4 april 2012

Äggromantik från TT (Svenska Ägg)

"Påsken är tiden då vi översköljs av äggromantiserade nyhetsartiklar."

Ni har väl hört att vi äter 6 miljoner ägg i timmen under påsken? Ja, det har ni. (Och där kan vi för övrigt avsluta diskussionen om det inte går att äta ägg från hönor som haft det bra. Klart det går - men inte när vi äter 6 miljoner ägg i timmen...).

En annan liten rolig notis är denna, från VLT (Vestmanlands Läns Tidning). Hönorna värper på som vanligt, inget femskift för dem. Harmlöst kul. Eller inte.


En annan nyhetsartikel på samma tema är denna äggsammanställning från samma tidning, levererad från TT.


Särskilt värt att notera är bilden på hur en inredd hönsbur ser ut. Bilden kommer från Svenska Ägg, och ser ut så här:


Den ser ju rätt trevlig ut den där. Men det är ganska långt från verkligheten tyvärr. De tecknade hönsen måste tillhöra en fullständigt okänd minimalistisk ras, och de har både gott om plats och gott om dun. Så ser inte verkligheten ut.Gör om och gör rätt TT! Men nu säger säkert vän av ordning att det inte alltid ser ut som på dessa bilder heller, och att Djurens Rätt har lika mycket agenda som Svenska Ägg. Men nämn i alla fall att det finns en annan sida av myntet än den äggromantik som alltid publiceras när det närmar sig påsk.

Trevligt nog skrivs det dock också en massa läsvärda insändare om ägg, hönor och påsk. Som denna, denna, denna, denna, denna, denna, denna och denna.

16 kommentarer:

 1. Ministern: Så hittar du rätt ägg till påsk
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14630163.ab
  Erlandsson får fråga "Är utomhusägg bättre än ­ inomhusägg?" Svaret: "Alla ägg är bra i Sverige."

  SvaraRadera
 2. Det är ju en viss skillnad på Djurens Rätts agenda och Svenska äggs med. Den ena tjänar inget på att folk inte äter ägg och den andra tjänar miljoner på att folk gör det.

  SvaraRadera
 3. Man blir helt matt!!!! Reform för djurhantering, skulle skett för decennier sedan, fram med nya perspektiv på vad människor håller på med!!!! Hur kan detta fortgå, NU är det nog!!! Giriga människor har vi fått nog av, nu är det djurens rättigheter vi ska ta ansvar för och se till att inga djur ska behöva utsättas för lidande p.g.a att människor inte har bättre förstånd!

  SvaraRadera
 4. Mycket som kan göras för att skapa ett bättre liv åt djuren. Men som sakt, behöver man titta på alla olika vinklar och försöka se hur det i stort ser ut (för hönsen i detta fall). Vill annars bara påpeka att det heter Västmanland och inte Vestmanland (tredje stycket)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länet heter Västmanland, men tidningen Vestmanlands Läns Tidning. Så vitt jag vet.

   Radera
  2. Anonym - som vän av ordning och ord så heter det "som SAGT", inte "SAKT"... :)

   Radera
 5. Hamnade faktiskt i äggindustridiskussionsträsket igår på krogen. Skrämmande hur lite folk vet om hur det går till.

  SvaraRadera
 6. En video att posta på facebook och skicka till alla äggätare man känner. Detta är vad äggätarnas pengar går till:
  http://www.youtube.com/watch?v=I6i2zg-dkOs

  SvaraRadera
 7. Arma djur. När ska "köttproducenterna" ta sitt ansvar och ge djuren ett drägligt liv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar till anonym: aldrig! Det går inte att "producera" levande individer i dödsfabriker på ett sätt som är både lönsamt och drägligt och ingen miljardindustri har någonsin frivilligt avskaffat sig själv. Det är vi andra som måste sätta stopp bl.a. genom att välja vegetariskt så att djurindustrierna får mindre intäkter.

