3 augusti 2012

Sommartider (hej, hej) - #11

"Sommartider (hej, hej) - #11"
Stockholms Pride är igång och Djurens Rätt är på plats.  Kom förbi och säg hej!

Huj vad tiden går! Vi är redan framme vid den näst sista upplagan av Sommartider (hej, hej) för denna sommar. Nästa vecka är det läge att leta fram näsduken, för då jäklar blir det en säsongsavslutning full av hjärta och smärta. Denna vecka börjar vi istället mer lättsamt - med kändisar! För med tanke på att filmstjärnan Ryan Gosling och NFL-stjärnan Arian Foster väljer veganskt – och att OS-silvermedaljören Elizabeth Armitstead även hon håller sig till vego – var ska detta sluta? Kommer Prins Daniel ut som lakto-ovo-vegetarian till nästa fredag? Vi får vänta och se.

Arian Foster levererar för övrigt följande helt fantastiska citat i artikeln ovan - ett citat som hade varit som gjort för hashtagen #vegoriot för ett par veckor sedan: "Everybody cares what I eat now. They didn't care before, but they do now. Everybody is a nutritionist now and they're an expert on protein."

Om du vill läsa mer om OS och kontroversen kring den svenska ryttaren Patrik Kittel – surfa in på Djurens Rätts hästgrupps sidor på Facebook.

Det här är förstås egentligen för allvarligt för att skämta om – men vad får man om man slår ihop CSI och djurskydd? Rätt svar hittar du här. Måste vara drömjobbet för en generation djurvänner som växt upp tillsammans med Gil Grissom & co.

Störst snackas denna vecka stod nog annars Anna Laestadius Larsson i SvD för. Lidandet köttets verkliga kostnad är rubriken på hennes krönika som väckte en hel del reaktioner (åtminstone i sociala medier). För den som vill läsa ett kritiskt perspektiv på krönikan rekommenderas Per-Anders Svärd (vem annars?).

Inget inlägg av Leif GW Persson denna vecka, men fler djurpoliser verkar på gång. Något som om inte annat borde irritera allas vår Leif GW. 

Själv tycker jag fortfarande att Äta djur (och t.ex. Monsterbiff till middag?) är läsvärda böcker, trots den djurrättsliga kritik som finns mot dem (klicka dig vidare till Per-Anders Svärds blogginlägg ovan). Och berättigad kritik, för all del. Tror dock – och hoppas – att människor är kapabla att ta egna beslut efter att ha konfronterats av verklighetens djurhållning, även om författarna själva inte lyckas göra det. Så naiv är jag.

Blir inte riktigt klok på varför EU-parlamentariken Marit Paulsen får en debattartikel publicerad i Hallands-Posten av alla obskyra tidningar. Borde inte en sådan få plats i en större tidning så här mitt under sommaren? Eller finns det någon unik koppling mellan Marit Paulsen och Halmstad?

Läs den här artikeln om det faktum att flera stora företag som tidigare inte testat på djur (bland dem Yves Rocher, L'Occitane och Mary Kay) valde kinesiska yuan före djuren. Och detta är alltså anledningen till att dessa företag inte längre finns med på Djurens Rätts lista över godkända märken.

Försäljningen av kalkon ökar tydligen. Antar att folk inte har läst boken ”Monsterbiff till middag?”. Gör det. Om inte annat kapitlet om just kalkoner.

Veckans Hönrietta: http://hd.se/noje/nojesbloggen/2012/07/28/festivaltupp-driver-kycklingkampanj/. Detta är dock andra gången denna sommar som hönan Hönrietta beskrivs som en tupp. Hur står det till med biologiundervisningen i den svenska skolan egentligen?

Mest underskattade pizza-pålägget: pommes frites.

Lite uppföljning från förra veckan: fransoserna gillar verkligen inte Kalifornien och köttfria måndagar kan verkligen uppröra.

Mest överskattade pizza-pålägget: kronärtskocka.

Det var det för denna gång. Vi hörs om en vecka. Missa inte Djurens Rätt i Pride Park och i Pride Parade. Många versaler i den meningen…

10 kommentarer:

  1. Driv gärna er sak men idiotförklara inte oss som tycker annorlunda. Det finns hos er en närmast sektliknande aura av jesusgloria som är pinsam. Och bad har ni på Pride att göra?

    SvaraRadera
  2. Hej Bo! Du får gärna utveckla det där, annars blir det lite svårt att förstå. Och Pridefestivalen gillar vi, vad finns det för anledning till att inte vara där?

    SvaraRadera
  3. Varför är NI där?
    Varför står ni inte på Sergels Torg?
    Medborgarplatsen?
    Vällingby C?
    Vad har er verksamhet med HBT att göra?

    Det finns en moraliserande och dumförklarande
    retorik från er generellt under åren mot de som
    inte delar er syn.

    SvaraRadera
  4. Det blev inte så utvecklande nu heller, så det är lite svårt för mig att svara på. Men förstås tråkigt om du känner så.

    HBTQ är en angelägenhet som jag tror berör alla organisationer och de som är engagerade i dessa. Och varför skulle vi stå i Vällingby C när ett av de största arrangemangen i Stockholm äger rum i Tanto??

    SvaraRadera
  5. Bo Grahn: kan du ge något exempel på vad du menar?

    SvaraRadera
  6. Måste skratta lite, det var intressant att läsa om vad Arian Foster (även om jag inte vet vem människan är) säger om att bli vegan. Helt plötsligt blir alla i ens närhet experter i näringslära. Jag tycker att jag känner igen fenomenet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och fenomenet verkar vara universellt dessutom!

      Radera
  7. HBTQ, bad har det med er verksamhet att göra?
    Fick inget svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Djurens Rätt arrangerar en föreläsning under Stockholm Pride. I Lisa Gålmarks bok "Skönheter och odjur" (samt i otaliga artiklar) visar hon hur relationen till (andra) djur präglats av uppfattningen om naturlig makt. Vad har relationen för konsekvenser idag?

      Hur kan vi inbegripa djuren i sociala rättvisesträvanden samtidigt som vi frigör oss själva från vad författaren och aktivisten Angela Davis kallat den ekonomiska ordningens "colonization of our minds"? Med en intersektionell maktanalys vänder Lisa Gålmark upp och ned på nykoloniala föreställningar om djurens obetydlighet (alt djurens hot) och visar att en befrielse av djuren bär möjligheter att befria oss alla."

      Radera
  8. VAD skall det vara...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.