26 maj 2009

Cirkusar - en dålig plats för djuren

Ibland kommer det studier som visar vad Djurens Rätt och många andra har vetat om under lång tid, men som ändå utgör ännu ett strå till den stack som en dag kommer att förändra vår värld. Ett sådant strå är världens första globala studie av förhållandena för djur på cirkus (studien sammanfattas i senaste numret av New Scientist och redovisas i sin helhet i tidskriften Animal Welfare).

Resultatet kan sammanfattas så här: Cirkus är kul - min inte för djuren. Eller för att citera mannen som lett studien, Stephen Harris vid University of Bristol:

Whether it's lack of space and exercise, or lack of social contact, all factors combined show it's a poor quality of life compared with the wild.
Enligt studien spenderar djur på cirkus mellan 1 och 9 procent av sin tid till att tränas, och övrig tid instängda i burar eller inhängnader på en yta som i regel är en fjärdedel så stor som den yta som rekommenderas för djur av samma art som hålls på djurparker. Många av djuren på cirkus uppvisar ett stressrelaterat beteende, som exempelvis att gå fram och tillbaks i timtal.

Cirkus är kul, men inte för djuren. Välj bort djurcirkusar i sommar.

1 kommentar:

  1. http://www.salongk.se/artiklar/2009/05/27/59167794/index.xml

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.