6 juli 2011

Djur som brottsoffer tema på Vänsterpartiets dag under Almedalen

Tisdagen var alltså Vänsterpartiets dag i Almedalen, men det var inte lika mycket Vänsterpartiets dag som Miljöpartiets dag var Miljöpartiets dag och Moderaternas dag var Moderaternas dag – i betydelsen att det inte märktes lika tydligt. Vilket säkert har att göra med att tisdagen var den mest fullspäckade dagen under hela Almedalsveckan, med totalt 370 arrangemang (vilket motsvarar runt 23 arrangemang per vaken timme). Men det var Vänsterpartiets Lars Ohly som äntrade scenen vid kl. 19 och höll ett väldigt ideologiskt tal – dock utan att nämna djurfrågorna, vilket vi för övrigt vi fortfarande väntar på att någon talare ska göra. Idag blir det Jan Björklunds chans.

Foto: Aino Ravandoni, Köttfri måndag
Två av dessa 370 seminarier arrangerades av Sveriges bästa djurskydds- och djurrättsorganisation. Först ut på morgonen var vårt seminarium om vegetarisk mat i upphandlingen, som vi arrangerade tillsammans med Svensk mat- och miljöinformation. Det var fantastiskt välbesökt, och det var väldigt intressanta erfarenheter (båda bra och dåliga) som vi fick hör från de tre kommuner som satsat på vegetariskt på menyn. Seminariet sändes live via vår webbplats - men tyvärr svek högskolans uppkoppling vår inspelning, så det färdiga resultatet är uppdelat i en mängd mindre filer snarare än en lång. Vi ska försöka sammanfoga dessa, men till dess går ändå hela seminariet att se här. Läs även vårt pressmeddelande om seminariet här.

Vårt andra seminarium handlade om djur som brottsoffer. Seminariet går att se här (även det uppdelat i flera delar) och vårt pressmeddelande går att läsa här. Extra roligt var att detta seminarium, trots de 370 andra arrangemangen, lyckades nå ut i media när då Eva Diesen intervjuades av SR Gotland.


Djur som brottsoffer och brott mot djur blev lite av temat under dagen, då detta seminarium följdes av att polisen i Stockholm och på Gotland pratade om deras arbete mot just brott mot djur. Länspolismästare Carin Götblad inledde med att berätta om bakgrunden till de djurpoliser som nu finns i Stockholms län, vilket är en företeelse som har växt fram som ett tankefrö under lång tid och som kom till stånd genom att man såg att det var väldigt många ärenden som rörde djur som aldrig resulterade i fällande domar.

Carin Götblad menar att djur är en särskilt skyddsvärd grupp, och att deras utsatthet ställer särskilt höga krav på oss andra. Vid inrättande av djurskyddspoliserna hade hon väntat sig mer mothugg, som varför man satsar pengar på djur när det finns människor som lider (vilket hon menar är ett djupt okunnigt resonemang – det är farligt att tro, menar Carin Götblad, att man kan utsätta andra varelser för lidandet utan att det får konsekvenser för vilken människa man blir och vilket samhälle vi får). Men dessa förväntande mothugg har uteblivit och istället har det strömmat in beröm.


Både Carin Götland, och Håkan Andersson, chef för djurpolisen i Stockholm, argumenterade för att straffet grovt djurplågeri, som idag inte finns men som de menar borde finnas. Med denna brottrubricering skulle processen kunna gå fortare, personer skulle kunna frihetsberövas, material bevisföras och dokumenteras på ett annat sätt än vad som sker idag. Carin Götland meddelande även nyheten att Kalmar kommer att tillsätta djurskyddspoliser, av samma modell som i Stockholm, och att lade fram idén om en stödtelefon för djurägare, där man anonymt skulle kunna ringa och be om stöd i situationer man har svårt att hantera.

Avslutningsvis redogjorde hon för ett intressant perspektiv som jag inte hört tidigare – hon förväntade sig vid inrättande av djurpoliserna kritik mot varför man agerar mot djurhållare men inte lagförde olagliga djurrättsaktiviteter mer än vad man gör. Någon sådan kritik har förvisso inte inkommit, men hon menade att djurpoliserna är ett sätt att visa "dessa engagerade ungdomar" att samhället tar deras oro rörande djurens situation på allvar, och att de – djurpoliserna – skapar former för att arbeta med dessa frågor på ett demokratiskt sett. Och detta kan, menade Carin Götblad, få som konsekvens att även den olagliga djurrättsaktivismen minskar i omfattning.

Djurens Rätts representanter gick på seminarier hela dagen, träffade och pratade med intressanta människor hela dagen och fanns stora delar av dagen på plats på Visbys gator för att sprida information om djurens rättigheter. Sammanfattningsvis – tisdagen den 5 juli blev en väldigt bra dag för djuren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.