19 augusti 2013

Därför äter kulturarbetare kött

"Därför äter kulturarbetare kött."
DN har under sommaren kört en artikelserie som heter Hej kulturarbetare, där kulturpersonligheter har fått en rad olika frågor om ditten och datten. Och en av dessa frågor var "Varför äter du kött?", vilket jag tyckte var intressant. Alla fick inte fråga (t.ex. klarade sig Peter Birro undan), och det är möjligt att jag missat några delar av artikelserien. Men jag började skriva ner svaren på frågan om varför kulturarbetare äter kött, och är är resultatet:
"Texturen och smaken är oslagbar. Blev bjuden på pulled pork häromdagen. Jösses vad gott det är, saftigt och mört. Men jag äter mind¬re och mindre kött generellt efter att ha gjort ”Landet B runsås” och riktigt fått en inblick i köttets väg på hälleberget. Om fläskfilé kostar 59 kronor per kilo måste någon betala priset, och det blir ju grisen. Svårast är att avstå från bacon. Den sältan gör mig lycklig."
Karin af Klintberg
"För att det är gott och har trevligt tuggmotstånd. Extra roligt är det att äta råbiff. Då är det dessutom helt legitimt att leka med maten. Fast helst äter jag pasta. Vitt bröd och pasta. Kolhydraten är min bästa vän."
Jessika Gedin
"För att inte känna att jag härmar min man, som är vegetarian."
Martina Montelius
"Jag älskar blodiga biffar, men hellre vilt än farmat kött."
Lena Adelsohn Liljeroth
"Kött är väl oförsvarligt ur både moralisk och världsekonomisk synpunkt, men det är ju så GOTT. Hur mycket kött jag än äter så vill jag alltid ha ännu mer kött. Dock inte fläskfilé eller, ännu värre, fläskkarré."
Göran Everdahl
"Vilt. För att djuren har levt i frihet och avlivats snabbt, värdigt – och i frihet."
Eva Hamilton
"Har stått på operation för många gånger för att äta något som har vener, artärer, nerver och fascia."
Bea Uusma (som svarar på frågan "Därför äter jag inte kött")
"För att det är gott. Men jag köper endast ekologiskt och helst närproducerat. Allt annat är läskigt."
Eva Röse

14 kommentarer:

  1. Intressant läsning, jag har missat artikelserien så jag gillar sammanfattningen. Det känns som att det är svårt att få en riktig uppfattning om vad folk egentligen tycker bara av några få meningar, men om man ska dra någon slutsats av svaren så blir det väl att vissa inte verkar reflektera alls mer än över matens smak medan en hel del andra reflekterar men inte har motivation nog att inte äta kött. Frågan är hur man råder bot på detta. Genom att lyfta fram djurens lidande/varande som levande varelser eller genom god vegomat? Antagligen genom båda, men jag har på sistone reflekterat en del över personer som förespråkar vego inte för djurens skull utan för att det är gott (typ Ottologenghi-hypen). Självklart är allt vego-propagerande bra, men ibland undrar jag om det inte kan slå tillbaka lite på djuren på så vis att de som älskar kött då fortfarande kommer att älska kött och fortsätta att bara välja mat efter smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LisaMaria - jag var tvungen att googla Ottologenghi, men jag är övertygad om att god veganmat är väldigt viktigt. Jag tror vi kan argumentera ihjäl oss själva, men till syvende och sist måste det finns lika bra djurfria produkter att erbjuda, tror jag. Det finns ett klassikt Dennis Lyxzén-citat som lyder ungefär "sojamjölk smakar förjävligt, men jag dricker det ändå". Tyvärr tror jag inte särskilt många gör det. (Ska tilläggas att citatet är ganska gammalt, och sojamjölk har ju utvecklats mycket sedan dess.)

      Radera
  2. Jag tror en matblogg där du/ni presenterar alternativ mat till kött gör mer nytta än denna påverkan med era nuvarande metoder. Ni har ju lite framgång med etik/moral temat./Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det Danne, men det finns redan en massa bloggar som presenterar alternativ mat till kött, t.ex. vår egen Vegokoll. Det som jag isf tror saknas är arbetet mot företag - att t.ex. vegoburgare i 9 fall av 10 fortfarande är relativt trista friterade grönsaksburgare är ju ett misslyckande i sig.

      Radera
    2. Hej Danne! Jag, och många med mig, har blivit veganer på grund av moraliska överväganden. Att vegomat är så smarrigt kom som en trevlig bonus! :)

      Radera
    3. Instämmer heller inte med Danne. Jag har också slutat med kött av djuretiska skäl. Sen tillkommer också miljömässiga överväganden och hälsoskäl. Argumenten för fortsatt köttkonsumtion är svårare att finna. Och, som påpekats, vegetarisk mat är minst lika god! Men detta måste ju också framhävas mer. Här finns det faktiska mycket att lära av tex amerikanska bloggande vegetarianer/veganer.

      Radera
  3. Dåliga ursäkter överlag av de intervjuade (med Bea Uusma som strålande undantag - heja Bea!).

    Jag undrar om Eva Hamilton och de andra som förespråkar "vilt" inser att det argumentet borde få dom att sluta äta mjölkprodukter. "Mjölkkor" spärras som bekant in största delen av livet. Innan de dödas.

    SvaraRadera
  4. Sen är jag övertygad om att personer som Eva Röse är hycklare. Utan att känna henne så vågar jag påstå att hon aldrig tackar nej till kött även om det inte skulle visa sig "ekologiskt och närproducerat". Dessa är hennes snuttefiltar för att lura sig själv att hon både kan älska djur och älska att äta dem samtidigt. Hon är dessutom inte ensam. Så fort kött (och mjölk och ägg) kritiseras så dyker dessa hipsterbönder upp på kommentatorsfälten. Ekologiskt bla bla bla, närproducerat bla bla bla. Om man skulle tro kommentatorsfälten så består halva Sveriges köttproduktion av ekologiskt och närproducerat. Verkligheten ser verkligen inte ut så, som vi tyvärr vet.

    SvaraRadera
  5. Instämmer in en hel del synpunkter ovan. Ynkligt och inskränkt av de som inte reflekterar över djurens lidande. Om alla skulle äta viltkött av det som skjuts skulle varje svensk få 1,7 kilo per år och dessutom är nöjesjakt, som det i många fall handlar om, så motbjudande och skadeskjutningsfrekvensen hög. Om vi måste skjuta vilda djur, ibland för deras egen skull, så är det förstås OK . Jag har jobbat med djurrättsfrågor i årtionden och det går inte att få folk att förstå om man inte visar hur djuren lider inom djurindustrin och på slakterierna och i laboratorierna, vilket jag gjort i föredrag t.ex. Man måste förstås rätta sig efter omständigheterna och t.ex. inte visa hemska bilder för barn. Men vi måste visa den verklighet som djuren tvingas leva i. Och samtidigt är det förstås utmärkt att det numera finns så många bra vegorätter och -recept, som vi och andra lyfter fram.

    SvaraRadera
  6. Men, haha, Bea Uusma måste väl ha sagt "artärer" och inte "ärter"?

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjärnan är bra på att läsa rätt fast det är fel. (Även om detta fel var lite roligare att de flesta andra.)

      Radera
  7. Ni kan vara stolta ni används som exempel i skolarbeten på svenska på gymnasiet X)
    //minionerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var spännande att höra! I vilket sammanhang?

      Radera
  8. Jag äter inte likdelar från djur skulle aldrig gynna det grova djurplågeriet!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.