29 juli 2013

Sommartider (hej, hej) - #14

"Sommartider (hej, hej) - #14."
Sommarens andra Sommartider (hej, hej), och nummer 14 totalt. För egen del har senaste tiden bland annat spenderats i Köpenhamn (som var finare än vad jag trodde, varför jag nu trodde det?). Det blev (förstås) en del vegospanande - bl.a. provade vi vegankorv på Ströget, rå mat på 42 Raw och gelatinfritt skumgod på 7-Eleven (se ett kommande inlägg på Vegokoll). Kul att upptäcka nya saker - men tyvärr hittade jag också mitt älskade Ritter-numera-med-smörfett-Peppermint. Sorg.

Strögetkorv gjord på tofu. Smaskens.

Förutom Danmark har ju annars Island varit i fokus i veckan för sin behandling av landslagets maskot-fisk. Och den nyheten var ju precis en sådan nyhet som man vet blir en nyhet. På gott och ont tycker jag. Gott för att en enskild fisk faktisk är viktig, ska behandlas korrekt och är värd uppmärksamhet. Dåligt för att det på förväg är uppenbart att det kommer att bli en nyhet för att det är en sådär tokrolig sak som det går att skratta lite åt, samtidigt som tusentals andra djur aldrig blir en nyhet. Men det handlar ju om den media-verklighet vi lever i snarare än något annat. (Jag vet inte hur många gånger Djurens Rätt har skickat ett pressmeddelande utan någon reaktion alls, medan nån liten kuriosagrej vi lagt en halvtimme på blir jättestort.)

Har förutom Köpenhamn spenderat tid i bl.a. Varberg. Och som vanligt varje år slås man över vilken kontrast det är på vegoutbudet i storstäder och mindre städer. Och som vanligt får jag lite dåligt samvete över att jag tycker det är långt att åka till Goodstore från Högdalen. Skäms Peter.

Två andra läsvärda blogginlägg från senaste tiden handlar om samma ämne och är skrivna av Jenny och Per-Anders, och det har samma tema som jag även skrivit om här i bloggen tidigare. Och det är inte minst något som jag tycker blir aktuellt på Djurens Rätts Facebook-sida då och då - det är märkligt med vilken aggression vissa argumenterar för en fredligare värld. Får inte riktigt det att gå ihop.

Fick en kommentar i det förra sommarblogginlägget som frågade om vårt arbete i de djurförsöksetiska nämnderna. Och jag är fullt medveten om att det blir mycket vego och kött i dessa blogginlägg. Men under semestern blir bloggen något av det jag springer på till vardags, och inte en direkt reflektion av Djurens Rätt arbete. Så får det bli.

Fick ett mail häromdagen med en länk till en artikel där det fanns en rätt intressant karta över köttkonsumtionen i världen och hur den har förändrats över tid. Det tycker mig som att variationen förr var stor medan alla länder nu verkar dra sig mot samma (höga) nivå.

Igår måste varit den varmaste dagen någonsin. Min son löste problemet genom att blanda två bananer, åtta matskedar Tofuline-jordgubbsglass, 3 dl sojamjölk och en stavmixer. Han hävdade att receptet kom från Sommarlov, men att han skulle komma ihåg, även om jag är tveksam till dimensionerna. Men det svalkade tydligen gott.

Intressant att Ag-Gag-lagstiftningen har stött på patrull i en del delstater i USA. Det gör ju att man inte förlorar allt hopp om landet i väster.

Vi har lagt upp ett par saker på webben sedan senast - bl.a. om Haléns, Belgien och Botox. Annars går Djurens Rätt lite på sparlåga när många har ledigt. FÖRUTOM VÄRLDENS GRYMMASTE SOMMARTURNE FÖRSTÅS. Följ den gärna på Instagram där vi lägger upp bilder från i princip varje stopp.

Simpson-skapare ger pengar till djurrättsorganisationer. Vet inte riktigt vad jag ska skriva mer om detta. Men fint.

Bilder från sommarturnén i Helsingborg.

Malte Lindstam hade en insändare i Göteborgs-Posten om hönor igår Eller om det var kycklingar.... Bra att det finns personer som fortfarande håller igång insändarskrivandet. Själv tappade jag den tråden nån gång på 90-talet. Skäms Peter (igen).

Har förresten fått svar från Tele2 Arena om vegomaten - kolla gärna inlägget på Vegokoll, och lämna en kommentar om du hittar andra vegonyheter på sportarenor. Fick en kommentar på Twitter att Rambergsvallen på Hisingen har sojakorv.

Nä, ska det blir ett Sommartider hej hej #15 måste jag nog åka och bada nu. Annars kommer jag försvinna i en svettpöl. Och det är det nog ingen som vill se hur det skulle se ut. Vi hörs.

17 juli 2013

Sommartider (hej, hej) - #13

"Sommartider (hej, hej) - #13."
Ni som har hängt med här i bloggen ett par år vet att vi /jag brukar sammanfatta sommaren i ett par blogginlägg - däremellan försöker jag ha semester (men du jobbar ju hela tiden ändå, som min kära fru sa häromdagen... hm). Men hur som helst, det har blivit dags för nummer 1 för i år, och nummer 13 sammanlagt, av denna sommarserie som är nästan lika uppskattad som de där som pratar om sommaren i P1. Nästan.

