28 oktober 2013

Söndagstvkrönika

"Söndagstvkrönika."
Det var en händelserik söndag i de svenska tv-apparaterna (alt. i datorer/telefon med diverse play-tjänster, men jag är så gammal att det första jag tänkte på när jag skulle skriva denna mening var en tv).


Först och störst var att Djurens Rätt namndroppades i SVT:s Bron. Eller blev vi? Jag tycker det mer låter som att han (personen som Saga intervjuar) pratar om idén om djurs rättigheter än säger vårt namn. Men vad vet jag? Hur som helst handlar det om att gäng med djurmasker som springer runt med pistoler, och det är inget som Djurens Rätt (organisationen) sysslar med till vardags precis. Men det vet ni ju, och det tror jag de flesta vet.

Min upprördhet: 0/10 (en rörelse som vill märkas kommer även att märkas i tv-deckare, ibland på sätt som inte är bra. Det är smällar vi får ta. Men det var en klantig formulering, manusförfattaren borde skrivit "Djurens rättigheter" istället så hade det blivit tydligare.)

Det andra var Solsidan, där det var en faslig massa prat om jakt, Fredde tränade sig på att döda djur genom att koka levande kräftor och så var det rådjuret som blev påkört av en bil - som kommenteras av Solsidans producent i Aftonbladet.

Min upprördhet: 2/10 (varav 1/10 kommer från kräftorna – av alla knasiga idéer vi anklagar andra länder för att göra så måste vårt kokande av levande kräftor ligga väldigt högt på hycklieriskalan - och 1/10 från att de refererar till Djurskyddsmyndigheten när de Mickan ringer och frågar om det är ok att skjuta att rådjur som äter upp trädgården. Med tanke på att programmet är nyinspelat så är det ju en rätt tafflig referens: Djurskyddsmyndigheten lades ner den 1 juli 2007.)


Det tredje var programmet Allt för Sverige, där de tillagar en kråka för att äta upp. Att äta en kråka i sig är ju inte mer upprörande än något annat djur som äts, men när jag kollade upp sekvensen där de står och sliter sönder kråkan… nä, det är inget underhållande alls

Undrar vilka djur det är ok att slita sönder i tv, utan att folk reagerar? En kråka går uppenbarligen bra. Säkert en fisk också. Kanske en kyckling, men antagligen inte. Där någonstans går nog gränsen, och det kan vara värt att reflektera kring varför.

Min upprördhet: 6/10 (det är en dålig idé att stå och slita i döda kråkor i tv)

Och mitt i allt detta är förstås helgens riktiga hjälte Emma Höglund, inte någon karaktär på tv.

1 kommentar:

  1. Kråkor är intelligenta och sociala fåglar. Skamligt av SVT, men inget förvånar längre

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.