24 oktober 2012

Hur mår vi på slakterier?

"Hur mår vi på slakterier?" 
Ett forskningsprojekt vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har idag fått uppmärksamhet i media:
"Kött som livsmedel blir alltmer populärt. Konsumtionen i Sverige har länge stigit och är idag mycket hög. Vi är således många som äter upp allt det där köttet, men väldigt få av oss kommer i direkt kontakt med djuren och med slakten. Hur mår djuren alldeles stunden innan slakt och hur mår slaktaren?"
Projektet är genomfört av en tvärvetenskaplig forskargrupp med bland annat veterinärer och etikforskare. Sofia Wiberg, forskare på SLU, har skrivit avhandlingen Slaughter – Not Only About Animals som rapporteringen bygger på. Mer finns också på www.slu.se.

Om vi bortser från djuren en liten stund, så är villkoren för de som jobbar på slakterier ett intressant ämne. I boken Every Twelve Seconds ges en inte precis munter bild av förhållandena för de som jobbar på ett storskaligt amerikansk slakteri. Melanie Joy (som var i Sverige för ett tag sedan) argumenterar för att vår djurkonsumtion inte bara utsätter djur för dåliga saker utan även de som arbetar med att omvandla djur till mat. En omvandlingsprocess många inte vill vara en del av - men var slutresultat man ändå konsumerar. Är lite osäker på om det har skrivits om detta utifrån svenska förhållanden tidigare - rätt säker på att det inte har gjorts.

Också intressant att läsa att forskarna nekades tillträde till 12 av 16 slakterier. Är det något de inte vill att vi ska se?

PS. Mer radio som har med djur att göra.

1 kommentar:

  1. Inte konstigt att man inte vill visa upp alla vidrigheter och ångest som finns i ett slakteri. Det skulle antagligen få katastrofala följder för köttkonsumtionen om det kom ut hur det ser ut. Man vill väl att folk ska tro att djurens slaktas lugnt och stilla till klassisk musik.

    Jag har förstås ingen aning om hur det ser ut på slakterier, men gissar att det inte är någon vacker syn. Den slakt som jag har sett var hemma på gården när jag växte upp (det är många år sedan).

    "...hur mår slaktaren?" Jag tror att slaktare är känslomässigt avstängda.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.