24 juni 2010

Utställningen "Älskas ... ätas" - ett obligatoriskt semesterstopp

I söndags öppnade Sörmlands museum dörrarna till utställningen "Älskas ... ätas" i den gamla ladugården vid Nynäs slott. Djurens Rätt är en av de organisationer som har bidragit med material till den numera permanenta utställningen, och tidigare idag var vi några stycken som lämnade Djurens Rätts kansli i Älvsjö för en tur mot idylliska Tystberga, ungefär en timme söder om Stockholm med bil.

museets hemsida kan man läsa att utställningen handlar om människor och djur. Om "människans behov av djuren och hur vi skapar de djur vi behöver - djur att älska och djur att äta". Och kontraster är ett genomgående tema i utställning. Varför behandlar vi vissa djur på ett sätt, och andra på ett väldigt annorlunda sätt. Hur skulle djuren och deras liv se ut om de själva fick bestämma, jämfört med ett liv där människan bestämmer om både liv och död.

Utanför "utställningslokalen" möts man av bilder på djur, och på djur i relation till människan. En grupp hönor och tuppar pickar i gruset, och en grupp kor och grisar – mindre levande, men nästan lika naturtrogna - står uppställda i en inhägnad.

Även i själva utställningslokalen finns levande djur. Efter att besökaren tagit del av hur slakt går till i ord och bild (med bland annat Erik Lindegrens bilder från utställning "Walls of Glass") så kan man ta fyra steg åt höger och ställas öga mot öga med två väldigt underbara och väldigt levande grisar. När vi var där fanns det också två kalvar och tre lamm som en del i utställningen.

Övriga djur i utställningen lever inte. Men de uppbyggda miljöerna gör deras verklighet påtagligt levande. Informationen i text och bild är enormt bra, en blandning av fakta och frågeställningar. Utställningen tar inte ställning, men ställer frågor – och jag har svårt att se hur man kan lämna utställningen utan att ha tankar snurrande i huvudet.

"Älskas… ätas" är en väldigt fantastisk utställning helt enkelt, och det måste vara den första utställningen av ett museum i Sverige som behandlar vår relation till djuren på detta sätt. Så en tur till Nynäs slott är härmed ett obligatoriskt stopp för er alla i sommar. Där finns mycket för de minsta att se och röra, och lika mycket för de vuxna att ta in och bli berörda av.

5 kommentarer:

  1. "Varför behandlar vi vissa djur på ett sätt, och andra på ett väldigt annorlunda sätt."

    och varför drar vi olika gränser för vilka djur som förtjänar att älskas? Vissa som förfasas över bilden med valp och gris och anser att de är lika, de har ihjäl sniglar och käkar fisk. Från bloggen här så vet jag att vissa anser att det är självklart att sniglar inte har ett känsloliv.

    Vad får oss att dra gränserna så olika?

    SvaraRadera
  2. Skulle gärna gå på den utställningen men jag måste vara från vettet dum i huvudet, jag kan inte hitta varken öppettider eller vägbeskrivning på deras hemsida..

    SvaraRadera
  3. Hade också problem att hitta det. Titta på vägbeskrivning till Nynäs slott istället, det gjorde vi.

    SvaraRadera
  4. Detta glädjer mig: http://halsa.msn.se/5748

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.