27 oktober 2012

En bekräftad djurparksmyt

"En bekräftad djurparksmyt."
Sällan har väl djurparker diskuterats så mycket som just nu. En av de saker som det har diskuterats kan det vara läge att definitivt konstatera, en gång för alla. Nämligen att djurparker dödar/avlivar djur som inte längre behövs/får plats.

Detta är inget nytt. Kolmårdens djurchef intervjuades i Djurens Rätts juniortidning för ett par år sedan, och sa där att det inte var något att hymla om att djurparker avlivar/dödar djur. I en artikel i Expressen häromveckan fastslogs det återigen:
"Alla veterinärer och ansvariga för djurparkerna som Expressen pratar med betonar att lagen tillåter avlivning av friska djur och att det är något som sker regelbundet på djurparkerna. "
Tomas Frisk, ord­förande i Svenska djurparks­föreningen och chef för zoologiska avdelningen på Skansen konstaterar att "är det fullt så är det fullt" och att djurparkernas "skyldighet är att arbeta med artbevarande, inte individbevarande". En representant från Skånes djurpark säger att tre stycken björnungar avlivades så sent som i våras.

Så diskussionen om detta förekommer eller inte kan vi avsluta.

Däremot går det förstås att diskutera det etiska i det hela. Som nämns i artikeln är dödligheten hos unga djur i det vilda inte precis noll den heller. Å andra sidan har vi plockat djuret på djurparken ut ur naturen och placerat det i vår vård/våld. Det är svårt att argumentera för något som är naturligt på ett område (dödlighet) samtidigt som vi bortser från vad som är naturligt på ett annat (att röra sig över stora ytor, möjlighet att utföra arttypiska beteenden).

Det kanske bästa argumentet levereras av Robert ter Horst, enhetschef på veterinär- och djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland.
"[...] ja, lagstiftningen tillåter det. När du äter en bit kött på din tallrik så kommer det från ett friskt djur, tillägger han."
Varför skulle det inte vara ok att döda ett friskt djur på en djurpark, där vi dödar tusentals gånger fler friska djur inom livsmedelsindustrin? Det är en bra fråga. Förvisso, att döda ett djur för att bli en köttbit kan sägas ha ett syfte (att bli en köttbit, som ger näring). I det sammanhanget är det svårt att hitta ett syfte för att döda ett djur på en djurpark - mer än att ge plats för ett annat, eller att djurparken har blivit full. Å andra sidan fyller näringen från en köttbiten en lika viktig roll i vår mänskliga existens som ett djur på en djurpark - med andra ord ingen alls. Samma näring går att få i sig utan att äta ett djur.

Så, djur dödas på djurparker. Och det är svårt att hitta hållbara argument för varför detta skulle vara ok. Liksom det är att hitta argument för att köttbiten på tallriken skulle vara mer acceptabel än en avlivad björnunge på Skånes djurpark.

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet Peter! Mvh Veronika

  SvaraRadera
 2. Robert terrier Horst får vara snäll att definiera "friskt djur" när han pratar om vad som ligger på en tallrik.

  SvaraRadera
 3. Bra att detta tas upp. Vad man än tycker är rätt om och när djur ska avlivas på djurparker eller inom livsmedelsbranchen får det bara mig att tänka på varför människan ska leka Gud och sitta och bestämma vilka , helt friska, djur som ska dö för att antingen bli mat eller för att ett annat djur ska ta dess plats. Jag tycker det är jättehemskt!!Är som sagt glad att detta uppmärksammas och kommer aldrig mer besöka en djurpark och gynna denna industri. Och veggi kommer jag fortsätta vara hela livet :)
  mvh sofie hylén

  SvaraRadera
 4. Du kan ju inte jämföra att avliva ett djur som dessutom med all sannolikhet är sällsynt, stort rovdjur med nötkreatur/gris eller kyckling. Ett orimligt argument från en vegan/vegetarian vilket i sig leder till att människor förbiser annars så viktiga punker i din text, för majoriteten av oss är fortfarande köttätare.

  Det som är helt absurt med dessa händelser och att lagen även tillåter det är att vi har att göra med djur vars död knappt kommer till nytta för något vettigt och hållbart alls mer än att fylla zooägarens plånbok. Även om björnungarnas resa skulle sluta som en pläd, eller vid någons matbord (vilket det inte gör) så skall man inte för det avliva så unga djur först och främst eller så sällsynta djur vilket man faktiskt får säga att dem är om man jämför med slaktdjur.

  Nej det annars så politiskt korrekta Sverige som skall rädda och serva alla har gjort bort sig big time. Att detta får fortskrida är tom sjukare än att låta Ica sälja färs och färskvaror till oss efter just färsincidenten.
  Vi har en vrickad syn på de gamla, sjuka och djuren i detta land.

  SvaraRadera
 5. Det bästa svar jag läst!
  Människan är inte Gud!
  Alltid vegetarian för mig!!!!!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.