9 maj 2009

Fullspäckad tv-helg

Lördag 9 maj. Kl. 20.00. "Whale wars". Animal Planet.
Programmet handlar om: "Paul Watson är grundare till den radikala miljögruppen Sea Shepard. Han och besättningen med ekopirater åker ut för att hindra japanska fiskefartyg från att döda valar i Antarktis."

Jag tänker: att den som inte får högre puls av trailern på Youtube nog inte har någon puls överhuvudtaget. Och jag är nog inte den enda som hade Greenpeace som idoler när jag var liten, med alla de dramatiska bilderna på aktivister som åkte runt i gummibåtar för att försöka stoppa valfångstfartygen. Nu 20 år senare tycker jag mest att det är synd att Greenpeace inte visar samma engemang och handlingskraft för alla djur. Det ska bli intressant att se programmet, men det är viktigt att komma ihåg att det arbete och engagemang för djuren som inte är lika dramatiskt och konkret som det som Sea Shepard gör är lika viktigt, om inte viktigare. Lite trist, men väldigt sant. När det gäller olagligheten och det moraliskt riktiga i arbetsmetoderna så argumenterar svensken Peter Hammarstedt från Sea Shepard för sin sak på Newsmill under rubriken Kärleken till valarna fick oss att börja sänka fiskefartyg.

Söndag 10 maj. Kl. 00.15. "Korrespondenterna". SVT24.
Programmet handlar om: "Hunden - människans bästa vän. Eller? Är ett samhälle som behandlar sina hundar väl generellt sett ett bättre samhälle att leva i? SVT:s Asienkorrespondent Niklas Sjögren reser till Seoul i Sydkorea där hundarna ligger i högar under vidriga förhållanden på marknaden för att säljas som middagsmat samtidigt som den förmögne några kvarter bort kan klona sin älsklingshund på världens modernaste kloningsinstitut. SVT:s korrespondent Eva Elmsäter reser till USA för att undersöka varför rika hundägare vill sätta sig över naturens lagar."Jag tänker: att det här med hundar är rätt intressant. Möjligen förutom katter är det inget djur som väcker så många och starka reaktioner hos oss människor som hundar, vilket i sig inte är underligt med tanke på vilken lång och nära relation vi har med varandra. Scenerna i programmet är helt för jävliga (programmet går att se i SVT Play) men det måste vara det faktum att de är för jävliga som är för jävligt, inte att det är hundar som utsätts för det jävliga (om ni ursäktar språket). Att reagera extra för att det är hundar är begripligt, men inte logiskt.

Söndag 10 maj. Kl. 11.00. "EU och djuren". SVT24.
Programmet handlar om: "Den 7 juni är det val till EU-parlamentet och organisationen Djurens Rätt arbetar med att skapa en klar bild av kandidaternas ståndpunkt i djurfrågor. Detta görs bland annat genom att arrangera en debatt om djurfrågor på Sergels torg i centrala Stockholm. Medverkar gör bland annat Marit Paulsen (FP), Carl Schlyter (MP) och Ella Bohlin (KD). Debatten kommer att ledas av journalisten och programledaren Suzanne Axell."Jag tänker: att detta borde varit ett riktigt program. Men det är det inte. SVT24 var inte intresserade, Centerpartiets partistämma var tydligen mer lockande.

Söndag 10 maj. Kl. 19.20. "Kalla fakta". TV4.
Programmet handlar om: "Tillbakablickar på två uppmärksammade reportage från vårens program. Vad har hänt sedan reportagen visades?. Per Hermanruds avslöjande om att gäss plockas levande på sitt dun väckte stor debatt i Sverige och utomlands. Har några beslut fattats om den plågsamma produktionen? Har gässen fått det bättre?. Sofia Hartung gjorde ett reportage om hur det ryktas att otillåtna träningsmetoder används inom travsporten. Reportaget resulterade i att åklagare inledde en förundersökning om brott."Jag tänker: att vi inte kommer att få se att särskilt mycket har förändrats. Visst är det märkligt hur något som väcker sådana enorma reaktioner, i detta fallet att fåglar plockas levande för sitt dun, kan försvinna från vårt medvetande lika fort som det kom dit. Inte precis något nytt eller ovanligt fenomen, men ändå i grunden egendomligt. Jag skyller nog rätt mycket på dagens mediesamhälle, där vi drunkar i information och ett oändligt utbud av allting. Det är svårt att hålla kvar uppmärksamheten på något någon längre tid. På något sätt känns det som att vår kampanj för hästarna har gett ett mer bestående resultat.

1 kommentar:

  1. Jag tänker: jag borde nog ta något lugnande innan jag ser de här programmen. Men jag har ingen aning om vad det skulle vara.

    PS. Jäkla bra blogg det här!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.