30 april 2012

Minkfarmarna - dokumentär i SVT

"SVT sänder dokumentär om minkfarmer." 
Med premiär den 3 maj sänder SVT en dokumentär om minkfarmer. Den heter kort och kort "Minkfarmerna" och beskrivs så här på SVT:s hemsida:
"För första gången visas verksamheten på en minkfarm upp och filmaren Per Anders Rudelius har fått möjlighet att skildra denna kontroversiella näring på nära håll.

På Listerlandet ligger minkfarmerna på rad och här finns majoriteten av Sveriges pälsdjursuppfödare. Niclas och hans far Sune har farmen intill Görans och de har ett tätt samarbete och umgänge. Niclas säger sig ha blivit hotad till livet av djurrättsaktivister men räds inte att säga vad han tycker. "Det kommer att bli ett herrans liv när det här visas på TV men vi har inget att skämmas över och inget att dölja", säger han."
Det finns säkert anledning till att återkomma i ämnet.

40 kommentarer:

 1. Undrar hur i hela fridens namn det ska bli allsidigt, när de endast kommer att skildra det som farmarna själva visar upp?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade 5 minuter och mådde skit dåligt efter. Hur kan någon som tittar på filmen tycka att minkfarmar är acceptabelt? Men det är mycket människor gör mot djur som jag anser totalt vansinning, sorgligt och skrämmande.

   Radera
 2. Man får väl hoppas att "dokumentären" talar för sig själv och att de flesta människor tänker själva och bildar sig en uppfattning om det etiskt riktiga i denna hantering. Många reportage som man uppfattar som propaganda åt ett visst håll får nog flera människor att reagera i motsatt riktning än man tror. Jag vill i alla fall gärna tro på det goda hos människan.

  SvaraRadera
 3. Om vi gör en prognos utifrån de filmer Per Anders Rudelius tidigare gjort kommer serien att glorifiera de personer som skildras. I detta fall de som tjänar pengar på att tortera och döda minkar.

  SvaraRadera
 4. Hej! Det är skrämmande att se detta program på svt, att föda upp mink för pälsens skull är både oetiskt,omoraliskt och för att inte tala om helt oaccepttabelt. Min förhoppning är att de politiker som ser programmet tar sitt förnuft till fånga och sätter ett rungande stopp för all minknäring,så allt blir förbjudet vad det gäller denna s.k. näringen. mvh Ullamila

  SvaraRadera
 5. Instämmer helt med "Anonym". Hoppas på motdrag från Djurrättsalliansen.

  SvaraRadera
 6. Jag o min mamma köpte minkpäls för 20 år sedan ....en dag kom vi på att detta är fel ..djur skall inte dö för att jag o min mamma skall ha päls när man kan ha annat som dessutom är skönare...fel stackars alla djur få dö för vår skull och inget tack får de heller...fel också äta djur när vi kan äta annat ...nästa dag skall vi ju ändå bajsa då kan vi bajsa annat än ett djur som fått offra sig för vår egoism.

