7 oktober 2013

Det här med statistik

"Det här med statistik."
Ni minns minkarna som visades upp på en fotbollsmatch? Sprang idag över pälsbranschens pressmeddelande efter den tillställningen igen, och har ju helt glömt att nämna en väldigt underhållande detalj därifrån - nämligen branschen nya fascination av att genomföra egna undersökningar.

Från deras pressmeddelande efter fotbollsmatchen:
"En frivillig enkät som genomfördes bland besökarna visade också tydligt att arrangemanget var uppskattat och efterfrågat. Bland de över 200 svaren var det endast två (2) stycken som var negativa till uppvisningen, 12 hade ingen åsikt och resten (93%) var positiva. Samma enkätundersökning visade att 87 procent  förklarade sig positiva till pälsdjursuppfödning i Sverige, medan bara 5 procent var negativa."
Detta är alltså ungefär som om Djurens Rätt skulle genomföra en frivillig enkät på vår riksstämma och fråga om inställning till pälsfarmning, och sedan skicka ut ett pressmeddelande om resultatet.

Kommer ni ihåg att de bjöd in till att klappa en mink också? De genomförde då nämligen också en frivillig enkät, med precis lika bra resultat:
"Efter rundvandring och frågor kunde besökarna fylla i en frivillig enkät. 70 procent av besökarna uppgav att de fått en bättre bild av svensk minknäring efter besöket. 22 procent sade sig vara oförändrat positiva, endast 8 procent var oförändrat negativa eller sade sig ha fått en sämre bild av näringen efter besöket."
Två egna arrangemang, två frivilliga enkäter - och tänka sig, det blev enormt positiva siffror båda gångerna. Vad är oddsen för det?

Men nåväl, det är förstås ett nytt PR-trick som branschen har hittat på. Säkert med hjälp av en PR-konsult som förklarat att media gillar siffror och opinionsundersökningen. Pälsbranschen själva använder det t.ex som argument för att de har rätt - upprördheten kring fotbollsmatchen lyckades de avfärda just med hjälp av sin egen enkät:
"Den som har följt medierapporteringen under veckan har lätt kunnat få intrycket att det skulle finnas ett motstånd mot utställningen, men det här visar att det tvärtom var mycket efterfrågat och uppskattat."
Men nej,  det gör det inte. Siffror som man hittar på själv säger faktiskt ingenting. Men underhållande är det. När tror vi att deras tredje frivilliga enkät kommer att presenteras? Ska vi tro att de som är negativa till pälsdjursuppfödning har sjunkt ner till 2-3 procent då?

2 kommentarer:

  1. De gjorde något i samma anda våren 2011, när de hade Jörgen Martinsson som VD istället (han var ändå strået vassare än Dalén). En riktig, beställd opinionsundersökning, liknande de som Djurens Rätt gjort, men med frågan formulerad på ett sätt så att de fick ett annat svar.

    SPR ställde frågan: ”Idag är det tillåtet enligt svensk djurskyddslagstiftning att föda upp mink i Sverige. Tycker du eller tycker du inte att det ska vara tillåtet?” och fick då som svar att 40 % ville att det skulle vara tillåtet medan 48 % inte ville det. Frågan gäller alltså enbart att föda upp minkar, utan att nämna på vilket sätt och för vilket syfte de föds upp. Nästan hälften av de svarande vill alltså inte att det ska vara tillåtet att föda upp minkar ÖVERHUVUDTAGET, oavsett hur eller varför...

    I Djurens Rätts opinionsundersökningar från 2011, 2012 och 2013 nämns produktionsmetoden och syftet: ”Tycker du att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i burar för pälsproduktion?”. Då är det bara 19 % av de svarande som är positiva till uppfödningen medan 70 % inte tycker att det ska vara tillåtet.

    SvaraRadera
  2. Ny bottennotering från Johan Dalén (http://st.nu/opinion/ordetfritt/1.6546326-en-majoritet-stoder-svensk-minknaring):

    "Därför lät vi för ett par veckor sedan Sveriges ledande opinionsinstitut, Sifo, ställa den raka frågan Tycker du att det ska vara fortsatt tillåtet att bedriva minklantbruk i Sverige, eller tycker du det inte? Sifomätningen bekräftade vår bild: En klar majoritet av svenskarna vill i dag behålla minkbönderna i Sverige – bara fyra av tio var emot."

    40 % är emot, alltså. Men hur många är för? Den "klara majoriteten" kan knappast ligga långt över 50 %, eftersom det alltid är en ganska stor andel (oftast runt 20 % i de här enkäterna) som inte svarar eller är osäkra.

    Verkar som att SPR buntar ihop de som inte vet med de som svarar ja. Det är verkligen att ljuga med statistik.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.