29 juni 2010

En glädjens dag – för alla utom hovets hästar

I tidningen City publicerade Djurens Rätt den 17 juni en debattartikel om hästarna i HM Konungens hovstall. I bröllopsyran glömde vi publicera debattartikeln här. Så vi gör det nu istället.

Det blir en glädjens dag – för alla utom hovets hästar. Nu protesterar Djurens Rätt mot bröllopskortegen.
– Hästarna i HM Konungens hovstall tvingas arbeta i en fullständigt onaturlig miljö, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens Rätt.


Det stundar kungabröllop i Stockholm. Till ett prinsessbröllop är det givetvis obligatoriskt med häst och vagn. Eller? Det finns anledning att syna den verklighet som hästarna på HM Konungens hovstall lever i. Under bröllopet tvinga de arbeta i en miljö som är fullständigt onaturlig för dem. Extrem trafik, stora folkmassor och buller. Asfalten är heller inte bra för deras ben och leder.

• Hästarna är miljötränade för att inte ta till flykten om de blir skrämda. Men de två senaste incidenterna med skenande kortegehästar i Stockholm i våras visar tydligt att hästar inte helt kan träna bort sina naturliga flyktinstinkter.

• Hovets hästars vardag är långt ifrån anpassat till hästens behov. Hovstallet ligger i centrala Stockholm. Personalen gör sitt bästa för att låta hästarna få utlopp för sina naturliga beteenden, men ett liv i stadsmiljö är långt från vad hästar är anpassade för.

• Hästarna står stilla i sina boxar under minst 20 av dygnets timmar. Avsaknaden av hagar gör också att hästarna aldrig ges möjlighet att umgås med varandra, något som viktigt för hästars välmående.

• Hovstallets hästar är försedda med sulor för att inte riskera att de skadar hovarna på glas eller annat skräp. De är dessutom försedda med broddar för att minimera risken att de halkar. De är skodda på ett sätt som inte är bra för deras hovar, ben och leder för att de ska kunna arbeta på stadens gator.

• Hovstallets hästar står på spån, vilket begränsar deras beteende ytterligare. Hästar som tillbringar mycket tid i box kan ges en drägligare tillvaro genom att man använder halm som strömedel i boxarna. Om hästarna då står på halm kan de plocka i halmbädden och få utlopp för sitt naturliga ätbeteende.

Vi hoppas på en glädjens dag för brudparet. Men också för hovets hästar. På lördag är det inte särskilt troligt att hästarna är glada eller stolta över att få delta i bröllopsföljet. De gör sitt arbete precis som alla andra dagar. En häst är alltid en häst, även om den arbetar för HM. Konungen. Den har samma behov som hästar alltid har haft; att röra sig fritt över stora ytor, att umgås socialt med andra hästkompisar och att äta gräs en stor del av dygnet.

Camilla Björkbom
Förbundsordförande
Djurens Rätt

Louise Hernander och Eva Carlsson
Hästgruppen
Djurens Rätt

3 kommentarer:

  1. Den nya ordföranden verkar ha koll på prioriteringar... När myndigheter rapporterar om ökad köttkonsumtion ägnar hon sin tid åt att kritisera skötseln av hovets hästar. Och att göra det vid en tidpunkt då royalistyran är som störst. Känns väldigt rätt, måste jag säga. Ni får ingen medlemsavgift från mig något mer. Tack och adjö!

    SvaraRadera
  2. Jens,

    debattartikeln om hovets hästar publicerades ungefär två veckor före medias rapportering om ökad köttkonsumtion. Bara så att rätt blir rätt.

    Jag skulle säga att det är under rojalistyran som det är allra bäst läge att uppmärksamma hovets hästar, vid den tidpunkt då allas blickar riktades just dit.

    Djurens Rätt har en arbetsgrupp som jobbar med hästfrågor, och det är den gruppen som ligger bakom denna debattartikel. Naturligtvis blir inte vårt arbete för de djur som blir till mat lidande av det. T.ex. har vi i dagarna tagit fram en sprillans ny - och helt djurfri - kokbok som alla nya Djurfaddrar får helt gratis. Förhoppningsvis underlättar den för allt fler att välja vego.

    Ville man diskutera prioritering med vår nya ordförande så hade man chansen i Luleå idag (http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/aktuellt/lokala-nyheter?element_id=10224822&displaypage=TRUE) och under kommande vecka finns hon i Almedalen på Gotland.

    Jag hoppas du vill vara kvar som medlem och hjälpa till i kampen för alla djurs rättigheter - hovets hästar likaväl som alla de djur som blir till mat.

    SvaraRadera
  3. Jens, seriöst? Du har gjort läxan ordentligt. Inte.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.