  SvaraRadera
 7. jag hittade ej möjlighet skriva ang minkfarmerna men fick iväg ang transporterna . jag menar på att ska man plocka djur saker dom behöver för leva njuta överleva så ska det vara med måtta och djuren ska ha nåt i ersättning på samma vis man klär hundar med kläder annat tex bra naturreservat med byggda hus varma tjockt trä med värmegolv impregnetat tåla piss skit vatten annat därtill foder häckar och rent vatten som sköts och rengöring ska ingå. så när man ska klippa dom ej klippa för långt ned utan låta lite vara kvar tom fåren ska ej klipppas så mkt så man sparar lite hud skydd och låter dom ha det bra bra hagar hus mat och kultur så dom slipper ha problem så sårbara dom blir då samt territorier för skydda sig i gruppen då man vet alla djur människor oavsett hur förtryck du är så slåss dom alltid inbördes alla vet även om folk låses in i fängelse så slår dom och börjar sina interna bråk hierarki annat makt inom förtryckta grupper och folk blir totalt dom dör av skador utmattning systematiskt även djuren sitter rullar i sådana här sjuka kulturer och sätt leva på. all annan verksamhet har samma problem men pga av det har den fått mer ekonom förbättra för undvika skador det är bara inom slakt försök päls fattiga sjuka gamla kriminella som problematiken och besparingar gjorts samt utarmmingar av profitörer gjort ingen bra utveckling skett här. dessutom så bör människan sluta yngla av sig och rent allmänt dra ned på tempot konsumtionsmässigt när det gäller just kött och sånt här och ägna sig mer åt vårdande saker som att ta ansvar för saker precis som sina bilar så det ej rostar så fort. det bör räcka för ge djuren mer utrymme och slippa rovdriften samt tortyren bo i trånga utrymmen och enbart tänka praktist för andra ändamål . tänker man lite så är ju ändå pälsar så tunga och svåra bära fyller egenligen ingen funktionk mer än för djuret som behöver den för sin egen väl och ves skull männsikan mår ju bäst av bra hus bra mat och bra klasspolitik bra hälsa samt bra energi och värmekällor samt lär klara sig bra på mjuka materila såsom ull och silk och bomull samt annat tillsammans med varma hus och skor dun kanske beroende på hur man föder och plockar och tvingar djuren leva pga av sina behov människna är ju inget rovdjur som dom säger sig vara vi är ju inga rovdjur som föds som lejon äta och begå rov utan är ju födda med hjärnor och etik moraliska principer som bör få oss inse att vi ej ska säga oss vara rovdjur och därmed ska vi ej tvinga våra offer lida utan sköta det mer civiliserat för djurens bästa alltså lägga ned pälsfarmar och eller göra dom till nåt annat natureseravet där männsikor jobbar för sköta djuren . samt naturen samt istället odla silke och utveckla vaderade tjocka silktäcken och silkläder och ull och bomull tjocka lika tjocka men mkt mjukare följsammare än minkpälsar däremot så ska ju givetvis silk maskar och andra djur ha det bra också leva naturligt och ej stressas producera i industitakt samt dödas.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte sett dokumentären men kommer nog inte kunna se klart den. Det är fruktansvärt att minken, en god simmare, ska sitta i en bur hela livet för att sedan gasas ihjäl.
  Minken är tillsammans med lantbruksdjuren ( tänker på den världsomspännande " factory farming" - där miljontals lantbruksdjur lever under liknande förhållanden som minkarna på minkfarmerna. Utan utlopp för sitt naturliga beteende.
  De enda lantbruksdjur som med säkerhet lever bra i Sverige , stavas KRAV !

  Jag vill se ett stopp av denna minknäring,(som visas)den är inte försvarbar på något sätt. Rent djurplågeri !
  Har ingen respekt för människor som plågar försvarslösa djur eller barn.

  SvaraRadera
 9. Blev så grymt frustrerad att se programmet! Jag är till 100% emot minkfarmning och all form av Factory-Farming-liknande systematiskt uppfödande, behandlande och död (är själv vegan). Jag förstår inte hur minkfarmning under några omständigheter kan rättfärdigas. I dokumentären säger ägarna att de värnar om djuren, och att de vill deras bästa. Jaha, är det därför ni dödar dem efter nio månader? för att ni tycker om djuren? Logik? Hörde även argumentet: "jag tycker om att arbeta med djur", jaha, men du kunde inte tänkt dig ett lite mindre mordiskt och omoraliskt arbete än att föda upp djur för att tillslut döda dem?! "Är det på andra sidan atlanten?" - förlåt, anser inte att minkfarmare har mindre vett än andra människor, trotts att deras känsla för rätt och fel är lite vrickad, men hallå, Atlanten lille pojk!
  Tycker även deras självömkande var lite lustigt. Det är väl inte så konstigt att folk är emot det, och ni vet ju var ni ger er in på, eller hur? Tycker synd om barnen som växer upp i miljön :( Har själv vandrat genom Listerlandet, Något jag hoppas kunna göra igen, när minkfarmarna är borta..
  Tycker bara dokumentären försämrade min syn på minkfarmare och jag hoppas att fler än jag fick en klarare syn på hur hemsk minkfarmningen är.
  Mvh. Frida, Skillingaryd

  SvaraRadera
 10. Jag skulle själv uttrycka att dom som jobbar på mink farmer är phsykopatiska, de har knappt någon medkänsla! Hur dom kan mörda djur på det viset bara för något vi ska ha på oss! Sjukt att dem kan tillåta att deras egna barn uppfostras att mörda djur för en onödvändig sak! Jag grät nästan när jag såg detta program då jag tycker det är skrämmande hur oskänslig man kan vara som människa!

  SvaraRadera
 11. Fan i helvete så jävla vidrigt. Har de ingen empati alls. Det säger ju sig självt att de handlingarna borde vara olagliga om nåt. Så här får det inte va.

  SvaraRadera
 12. Hur kan de föda upp djur för att döda dem och försöka släta över det med att vi alla kommer dö någon gång ändå? Sjukt. Jag förstår inte hur de tänker. Minkfarmar och alla andra som föder upp djur bara för att döda dem borde verkligen förbjudas.