   Radera
 8. Ytterligare exempel på äggromantik: http://www.aftonbladet.se/debatt/article14627957.ab

  Jag trodde att vi var en djurrättsorganisation???? Hur kan ni blunda för det som så kallat "frigående hönor" utsätts för. Det är inte okej att bara välja bort burägg.

  Och till Camilla har jag en rak fråga: Vad är en "burhöna"? Du får det ju att låta som att det finns särskilda hönor för burar. Så korkat!!!!!!!!!

  Står hela styrelsen bakom den här artikeln? Om, så blir jag besviken. Malte????? Du och jag har pratat mycket om det här. Är du också djurskyddare fast du säger annat när du träffar aktivister???????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta hade varit det enda vi sagt hade jag kunnat ge dig en poäng. Men att säga att vi blundar för det som frigående hönor utsätts för stämmer ju helt enkelt inte.

   Att Djurens Rätt driver en kampanj för att få slut på hönsburar är ju ingen hemlighet, men att vi ser problem även med frigående system och att vi argumenterar för att välja bort överhuvudtaget är inte heller det en hemlighet. T.ex. har huvudnyheten på vår webb under hela senaste veckan varit att fira en äggfri påsk. Olika vägar mot samma mål.

   Radera
  2. Håller med att ordet "burhöna" skymmer förtrycket. Men texten använder bara det uttrycket en gång. Strax innan står "ägg från hönor i bur" vilket är mycket bättre. En höna benämns också som en individ ("hon").

   Men uttrycket "ägg från hönor i bur" kan stärkas lite mer. Jämför "ägg från hönor som satts i bur" eller "ägg från hönor som spärrats in metallbur".

   Det är svårt det här, djurförtrycket har påverkat allas vårt språk hur mycket vi än vill att det inte ska vara så. Vi får hjälpas åt att hitta rätt, tänk konstruktivt.

   Radera
  3. Jag tänker att det inte är så okomplicerat som Peter anser, att anispeciesismen och djurrätten förs fram på hemsidan medan djurskyddsnormen förs ut i Aftonbladet. Jag tänker att det ger en splittrad bild av Djurens Rätt.
   Det är ju inte första gången det här händer, att starka argument för veganism inte förs fram när tillfälle ges. Kan vi inte Djurens Rätt begära att få ändra/komplettera artikeln i Aftonbladet. Som artikeln är nu gör den mer skada än nytta.

   Radera
  4. Hej! Okomplicerat finns det nog inget som är. Min poäng var mer att jag inte tror det gör någon skada, att 98% av de som läser debattartikeln inte gör samma analys som vi gör.

   Personligen tror jag inte att 100% renodlad djurrätt fungerar i alla sammanhang, jag tror på olika vägar mot samma mål. Och det ger oss större chans att faktiskt bli publicerade på Aftonbladets debattsida - ditt antagande att Aftonbladet hade publicerat vad vi än hade skrivit stämmer inte.

   Vilken rättelse är det du tänker på? Ordet "burhöna"? Håller med om att det är inte perfekt ord, men tror som sagt inte att den genomsnittlige läsare tänker "burhöna - det måste innebära att det finns särskilda hönor för burar". Att det äts 6 miljoner ägg i timmen under påskafton vet jag inte om vi kommer åt genom bättre ordval i en debattartikel. Tyvärr.

   Radera
 9. Camilla Björkbom6 april 2012 18:44

  Apropå ordet "burhöna" tror jag faktiskt det slank in vid korrläsningen av artikeln. Jag brukar vanligen inte använda det ordet så det var intressant att du reagerade på det. Det gjorde faktiskt jag också i morse. Jag tror dock inte att det är nödvändigt med rättelse. Jag brukar också hellre använda ordet "hönor" än "höns" eftersom jag tycker att det för fram individperspektivet bättre.

  Vi blundar självklart inte för det varken "frigående" (eller golvhöns) eller hönor i KRAV-produktion utsätts för. Det kommer fler forum för att ta upp deras situation. Stay tuned.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.