7 maj 2009

En vegetarisk vecka för djuren

Daniel Ekblom reagerade över allt det som djuren utsätts för, men istället för att kontakta beslutsfattare eller organisera en namninsamling valde han att göra något mer konkret. Daniel drog på Facebook igång initiativet om en vegetarisk vecka. Mellan den 8 och den 16 juni hoppas han att så många som möjligt som inte till vardags väljer vego ska välja vegetariskt.

”Om det bara vore en dag skulle det förmodligen inte märkas, vore det längre så skulle en majoritet tycka att det var för lång tid och inte delta. Därför tror jag en vecka är perfekt - alla klarar av det och det får garanterat effekt om vi är många!”.

Vad var det som fick dig att dra igång det här uppropet?
– Det senaste som hände var att det uppmärksammats att grisar blev skållade. Eftersom jag då hade lite tid över så kom jag äntligen till "skott" och gjorde något vettigt av mina funderingar kring det hela. Min förhoppning är att alla dessa övergrepp inte skall "rinna ut i sanden" utan att även den stora folkmassan som inte är vegetarianer skall stå upp, visa vilken makt den har och kräva att alla djur behandlas på ett värdigt sätt under dess livstid! Det är ju trots allt om vi är många som det verkligen ger en effekt.

Varför just en vegetarisk vecka? Ofta riktar sig protester till politiker och andra makthavare, med en vegetarisk vecka blir det mer upp till var och en att ta ställning...?
– Man kan naturligtvis gå på politiker och andra, och man kan nog även studera den lagstiftning som finns idag och kraftigt ifrågasätta om den följs! Jag har tyvärr inte den kunskap eller tid för att sätta mig in i detta och jag är väl medveten om att även en enorm namninsamling oftast inte får någon verkan, och framför allt tar en oerhörd tid från politikers sida innan det mot förmodan får någon effekt. Dessutom är det ganska lätt att skriva sitt namn på en lista medan mitt "uppror" tveklöst visar att alla som deltar är engagerade i frågan!
– Jag tror på handling här, och nu och får man ihop en stor uppslutning till en vegetarisk vecka, vilket jag tror är mycket möjligt då de flesta av oss som äter kött inte vill att dessa djur plågas "i onödan" och klarar av att vara vegetarianer i en vecka, så kan vi genom vår gemensamma aktion visa direkt för djurindustrin att vi kan ställa krav och att det får konsekvenser för djurindustrin om de inte nu börjar agera efter våra civiliserade, sunda och egentligen självklara krav! Som en bonus på denna vegetariska vecka kanske många lär sig nya vegetariska rätter och upptäcker vegetariska alternativ vilket i framtiden kan leda till en ökad vegetarisk kost och minskat dödande/lidande av djur.

Vad har du för förhoppningar med veckan på det rent personliga planet? Jag förstod det som att du inte äter vegetariskt till vardags?
– Jodå, jag äter vegetariskt flera gånger i veckan. Förhoppningsvis kan jag under denna vecka ytterligare utöka mina kunskaper i vegetarisk kost och matlagning samt i framtiden successivt minska mitt användande av animalisk föda. Mina främsta förhoppningar är dock inte personliga, de är för djurens skull Tänk hur många liv som skulle räddas om halva Sverige åt vegetariskt under en vecka! Och med den makten skulle djurindustrin oundvikligen behöva ta hänsyn till våra krav om de själva ville överleva vilket skulle leda till ett bättre liv för gud vet hur många djur som passerar i djurindustrin varje år!
– Ytterligare en förhoppning vore naturligtvis att någon eller några av de stora organisationerna med dess kunskaper, inflytande och vidsträckta kontaktnät skulle nappa på detta initiativtagande och i samarbete med både mig och varandra arbeta för att detta blev ett årligt arrangemang med en rikstäckande målsättning - som i en förlängning även skulle kunna spridas globalt!

Uppropet om en vegetarisk vecka finns på Facebook på adressen http://www.facebook.com/group.php?gid=77112240349&ref=mf.

4 kommentarer:

 1. Jättebra initiativ!
  Hoppas folk då märker hur gott det är med vegetarisk mat och äter det lite oftare (eller alltid) även efter veckan är slut. ^^

  SvaraRadera
 2. Det finns ju vego-bacon, vegobiffar, vegokorv, vego"kött"bullar, sojagrädde, sojaglass, sojafärskost m.m så det är ju hur lätt som helst idag att bryta en dålig vana.

  SvaraRadera
 3. Djurplågeri/vanskötsel av djur.. Lösning; vegetarisk vecka.

  En riktigt dålig lösning på ett riktigt dåligt problem. Vi konsumenter borde istället se till att det finns bra kontroll av djurhållning och att den efterföljs. En vegetarisk vecka kommer vara kontraproduktivt för att det kommer öka selekteringen av "biligt" jordbruk (dvs där djuren kläms ihop på små ytor osv, allt för att spara penar och öka vinsten -den vinst som vi tar ifrån dem för att vi har en vegetarisk vecka).

  Detta kommer vara en sorglig vecka för alla djur, och alla bönder som höjer sina utgifter för att djuren ska må bättre/för att blidka oss konsumenter som tydlit sagt att vanskötsel INTE är OK.

  Varför är det alltid vegetarianer som kommer med idéer om hur "djurplågeri" ska minskas. Det är klart det blir fel, de som är icke-konsumenter har mycket liten makt på en konsumtionsreglerad marknad (ds de allra flesta marknader).

  SvaraRadera
 4. Varför det alltid är vegetarianer som kommer med idéer om hur "djurplågeri" ska minskas är en bra fråga.

  Gällande ditt inlägg i övrigt så ser jag det så här: det kommer aldrig att kunna uppstå en situation med bra djurhållning som efterlevs så länge vi konsumerar så mycket djur som vi gör idag. Det är en praktisk omöjlighet. Det är lovvärt att många vill välja att äta glada djur som strosar runt på gröna ängar, men det funkar helt enkelt i praktiken.

  Det enklaste och bästa sättet att protestera mot dagens djurhållning är att välja bort dagens djurhållning.

  Och i ditt resonemang saknar också aspekten om att djur existerar för sin egen skulle, och därmed inte är mat. Oavsett.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.