  SvaraRadera
 13. En politiker sa till mig att man får ej glömma bort att de annars inte skulle ha fått födas om de inte vore päls...tror han verkligen att de velat födas för att dödas. Människan förklarar allt för att det skall rättfärdiga det vi gör mot djuren..dödar dem äter dem...varför bära päls ....har själv en minkpäls både mamma och jag tills vi insåg att det var fel....fel döda ...djur vi kan äta annat och vi behöver inga pälsar...stackas alla djur i världen ...o ingen tackar dem bara tar allt för givet.

  SvaraRadera
 14. För mig är inte dödandet som är felet eller att dom flår djuren. Det är ngt vi alltid har gjort och kommer fortsätta med oavsätt vad det är för djur. Felet är hur minkarna lever och avlivas. Alla djur bör leva någorlunda fritt enligt mig. De bör kunna skaffa själva på ett eller annat sätt. INTE BLIR MATADE! Kissa och bajs vart och när de vill är väl ngt som borde vara självklart. Avlivandet bör vara så smärtfritt som möjligt och aldrig innehålla ngt stressmoment. En individ bör heller aldrig se en annan individ avlivas. Om alla djuruppfödare följde dessa enkla regler skulle jag inte ha ngt problem med att äta kött från kor och gris mm. Det skulle vara som att äta älg, ren eller fisk, vilket jag inte ser felet med. tack för visat intresse! Emil Rylén

  SvaraRadera
 15. "För mig är inte dödandet som är felet eller att dom flår djuren. Det är ngt vi alltid har gjort och kommer fortsätta med oavsätt vad det är för djur."

  Hej Emil. Vilka "vi" pratar du för? Inte mig åtminstone! Jag bojkottar djurprodukter och tänker definitivt fortsätta. "Vi har gjort det länge" är heller inget försvar för någonting. Vi kan sluta när som helst, allt som behövs är ett litet riksdagsbeslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att förtydliga så är det alltså hur själv "produktionen" ser ut som är mitt problem. På samma sätt som jag inte anser de fel att det produceras kläder i en fabrik utan att det är barnarbetat och arbetsvillkoren som är problemet. Inom djurindustrin finns det så otroligt mycket brister idag att jag aldrig skulle kunna tänka mig att äta bodskapsdjur. Om denna industri ist började se till djurens rätt att leva som de är gjorda för skulle jag inte ha ngt problem med detta. Död och liv är en del man måste acceptera på alla fronter. För mig är det en självklarhet att äta kött, och jag har svårt att förstå de som inte vill äta ngt från djurriket eftersom alla rovdjur då borde utrotas om det skall vara rättvist. Människan är ett rovdjur. Men att massproducera djur som en växt är för mig obegriplikt eftersom de har instinkter som de inte får uttryck för i en fångenskap och detta leder till lidande.

   Radera
  2. Jämförelsen med att vi borde utrota alla rovdjur för att människan har möjlighet att välja vego är dock lite långsökt.

   Radera
  3. Jag använder mig av denna jämförelse för att folk ska förstå att döda djur går inte att undvika. Att säga att det är fel att döda djur FUNKAR INTE! Djur kommer alltid dö av andra djur sålänge inte människan utrotar alla rovdjur. Sen kan vi männsikor styra hur vi ska döda våra djur, och det bör göras på bästa sätt (orkar inte gå in på detaljer, hoppas du förstår). Men djur i det vilda kommer skada och döda andra djur på extremt plågsamma sätt hela tiden. Så om ngn säger att "det är fel att döda djur" så blir jag förbannad.

   Radera
 16. Emil Rylén,
  Varför i helvete ska man fortsätta att göra något "bara för att vi alltid har gjort det"?! Något så BRUTALT JÄVLA ONÖDIGT som PÄLSINDUSTRI?!?!?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte att det är "bara för att vi alltid gjort det". Jag har goda argument för min sak. Men det är något som finns i vår historia av ett skäl. Vår överlevnad som människa har byggt på att äta kött. Om vi aldrig hade kommit på att man kunde döda djur skulle vi fortfarande klättra i träd. Proteinet och andra ämnen som finns i överflöd i andra levande från djurriket är grundstenen i vår utveckling som art. Pälsindustri är som nämnt i tidigare svar för mig ngt obegriplikt och jag håller med om att den bör avskaffas TOTALT. Idag finns det sätt att tillverka liknande material syntetiskt. Men när folk säger att dom tycker det är vidrigt att vi dödar djur så säger jag emot.

