23 augusti 2013

Vegomjölksnörderi

"Vegomjölksnörderi."
Sprang på denna artikel, som är en riktig fest när det kommer till vegomjölksnörderi, för den som är intresserade av sånt. Det är siffror från USA, som ju inte är detsamma som Sverige, men det som var mest intressant på en nörderinivå tyckte jag var att sojamjölk endast står för 35 procent av försäljningen av vegomjölk, medan mandelmjölk står för 55 procent. Vem kunde tro't?

Och har de inte upptäckt Oatlys havredryck?

Anledningarna till mandelmjölkens popularitet är, enligt artikeln, att mandelmjölk inte innehåller något mättat fett, har färre kalorier och är rika på vitamin E. Plus att "soybeans just aren’t hip, says Larry Finkel, director of food and beverage research at Marketresearch.com".

Skulle mandlar vara mer hippt än sojabönor? De måste vara galna där borta i Amerika.

4 kommentarer:

 1. Blir förvånad över din sista kommentar: naturligtvis är mandel hippare än soja. Soja är ju ett riktigt dåligt val som nästan alla dietister avråder från. I Sverige verkar vi ha missat stor del av debatten, men det finns många, många skäl att undvika soja.

  Även om man är vegan för djurens skull är det ju onödigt att förstöra hälsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: vad har du för stöd för att soja skulle vara hälsofarligt? Det finns mycket löst snack på nätet men få trovärdiga vetenskapliga studier. Se kapitel 15, "Is It Safe to Eat Soy?", i Norris & Messia (2013) Vegan for Life för en genomgång av det vetenskapliga bevisläset och ganska sojapositiva slutsatser.

   Radera
  2. Glömde helt bort den här kommentaren, men ändå.

   Soja innehåller ju en form av östrogenliknande ämnen som kan vara skadligt. Soja är också en väldigt stor allergen. Därtill kommer att mycket soja odlas på sätt som inte är bra för miljön - dels genom att det är genmanipulerat, dels genom klassisk besprutning och liknande.

   Jag förespråkar naturligtvis soja före komjölk, men min uppfattning är ändå att man hellre skall välja andra alternativ (och helst en blandning). En stor del av problemet är ju att soja finns i så otroligt mycket att mängden fort blir större än man tänkt sig.

   Radera
 2. När jag var i USA slogs jag av att nötmjölken inte var direkt dyrare än den andra växtmjölken. Vilket antagligen spelar en stor roll. Jag hade också druckit mer nötmjölk om den inte varit 50% dyrare.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.