19 april 2012

"Att blunda för vad vi äter hjälper inte djuren"

"Min torsdagsrekommendation: fundera en stund över den här."
Kan inte säga att jag helt håller med om allt Peter Liu, delägare i Restaurant China, skriver på DN:s insändarsida idag - "Att blunda för vad vi äter hjälper inte djuren". Och inte så konstigt, vi har nog rätt olika utgångspunkt i detta (även om vi delar samma fantastiska förnamn). Men jag hoppas många läser och funderar insändaren/debattartikeln ändå.

Dubbelmoralen brukar många djurrättare också argumentera utifrån - även om de drar en annan slutsats utifrån argumentationen än vad Peter Liu antagligen gör. Liksom argumentet att om man nödvändigtvis ska äta ett djur så bör man stå för vem det är man äter. Inte låtsas som att det är något det inte är. Det gör det inte rätt förstås, men det känns som det minsta vi kan begära.
"Efter att ha bott och arbetat i Stockholm i tjugo år har jag, som kines, fortfarande svårt att förstå varför det hymlas så mycket kring vad vi äter. Var tror svenskarna att kött- och fiskrätterna på deras tallrikar kommer ifrån? Intalar man sig att det är något som växer på åkern eller kanske rent av tillverkas i en fabrik?

I många länder är det vanligt att restauranger har ett akvarium med levande fiskar som gästerna kan välja bland till sin måltid. Detta är inte möjligt i Sverige. Här tycker vi synd om fiskarna och tappar aptiten om vi får reda på hur de djur som vi äter såg ut i livet."

1 kommentar:

  1. Håller inte heller med i allt, men tycker att det är på sin plats att folk "vaknar" och "står" för vad de äter. Hör ibland kommentarer som "nja, vill ju inte tänka på vad det är egentligen" osv. Avstå då istället! Utvecklade det lite här: http://vegoeco.blogspot.se/2012/04/att-tanka-pa-vad-man-ater-eller-sticka.html

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.