   Radera
 17. Tycker inte levnadsvillkoren för djuren i denna minkfarm är mycket värre vad vi finner i den svenska köttindustrin. Som alltid när det gäller storskalig djurhållning är miljön mycket ostimulerande och inhägnaderna på tok för små.

  SvaraRadera
 18. Vi i Sverige har ju väldigt bra pälsindustri om man kollar på andra länder. minkarna dör smärtfritt och snabbt och det är ju inte så att dom känner när man tar av dom kläderna. Pälsindustrin finns för att det finns en marknad som med allt annat. Det är ju inte farmarnas fel att det finn viss näring i päls, det är ju konsumenten. Alla vill väl tjäna pengar(väldigt många iaf). Dom som tyckte att denna dokumentären var vidrig och jobbig att se på så har ni inte sätt när dom flår hundar i asien, levande. Svensk bondeindustri är bra till skillnad från andra länders.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilka sätt är det mycket sämre i andra länder? På vilket sätt är det smärtfritt?

   Skulle hävda att pälsfarmarna har ett ansvar, men absolut är det lika mycket konsumentens ansvar. Därför det är det viktigt att jobba på två nivåer - mot farmningen och mot försäljningen.

   Radera
 19. Om minknäringen försvinner från Sverige så fortsätter den någon annanstans istället, men garanterat med sämre förhållanden för djuren. Värnar man om djurens bästa borde man istället öka minknäringen i Sverige och försöka stoppa den i andra länder där skötseln är bra mycket sämre. Är man sann djurvän borde man kanske kika utanför Sveriges gränser också, i det som kallas världen.
  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du funderat på var din logik leder till om man för den vidare till andra frågor? Läste en artikel i DN idag om barn som prostituerar sig - förbjuder vi det i Sverige fortsätter det någon annanstans istället, med garanterat sämre förhållandena för dessa barn? Värnar vi barnens bästa borde vi öka det i Sverige och satsa på att stoppa det i länder där det är värre?

   Radera
  2. Sverige skulle kunna fungera som en förebild om vi tog ställning. Det är vad det handlar om. Att gå först i utvecklingen mot en bättre värld. Att protestera på hemmaplan visar andra. Om vi skulle lyckas stänga "dåliga" farmar eller få dom att bli "bra" farmar (vilket jag tycker är okej, men inte alla gör) så skulle vi visa andra att det går att ta ställning och ändra på. Sammarbete med andra djurvänner i andra länder är självklart en väldigt bra ide! meen att sluta kämpa här hemma vore att ge upp. /Emil Rylén

   Radera
 20. men vi kommer förmodligen alltid ta större hänsyn till vår närmaste släkt vänner och art, människan, därefter kommer andra varelsers intressen. Jag tror det är få som efter lite funderande faktiskt jämställer djur med människor, bland annat därför är det en annan sak att överföra logiken till prostitution och barnarbete (eller kombinationen!). Men jag håller helt med om att det är ett svagt argument.

  För mig var det skrämmande att se hur vissa av protestanterna förhåll sig till minkfarmarna. Man behöver inte se filmen för att förstå vilka mekanismer som ligger bakom deras yrkesval. Det är inget försvar i sig att peka på varför men det är inte svart och vitt, dessa människor är ungefär som alla andra människor och inte djävulens barn (även om det ibland kan verka som det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första håller jag med om. Och jag tycker jämförelsen fungerar utifrån att om något är fel så är det fel överallt. Det känns logiskt i min värld.

   Radera
  2. bluesalamander: de flesta ger sina egna vänner mer omsorg än främlingar. Men det gör det ändå inte rätt att stänga in främlingar i minimala stålburar och sen gasa ihjäl dom. Samma gäller minkarna.

   Radera
  3. Det skrev jag för att förklara varför Peters tänk om att "flytta" logiken till barn är problematiskt. Vi gör (om vi är någorlunda normalt funtade) skillnad på djur och människor. Intressant vore om man flyttade den medkänsla som djurrättsrörelsen har för djur till att omfatta allt. Jag ser inga försvar till att äta kött och är själv vegetarian men jag är inte fördömande och jag hyser ingen avsky mot dessa människor som äter kött eller jobbar med uppfödning eller dylikt (då vet jag av erfarenhet att jag blir knasig). Det finns så mycket som vi gör idag på den här planeten som inte är något vidare så hur man ska bemöta dessa fenomen anser jag vara en större fråga än just djurs rätt. Är alltså djupt trött på både mitt eget och andras nedlåtande och föraktfulla sätt mot människor som brukar våld.

