28 juli 2012

Sommartider (hej, hej) - #10

"Sommartider (hej, hej) - #10."
Djurens Rätt sommarturné sprutar ur sig festliga bilder. Jag gillade särskilt denna, av Linn Bleckert.
Tagen på West Coast Riot. Till vänster: stora scenen. Till höger: Djurens Rätt.

En dag försenad. Ajaj. Det här med "semester" kan verkligen ställa till saker och ting. Inte bra. Får akta mig för sådant i framtiden. Det största i veckan som gick var nog uppmaningen om köttfritt på Nobelmiddagen. Eller så var det Sommar i P1 med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Förutom en djurvänlig morbror, en otrevlig jaktberättelse och djursex i riksdagsstolen var det dock inte jättemycket djurprat i programmet - vilket väl inte heller var att vänta, egentligen. Och det är ju nästan omöjligt att inte få en mer positiv bild av politiker och ministrar när de kan vara personliga så här. Även om vår landsbygdsminister har en extremt tveksam musiksmak...

Aproå köttfria måndagar så är det väldigt märkligt hur kontroversiellt det kan vara. Två exempel från veckan - från USA och från en ledarsida som verkligen tycker att köttfria måndagar är en dålig idé. Det är nästan så att man kan tro att denna (egentligen harmlösa) kampanj vill förbjuda kött, varje dag och varje sekund.

Det mest puckade i veckan: en articifiell manet byggd av hjärta. Herregud...

Lite mer personligt: grönsaksbiff/burgare (ni vet en sån där panerad med hela grönsaker inuti) och värmd bulgursallad för 105 kronor borde vara olagligt att servera utan att man på förhand ber om ursäkt för sin brist på kompetens och fantasi.

Djurens Rätt i media: om kajor i Umeå och grill i Skövde. Eller vänta nu, var den senare samma länk jag hade med redan förra veckan...?

Det står en Oatly Chai (heter den så) i min kyl. Har dock inte vågat smaka den ännu. Lika läskigt som att doppa sig i en sjö där man inte ser botten.

I-media-men-inte-Djurens-Rätt: griskastreringar i Ring P1. Två andra läsvärdheter: om fiskar och nät, och om självmord bland djur.

Fler singlar än par väljer vego i USA. Vad kan det bero på egentligen? Luktar vegetarianer illa? Eller är det bristsjukdomar som spökar?

Djurens Rätt i bloggar: "Jag och veganismen", "Projekt 2500+100, del 1: Djurens Rätt, materialbeställning, PP och Fältbiologerna" och grillkväll i Skövde. Det grillades i Stockholm också förresten.

Lite uppföljning från förra veckan: Leif GW Persson fortsätter skriva om djurpoliser. Kommer ni ihåg den vedervärdiga historien med kvigan och kalven från förra veckan? En vecka senare visar det sig att myndigheterna inte har något att invända. När det kommer till djur så innebär regler som bryts att reglerna ändå har följts. Och #vegoriot var tydligen harmlöst.

Det går att läsa om galet många fall av vanvård av djur. Extremt deprimerande. Som t.ex. detta (om fjorton sköldpaddor, tolv duvor, nio katter, åtta hundar och en papegoja). Fler artiklar - bara från veckan som gått - finns här, här, här, här och här. Och då talar vi ändå inte om den systematiska vanvården som inte är inbyggd i systemet med "god djurhållning".

"Tog för många jamarare - blir av med sina katter". Så kan man ju också skoja till det. Eller inte. Ett par ytterligare rubriker på samma ämne: Hund vanvårdad - tvungen att avlivas och Katter tvingades leva i sin egen avföring.

Och såklart förstår jag att det döljer sig en massa personliga, mänskliga tragedier bakom nyheter som de ovan. Men har vi tagit oss makten över djuren medföljer också ett väldigt stort ansvar. Som med Bamse ni vet - är man stark måste man vara snäll. Och trots alla dessa artiklar kan man läsa ledare som denna i ATL om att det är inspektionerna som är det egentliga problemet.

Såg ni OS-invigningen? Rätt läcker tyckte jag. Förutom Sveriges kläder - de var ju Stig-Helmer på Sällskapsresan-klass på dem. Djuren som deltog i OS-ingivningen har fått garantin att de aldrig ska slaktas, och att de ska få ströva runt tills de dör om ålderdom. Det var ju en fin kompensation.
 
Det var det för idag. Hörs om en vecka minus en dag. Nästa fredag alltså. Heja Sverige och alla OS:are som väljer vego!

8 kommentarer:

 1. Apropå att singlar oftare är vego.

  Singlar är vanligare i storstäder, där det är lättare att ha en livsstil som avviker från normen. Sen tycker sannolikt många det är besvärligt att äta annat än sin familj så när en av de 7% vego-personerna flyttar samman med någon av de 93% blandkostarna (eller skaffar barn) så kommer en del vegetarianer att börja äta kött igen.

  Men det går att finna en hel del undersökningar, och statistik, som motsäger slutsatsen att vegetarianism i USA inte ökar, så jag tror det är rätt sannolikt att undersökningen har för litet underlag och inte har ställt frågorna på rätt sätt. Gallup för övrigt själva att felmarginalen i den här undersökningen är +/- 4 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en viktig fråga att undersöka. Är det skaffa-barn-steget som ger återfall eller är det bli-sambo-steget?

   Undersökningen frågade separat om respondenterna var vegetarianer respektive veganer. Så ca 2% veganer kan adderas till de andra siffrorna eftersom
   "Vegans apparently view themselves as different from, rather than a subset of, vegetarians; most of the small number of respondents in the survey who said "yes" to the vegan question had said "no" to the vegetarian question."
   http://vegansaurus.com/post/28496297779

   Radera
  2. Ja, bra fråga. Tror säkert att en del av svaret finns i Leos svar. Men också att livet med familj i Sverige 2012 inte gör det enklare att välja vego, jämfört med att endast ansvara för vad man själv äter.

   Radera
 2. Helt sinnessjukt!! Framförallt att dom inte ansåg att nåt fel begåtts om den kärleksfulla kon och hennes stackars kalv!!
  Måtte mänskligheten dö ut känner jag ofta!!

  En fråga: boken melanie joy skrivit, finns den på svenska???? Jag är så otroligt usel på engelska =(

  SvaraRadera
  Svar
  1.  We think too, that animals are not ours to eat, to sell, to kill, to wear, to experiment on, or are here on this planet to entertain us or for our amusement.

   Radera
  2. Nej, tror inte någon bok av Melanie Joy är översatt till svenska ännu. Tyvärr. Däremot är en svensk version av hennes föredrag på väg, av och med Martin Smedjeback. Så håll utkik efter det!

   Radera
 3. Vad gäller ATLs artikel om att det är inspektionerna som är det egentliga problemet. Ibland är det verkligen så! Läs denna blogg om hur länsstyrelsen i Västra Götaland och deras personal vill driva igenom deras egen dolda agenda: att skygga och förvildade katter ska avlivas, till vilket pris som helst. Man är beredd att offra både knappa resurser till bekostnad av djur som verkligen far illa och bryta mot lagstiftning, för att uppnå målet.
  http://djurskyddsinspektorernasdoldaagenda.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut kan det ibland vara så. Men överlag har jag svårt att se att det skulle vara djurskyddsinspektörerna som är det stora problemet i sammanhanget.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.