ska slippa attslaktas utan bedövning. Internationellt är det mycket vanligt med slakt utan bedövning och därför är kravet på bedövning en viktig fråga för oss i vårt internationellaarbete, till exempel i arbetet som medlemsorganisation i paraplyorganisationen Eurogroup for Animals.
Djurens Rätt kämpar för och åstadkommer förbättringar för djuren, samtidigt som vi arbetar för att nå vår vision om ett samhälle där djuren fullt ut respekteras som de levande, kännande individer de är. Just den kombinationen är enligt mig, en av de fantastiska styrkorna hos Djurens Rätt.
Linda Björklund
Etolog
Djurens Rätt
Foto: Erik Lindegren
1 augusti 2010
Bra rutet Anne Brynolf!
Bara glada grisar?
Hurra för att Spaniens katalaner röstade för ett förbud för tjurfäktning! Jag är helt för.
Samtidigt är den allmänna glädjen i Sverige över beslutet lite förbryllande. Visst, tjurfäktning innehåller gräsliga moment. Men dör alla grisar under värdiga former? Somnar in, utan stress? Hur mådde egentligen grisen innan den blev din skinkskiva?
Någon skulle säkert invända att det är skillnad på att ha död på djur för nöjes skull och för att låta köttet tjäna som föda.
Två invändningar. Ett: köttet från tjurfäktningens tjurar säljs ofta lokalt, efter avslutad kamp. Således blir tjuren också mat.
Två: Varje skinkskiva är inte essentiell, många äter kött av nöjes skull, av slentrian eller bara för att.
Min poäng är att det är lätt att bry sig om slaktmetoder när det sker någon annanstans, i något annat land. Att förfasa sig. Men helt ärligt: vilken baconfantast skulle palla en dag på slakteriet? Den som bara ätit glada grisar kasta första stenen.
Anne Brynolf