För egen del har Almedalsveckan blivit den perfekta övergången mellan arbetet och semester under de senaste åren. Det är skitmycket jobb, sena kvällar och väldigt, väldigt roligt. En blandning av arbete och semester med andra ord. Efterarbetet efter Almedalen är dock inte klar ännu, så den där sammanfattningen jag tänkte jag skulle lägga in här - den är inte färdig. Bu för mig.

Började annars den riktiga semestern i Lilla Sverigebyn utanför Vimmerby. Och detta ställe rekommenderas väldigt varmt, särskilt till de som har barn, äter vego och gillar djur. Massor att göra för barnen i själva stugbyn (= bra för föräldrar). Det finns vegansk frukost, middag och shop finns att tillgång, samt en hel del Djurens Rätt-material som en bonus. Och sedan de trevliga djuren som bor där, som alla utom en är omhändertagna djur som tidigare haft det dåligt i livet men som nu verkar ha det väldigt bra. Bland annat finns där en ståtlig tidigare travhäst, och en get med stålmage som bl.a. käkade upp omslaget till min Dan Brown-bok.

Dan Browns bok Inferno - "god" tycker geten Olle i Lilla Sverigebyn.

Varje vecka twittrar en ny svensk på kontot @Sweden. Denna vecka är det Helena som är Sverige på Twitter - och Helena är en medlem i Djurens Rätt. Följ gärna Sverige på Twitter om du inte redan gör det, i alla fall denna vecka.


Tidigare var Sean Penn den manlige filmskådis jag såg alla filmer med - om han var med var det en garanti för att filmen var bra. På senare tid har Ryan Gosling blivit en sådan skådis (har sett allt, utom den där dagboksfilmen). Och det ser ut som att jag har valt rätt skådis att gilla (Aftonbladet har plockat upp nyheten här i Sverige).

Apropå Twitter - det här med att skriva att åsikterna på ens Twitter är sina egna? Vem sjutton skulle de annars vara? Tröttsamt.

Några andra som är värda en eloge är Södermanlands Nyheter som i början av sommaren körde en väldigt ambitiös artikelserie om djurfrågor. Bra gjort.

Annars har sommaren, så här långt, inte varit sprängfylld av hett nyhetsstoff. Men i bakgrunden händer lite saker - tre nya företag är på väg in på våra listor över företag som gör bra saker till exempel. Mer om det efter sommaren.

En sajt som pekade ut veganer som "droppat" (slutat vara vegan) väckte viss uppmärksamhet på andra sidan Atlanten för ett tag sen. Jag höll på att bli redigt upprörd själv när jag läste om sajten första gången. Men allting visade sig vara, som det ofta brukar, ett PR-trick. Och då blir det ju helt plötsligt rätt spännande, tycker jag. Nackdelen är förstås att det är svårt att våga bli arg nuförtiden, hälften av sakerna visar ju sig vara just ett PR-trick för att få uppmärksamhet.

Får förstås inte glömma att nämna alla fantastiska personer som åker runt med Djurens Rätts sommarturné. Man blir varm i hjärtat när bilder och andra rapporter trillar in därifrån.

Apropå det här med skådisar så är fantastiskt fräsiga Alicia Silverstone den jag gärna skulle ha som favorit avseende kvinnliga skådespelare. Synd bara att hon inte gjort en enda bra film... det gör det svårt. Och om den här idén är fantastisk eller inte har jag lite svårt att bedöma. Men lutar åt inte.

Något annat jag blir varm av är Instagram. Jag var lite motvals till detta medium först, men väldigt mycket av fina saker som människor gör för djuren hittar jag nuförtiden där. Många av inläggen är taggade med #djurensrätt, kika gärna in där.

Belgien är på gång att förbjuda vilda djur på cirkus, och i denna nyhet nämns Sverige som ett exempel på ett land som redan har förbjudit vilda djur på cirkus. Vi åkte dock förbi en cirkus på vår semestertur häromdagen, och elefanter är - i alla fall senaste jag tittade - en vild djurart.

Denna bloggs systerblogg Vegokoll besökte ett vegoproducerande företag nere i Småland under semestern, det kommer lite mer om det besöker längre fram (det börjar bli mycket som ska komma längre fram nu....). Ett annat framåtsträvande företag är Anamma.

Den här kortfilmen hade varit spännande att kika på nån gång (inte helt ny, jag vet, men hade inte sett trailern tidigare):


Feministiskt initiativ tar djurens parti - bra det. 2014 kommer att bli ett väldigt spännande politiskt år. Och ett väldigt viktigt år för djuren. Det gäller att njuta av sommaren 2013, för jag har en känsla av att det kommer bli fullt upp under sommaren 2014.

Sajten In the Kitchen har en artikelserie igång om vegoburgare, och Djurens Rätts Gabriella Terneborg är en av de intervjuade. Om jag fick välja en enda maträtt att äta resten av livet skulle jag nog välja burgare med bröd. 

