26 augusti 2013

Djuren slår tillbaka?!

Djuren slår tillbaka?!"
Det var svårt att inte slås av det gemensamma i tre följande rubriker, som häromdagen samtidigt låg uppe på aftonbladet.se:

Flera barn attackerade av cirkuselefanter
Gorilla kastade sten i huvudet på småbarnsmamma
Man biten av kobra i Göteborg
 
Kan vi se början på att djuren slår tillbaka, som i Apornas planet? Antagligen inte. (Tyvärr kanske någon skulle säga.)

Istället är det märkligt att situationer när djur beter sig fullständigt naturligt blir en nyhet - en nyfiken elefant blir till en ”attackerande cirkuselefant”, en antagligen lekfull gorilla blir till en stenkastare och tja, ormar bits väl?

Men mest allvarligt är förstås hur vi behandlar djur, och vad det får för konsekvenser. Hur kan vi förvänta oss att elefanter som kånkas runt på våra vägar och visas upp inför barn (de råkar ju dessutom "rymma" då och då) aldrig ska råka bete sig som en elefant, om så bara för en kort stund? Hur kan vi förvänta oss att en gorilla som dagligen betittas av oss människor aldrig ska få vara gorilla – och råka komma i fysisk kontakt med sin betraktare, om så via en sten? Och mannen som blev biten av en orm bodde i en lägenhet med 40 giftormar – ja, det kanske är där problemet ligger, inte att personen blev biten?

Att gå igång på hur sajter som aftonbladet.se formulerar sig är ju som att slåss mot väderkvarnar – en attackerande cirkuselefant ger förstås mer klick än en elefant som är sig själv (även om det är en ohederlig rubriksättning). Men jag slogs av att tre nyheter en dag på aftonbladet.se faktiskt inte var nyheter, det vara bara djur som var djur.

1 kommentar:

  1. Bloggen copy is right har givit sitt stöd http://copyisright.se/?p=2688

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.