22 februari 2009

Sjukvård även för de andra djuren?

En liten intressant historia i vlt.se häromdagen, om tre män som ville ta ett skadat rådjur till sjukhus.

Intressant utifrån aspekten att det i grund och botten är ett logiskt resonemang - skadat djur behöver vård, och på sjukhus ges vård. Och intressant därför att det antagligen för de flesta människor inte är särskilt självklart hur de ska agera om de hittar ett skadat vilt djur, speciellt inte om det rör som ett stort djur som ett rådjur. Och intressant ur ett tredje perspektiv som handlar om vilka skyldigheter människan bör ha att minska lidandet bland de vilda djuren (och då tänker jag ur ett övergripande perspektiv och inte endast på situationer då vi är direkt skyldiga till lidandets uppkomst).

På ett mer konkret plan så konsulterade jag experten på området, min kollega Catarina, om vad man verkligen skulle göra i ett sådant läge. Och enligt henne är det i Sverige små möjligheter att göra något för rådjuret. Det normala är att man kontaktar polisen som i sin tur kontaktar jägare. Tyvärr.

Och - inte minst viktigt att påpeka - att rådjur är väldigt stresskänsliga och kan dö av chock när de handskas av människor eller hålls i fångenskap (även om detta inte är någon strikt vetenskap, många rådjur som tillfälligt omhändertagits t.ex. efter att ha gått ned i en isvak, överlever efter ett par dygns omhändertagande av viltrehabiliterare). Så männens initiativ att ta med sig rådjuret i bilen var naturligtvis total felaktigt.

3 kommentarer:

  1. Ska tillägga att det inte bara är svårt att omhänderta rådjur utan också ett lagbrott om rådjuret hålls i fångenskap längre än 48 timmar!

    SvaraRadera
  2. Ser att männen skulle till Mellanöstern och pratade dålig svenska, vilket kanske förklarar deras beteende. I Kroatien till exempel hör det inte ovanligheterna att man tar skadat djur till doktor där det också får hjälp. Man kan också ringa till veterinär mitt i natten och få hjälp för vilda djur helt kostnadsfritt.

    SvaraRadera
  3. Vad tusan är det för fel med att avliva djuret och göra en stek av det istället?
    Om vi inte har resurser att lägga ned på mänsklig vård så varför skulle vi vårda vilda djur? Detta rådjur hade förmodligen veckan efter sitt tillfrisknande blivit käk åt varg eller lo.
    Jag förstår inte alls Mae Isakssons kommentar om Kroatien.
    När jag frågade mina Kroatiska vänner så kände dom inte alls till det som Mae beskriver.
    Inte kör man iväg några djur till veterinär där. De blir till mat.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.