   Radera
  4. Kloka tankar. Däremot är jag tämligen övertygad om att de som engagera sig för djur i regel är mer engagerade i "allt annat". Det är min absolut erfarenhet att så är fallet.

   Radera
 21. Varför är det så förbaskat fel med minkuppfödning egentligen? Såg dokumentären på repris idag och jag håller faktiskt med uppfödaren där. Om minkuppfödningen sköts på ett så pass seriöst och ansvarsfullt sätt som den verkar göra - ja, då ser jag ingen anledning till att inte tillåta minkuppfödning. Om vi håller med om att alla djur har dödsångest så kan du ju ge fan på att grisen som ska ställas inför slakt har precis lika mycket dödsångest som minken - den skiter väl i om det är för pälsen eller köttets skull.

  Någonstans måste man dra gränsen och nu är det faktiskt så att djur är djur. Kan man avliva djur för köttet, kan man avliva djur för pälsen. Annars får de vara slut med precis all involvering av tama djur (slut på boskap/uppfödning, tama husdjur, cirkusar, zoo etc. etc.) - precis allt. Man får lov att vara konsekvent.

  Jag vill verkligen understryka att all form av djurplågeri är helt förkastligt och fastän jag inte verkar vara världens djurvän skulle jag aldrig klara av att se eller utsätta något djur för lidande. Det tror jag heller inte att någon som är nått sånär normalt funtad vill heller.

  Men finns där verkligen inte något bättre att brinna för än minkar? Krig, svält, förföljelser.. Ni som har orken att brinna för något så pass mycket, lägg er energi på folk istället för några pissiga minkar på listerlandet.

  Tack för ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klok person har sagt att hur vi behandlar de som står lägst i vårt samhälle säger en hel del om hur vårt samhälle ser ut. Att se på dessa djur som några "pissiga minkar på listerlandet" ger inte mycket hopp för framtiden, som jag ser det. Då sätter jag mycket större tilltro till människor som klarar av att brinna för både djur och människor.

   Radera
  2. För mig är det livet som minkarna lever på de farmar som visas som är problemet och får mig att tänka till. (detta har jag nämnt i tidigare kommentarer). Djur har medfödda instinkter. Om de inte får utlopp för dessa instinkter under sitt liv mår de dåligt. Dessa djur tvingas leva i en bur. De kan inte äta och dricka när de är hungriga/törstiga, pissa och skita vart de vill eller umgås med andra av sin art när de vill. Detta leder till stress hos djuren som bara är programerade att göra en sak; äta, sova och föröka sig. Att acceptera detta och låta det vara är att blunda för ett stort lidande hos många många individer.

   Radera
  3. /Emil Rylén

   Radera
  4. Kristoffer: hur skulle du själv känna om det var dig farmarna stängde in i burarna och sen dödade?

   Radera
  5. Det där med "pissiga minkar på listerlandet" lade jag ju bara till för att trigga igång lite extra.

   Får inte minkarna lika mycket tillgång till frihet som i princip all form av industriuppfödning? Vad är skillnaden på en hönsfarm och en minkfarm? Eller du vill avveckla all form av uppfödning? Om så är fallet bör du läsa på om vad verklighetsförankring innebär.

   Jag tycker inte att det är konsekvent bedömning bara. Det handlar ju i grund och botten om att det är pälsen och inte köttet man vill åt. Det är ju därför folk snear på minkfarmarna.

   Och du den där sista som skrev om att slänga in mig i bur och sen ta kål på mig. Jag orkar inte ens svara på ett så puckat inlägg, gå och lägg dig.

   Radera
  6. Att trigga igång lite extra kan ju vara klurigt på internet. Men, men.

   Det finns ingen skillnad mellan en hönsfarm och en minkfarm naturligtvis. Och yes we do.

   Och det där med verklighetsförankring tar jag som något du lade till för att trigga igång det lite extra igen.

   Radera
 22. Tycker att det är förfärligt med minkfarmarna. Det är djurplågeri
  som man tror bara förekommer i Kina och sådana länder. Vi förfasas
  över gallbjörnar i bur och björnhetsning och detta är förskräckligt.
  Men man kan kräva bättre av Sverige.Dessa motbjudande personer som sysslade med djurplågeriet och hade mage att kalla det näring.De skulle sitta i bur själva. Och hur fräckt var det inte att blanda in
  Sverigedemokraterna som bara vill att det ska bli bättre i detta land
  med minskad invandring.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.