26 maj 2009

Den svenska djurskyddsnationalismen och de danska grisarna

Idag rapporterar Sveriges Radio Ekot om den fruktansvärda hanteringen av grisar i den danska köttindustrin. Där får så gott som alla grisar sina svansar avklippta utan bedövning, och var fjärde sugga lever hela sitt liv, föder och diar sina ungar instängd i en bur så liten att hon inte ens kan vända sig om. Det här är inte tillåtet i Sverige. Grisarna lever också hela sina liv på hårda betonggolv, får aldrig se solen och lider av benskörhet av att knappt ha kunnat röra sig under hela livet. Detta är lika sant för svenska grisar som för danska.

I Sverige är vi snabba på att hacka på andra länder för hur de behandlar djur. Men det vi gör mot grisarna i Sverige är utan tvekan illa nog - läs mer om det här.

Jordbruksverket skriver idag på sin hemsida att den svenska grislagstiftningen garanterar god djurvälfärd. "Svenska grisar ska ha tillgång till strö som de kan böka i och sysselsätta sig med. Strö är även viktigt för suggorna när de ska grisa så att de kan utföra så kallade bobyggnadsbeteenden", skriver de bland annat som en reaktion på radions reportage. Ironiskt nog så rapporterade samma Sveriges Radio för bara några månader sedan om hur fyra av tio grisgårdar bryter mot bestämmelserna, och varannan har alldeles för lite strö.

När fokus hamnar på missförhållanden i andra länder är det inte bara Jordbruksverket som slår sig för bröstet. Gladast av alla är Sveriges grisproducenter, som själva erkänner att det är de som har legat på Sveriges Radio för att få dem att snacka skit om Danmark istället och lämna Sverige ifred. I sann nationalistisk anda kan de sedan beklaga sig över de fruktansvärda danskarna, i kör med svenska myndigheter, svenska djurvänner och alla de som gärna vill fortsätta äta griskött utan dåligt samvete. Från lantbrukstidningen ATL: "Sveriges grisföretagare ville gärna flytta fokus till Danmark. - Det är vårt lobbyarbete som ligger bakom detta, säger Annika Bergman."

I ett brev som kom till Djurens Rätt från Danish Meat står det: "Danmark är ett stort uppfödnings- och exportland för grisar och griskött. Vi föder upp 25 miljoner grisar om året. Den danska framgången med grisuppfödning har skett tack vare en god djurhållning. Vi är därför angelägna om att fortsätta att utveckla en god djurhållning för att värna om vårt goda rykte runt om i världen." Tänka sig, djurskyddsnationalismen finns inte bara i Sverige. Faktum är att det är en lång rad länder där invånarna är övertygade om att det är just de som har världens bästa djurskyddslag. Det har nämligen deras Jordbruksverk och regeringar sagt.

Djurens Rätt anser att alla djur har rätt att leva sina liv för sin egen skull och att ingen ska behöva plågas och dö för att bli mat åt människor. Alternativet till dansk fläskfilé är naturligtvis inte svensk fläskfilé, det är vegetariskt!

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

11 kommentarer:

  1. Väl skrivet! Denna artikel borde få plats i dagstidningarna.

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet. Måste ta fram dubbelmoralen i ljuset så att folk förstår att det inte bara är i alla andra länder som djur blir behandlade illa. Det sker på exakt samma sätt här i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Mycket läsvärt!
    Det var inte heller länge sedan media rapporterade om grisar som skållas levande inom den svenska köttindustrin- Sverige är verkligen inte mycket bättre än Danmark.
    Jag håller tummarna för att många köttätare inser allvaret i rapporterna och väljer vegetariskt, eller åtminstone väljer ekologiskt kött.

    SvaraRadera
  4. Så väl skrivet att det borde kunna falla kvällstidningarna i smaken!

    Hur ofta skickar DR in artiklar in till dessa tidningar?

    SvaraRadera
  5. Så sant som du säger det, bra skrivet!

    SvaraRadera
  6. Djurens Rätt anser att alla djur har rätt att leva sina liv för sin egen skull och att ingen ska behöva plågas och dö för att bli mat åt människor.

    så JÄVLA förståndigt skrivet!
    TACK!
    djur ska inte behandlas illa!

    SvaraRadera
  7. Sveriges Radio ska ha heder av att man raporterar om hur vidrigt grisar behandlas både i Sverige och i Danmark. Om det spelar grisnäringen i Sverige i händerna är det knappast Sveriges radios fel.
    Jag är tacksam för att Sveriges radio läste alla incidentrapporter från Livsmedelsverket och avslöjade att minst 6 grisar skållades på våra slakterier förra året. Faktiskt något jag tycker Djurens rätt kunde ha researchat om.
    Sveriges radio ska ha heder av att man engagerar sig och tar upp det här. Naturligtvis ska man kritisera svenska förhållanden också MEN det ena utesluter inte det andra.

    SvaraRadera
  8. Hej anonym!

    Det är utmärkt att även förhållandena för svenska grisar uppmärksammas och diskuteras, absolut heder till SR:s Ekoredaktion.

    Problemet uppstår när fokus endast riktas mot Danmark och när den spontanta reaktionen blir att det ok att äta svenskt griskött så länge man bojkottar det danska. För så är självklart inte fallet.

    Som Lena skriver i sitt inlägg, alternativet till dansk fläskfilé är naturligtvis inte svensk fläskfilé, det är vegetariskt.

    SvaraRadera
  9. Insändare som denna är ett bra exempel på när tankegången inte når ända fram:

    http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090528/TYCKTTANKT/999101669/1028/&/Bojkotta-danskt-kott-

    SvaraRadera
  10. Fast det kan ju knappast vara "svenska " lobbyintressen som
    avslöjade skållningen av levande grisar här i Sverige plus ett tidigare program om hur de har det i själv djurfabrikerna.

    Vi måste kunna kritisera ett annat land. Det verkar ju inte som danskarna själva gör det. Naturligtvis så är vi kritiska till hur vi har det här i Sverige.
    Hoppas Sveriges radio fortsätter och visar missförhållanden BÅDE i Danmark som i Sverige. Och så hoppas jag att Djurens rätt läser mer i Livsmedelsverkets incidentrapporter. Håll ett öga på dem är ni snälla!
    Mvh
    Tyvärr anonym

    SvaraRadera
  11. Hej igen Anonym!

    Självklart inte. Men det ligger i svenska grisproducenteras intresse att fokus flyttas till Danmark. Vilket nu har skett.

    Vi måste kunna, och ska kritisera andra länder. Men lösningen är inte att välja svenskt griskött. Lösningen är att välja vego. Det är vår poäng. Och en poäng som diverse djurskyddsorganisationer inte verkar ha förstått.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.