28 maj 2009

Stämman i Kalmar sammanfattad i 19 punkter

 1. Jag skulle säga att de tre viktigaste beslut som togs under stämman är höjningen av medlemsavgifterna, att förlägga stämmor vartannat år och att vi även ska kalla oss för en djurskyddsorganisation. Vi har länge haft en medlemsavgift som legat långt under vad motsvarande organisationer har, det var på tiden att vi slutar nedprioritera ett engagemang för djuren. Att vartannat år diskutera strategi och visioner istället för stämmoförhandlingar låter vettigt. Och då vi har en klar djurrättslig vision men dagligen arbetar med vad som skulle kunna kallas djurskydd, så det känns bara logiskt att vi även kallar oss detta.

 2. Alla övriga beslut finns sammanfattade i vår sammanfattning av lördagens och söndagens stämmoförhandlingar.

 3. Jag kände mig lite som en rockstjärna under stämman, ni vet de som turnerar runt om i världen men sällan ser städerna de uppträder i, bara hotellrum och konsertarenor. Men i mitt fall kan upplevelsen av Kalmar sammanfattas av: ett hotellrum, en konferensanläggning och tågstationen. Men jag såg Kalmar slott, Fredrikskans och Ölandsbron på håll i alla fall.

 4. Elin ville springa över Ölandsbron och tillbaks, men det får man tydligen inte. Skandal.

 5. Hendrik Zeitler kan till och med få en riksstämma att bli bra på bild.

 6. Vi har tidigare redovisat fördelningen i talartid mellan män och kvinnor. Här är statistik över åldersfördelningen bland våra ombud:

  20-talister: 3 stycken
  30-talister: 3 stycken
  40-talister: 8 stycken
  50-talister: 10 stycken
  60-talister: 9 stycken
  70-talister: 12 stycken
  80-talister: 14 stycken
  90-talister: 8 stycken
 7. Som alltid spännande med en ny styrelse. Det enda som är lite tråkigt denna gång är att den geografiska fördelningen inte är optimal, det är mycket storstäder representerat.

 8. Elin Schwarts har gjort en bra sammanfattning av Anders Johansson föreläsning om Charles Darwin, och den debatt som därefter följde.

 9. På väg från hotellet till kongressanläggningen på lördagsmorgonen runt 07.30 blev jag attackad av en gås, som visade gaddarna och väste på ett imponerade skrämmande sätt. Särskilt när jag inte riktigt var beredd på det hela. Det händer inte så ofta när jag åker till och från jobbet i Stockholm.

 10. Maten på kongressanläggeningen var upp och ner. Fredagens grillfest och fikatilltugget var fantastiskt. Resten var inte lika fantastisk.

 11. När jag började på Djurens Rätt släpade vi med två stationära datorer, två stora bildskärmar, en skrivare och en fax till stämman. Inlindat i madrasser, så att allt skulle klara resan i lastbilen. Och vi var förvisade till något litet rum bredvid stämmolokalen, som var det enda rum som hade nätverksuttag. Tack gode gud för bärbara datorer och trådlöst Internet.

 12. Karlstad 2010. Ses där.

 13. Det beslutades att Djurens Rätt ska kvarstå som medlem i EU-lobbygruppen Eurogroup for Animals. Bra tycker jag. Men inte alla.

 14. Guldråttan gick till Goodstore och Astrid och aporna. Men det har väl ingen missat?

 15. Alexandra Leijonhufuvd heter vår ordförande även för kommande år. Men det kan ju heller någon ha missat...

 16. Det regnade en gång under hela stämman. Just när det var dags för grillkväll och livemusik i det fria med Nilla Nielsen. Tack för det SMHI.

 17. Som vanligt roligt att se ansikten bakom alla e-postadresser man har kontakt med under året. En organisation består av människor med ansikten, inte e-postadresser. Det är lätt att glömma ibland.

 18. Avslutningsvis: tack till alla som var där. Det var intressant, lärorikt, syrefattigt, mättande, underhållande, spännande och på det stora hela väldigt trivsamt. Nu kör vi!

 19. Om jag har glömt något viktigt i denna sammanställning så finns det garanterat här

5 kommentarer:

 1. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=53668&a=Nederländsk minkuppfödning kan förbjudas


  Har inte med ditt blogginlägg att göra men läste det här och blev glad. Vidarebefordrar bara nyheten, kanske känner du till det redan?
  mvh
  tyvärr anonym

  SvaraRadera
 2. Tack för länken! Vi kände till det, jättekul!

  Här finns en länk där man kan rösta för ett förbud: http://www.dutchnews.nl/poll/index.php?poll_id=73

  SvaraRadera
 3. Vad är det jag läser? Ska Djurens rätt börja kalla sig för en djurskyddsorganisation? Går vi bakåt i utvecklingen eller vad är det som händer egentligen?

  Djurens rätt borde syssla mer med ideologisk antispecisistisk verksamhet och inte åt djurskydd. Det är det enda sättet vi kan vinna i det långa loppet. Djurrätt är en fråga om ideologi. köttätande kan endast upphöra om vi bevisar den ideologiska överlägsenheten i antifascism, antirasism och antispecisism!

  Slaget vinns inte på den juridiska eller politiska scenen, genom några centimeter större burar. Slaget vinns i människornas hjärtan och hjärnor!

  Slaveriet, rasismen, sexismen har aldrig lagstiftats bort. Lagstiftningen är resultatet av paradigmskiften, inte tvärtom.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Sveriges största djurskydds- och djurrättsorganisation ska det vara.

  Beslutet handlar om vad organisationen ska kalla sig, inte någon förändring i arbetssätt eller ideologi. Med syfte att nå bäst resultat för djuren. Jag tycker diskussionen som fördes på stämman, och som ledde fram till detta beslut, var tämligen övertygande.

  SvaraRadera
 5. Jag glädjer mig åt reportaget från stämman. Nu ska jag åter bli medlem i Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. Jag var med och arbetade aktivt mellan åren 1993 och 2003, och stortrivdes samtidigt som jag gladdes åt alla framgångar. Särskilt glad var jag över att kunna vara med och bidra till att allt flera ungdomar blev veganer.

  Sedan så blev organisationen mera som en sekt. Motståndarna var inte längre dem som förtryckte djur (Svensk Fågel, Sveriges Grisproducenter etc) utan Astrid Lindgren och de äldre tanterna som gillade att mata fåglar med som kom ur ett annat idéursprung och som behövde tid på sig att ta till sig djurrätten.

  Sedan några år tillbaka har jag skönjat en förändring. Nu känner jag mig trygg. Medlemsavgiften betalar jag in på måndag. Och på tisdag ska jag åter börja värva flera medlemmar.

  /Nygammal medlem

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.