Det var det för nu. Lämna en kommentar om du tycker att jag glömt något. Följ Djurens Rätt överallt där vi finns, och så kommer inlägg #14 om ett tag.

7 juli 2013

Är 25 procent bra eller dåligt?

"Är 25 procent bra eller dåligt?"
I Almedalen arrangerade Konsumentföreningen Stockholm ett seminarierum med det spännande namnet Kött med dålig eftersmak - om hästslakt, maffia och DNA. Tyvärr krockade det med vårt minkseminarium, så vi var aldrig på deras, men rapporten som seminariet bygger på är ganska intressant. För den visar att nästan en av fyra (23%) av svenskarna har minskat sin konsumtion av kött som ett resultat av den senaste tidens "köttskandaler". En majoritet (75%) uppgav att de inte har förändrat sig alls. Av de som svarat att de har minskat på sin köttkonsumtion är det 5% som svarat att de "mycket" minskat sin köttkonsumtion.

Intressanta siffror, och det finns två saker jag tänkte på.

Dels om 25% är mycket eller lite? En av fyra är å ena sidan många människor. Eller å andra sidan är det ju fortfarande tre av fyra som inte ändrat sig alls. Det säger ju något om hur svårt det är att förändra ett beteende, och hur enkelt vi slår ifrån oss saker som är besvärliga att veta.

Och dels handlar ju detta inget om djur som så, utan förtroende till en bransch och felande konsumentupplysning. Hade fler eller färre minskat sin köttkonsumtion om hade varit djur som varit i fokus "på riktigt". Min gissning är att det skulle varit färre, som t.ex. erfarenheten från den "grisskandal" som Djurrättsalliansen skapade för några år sedan visade.

Utifrån det perspektivet är det kanske inte djuren som djurrättsrörelsen borde fokusera på utan på omskrivningar som handlar om miljö, konsument och annat? En smått deprimerande tanke.

5 juli 2013

Almedalen dag 4 (för Djurens Rätt)

"Almedalen dag 4 (för Djurens Rätt)."

Vår dag fyra i Almedalen blev också vår sista dag i Almedalen för i år. Och det blev en intensiv en.

Kl. 10 arrangerades vårt första seminarium för dagen, som handlade om hur det kommer sig att vi behandlar djur olika, inte beroende på vilket djur det är utan i vilket syfte vi använder oss av djuret - t.ex. en kanin som hålls som sällskapsdjur, dödas för sin päls eller används som försöksdjur. En sammanfattning av föreläsningen kommer som brukligt senare (båtresan hem blir ett enda stort skrivprojekt), liksom hela inspelningen.

En snabb rush på toaletten, påfyllning av kaffetermosar och två smörgåsar med hummus (det är i alla fall så mitt rättstavningsprogram vill stava ordet, men jag tror det är fel) och tomat och sedan var det dags för dagens andra seminarium, som handlade om ifall det finns en konflikt mellan djurskydd och miljöskydd. Och i vissa situationer kan det vara det - intensiv djurhållning kan ibland vara mer energisnål än mer expansiv djurhållning, medan den expansiva är bättre för djurskyddet. Men på det stora hela fanns ändå en konsensus om att det inte bör finnas en motsättning mellan de två, och att en hänsyn till miljön inte får ske på djurens bekostnad.

Det senare seminariet avbröts för fyra ur vår Visby-expedition i och med ett nytt försök i vårt äta-vegokorv-i-Aftonbladets-tält-projekt. Och denna gång gick det betydligt bättre. En projektledare som själv var vegan ställde på en kort intervju, skrev på vår namninsamling för minkarna och bjöd på ekologiskt och vegansk korv. Alldeles fantastiskt.

Amanda och Camilla hann med en sväng ut på stan med det sista materialet vi hade med oss efter det andra, och sista, seminariet för Almedalen 2013, och sen var det snart dags att dra iväg våra hundra (känns det som) rullväskor mot den stora vita båten.

Vi har redan nu en hel del idéer inför nästa år, då Almedalen under en brinnande valrörelse utlovar att bli något extra. Liksom vårt deltagande där.

Som vanligt är vi enormt ödmjukt tacksamma för hjälpen vi får med boende i Almedalen. Och jo, två andra små saker innan vi avslutar det hela: vi fick överlämnat ett häfte från det väldigt trevlig Civilförsvarsförbundet. Några ägg i en omelett och hönsbuljong i ett recept (som var där av misstag, enligt uppgift) men annars helt vegetariskt. Vilket inte framgick av häftet, det bara var så. Rätt fräsigt. Och om du missade köttdebatten i SVT Debatt från i tisdags så kan du se den på http://www.svtplay.se/video/1309140/debatt-almedalen-gustav-fridolin-mp (efter ungefär 29 minuter blir det köttsnack med bland annat riksdagsledamot Jens Holm).

4 juli 2013

Almedalen dag 3 (för Djurens Rätt)

"Almedalen dag 3 (för Djurens Rätt)."
Hetaste korven i Almedalen? Nej, skulle inte tro det.

Då ska vi se om jag lyckas återskapa den här dagen ur minnet... Klockan ringde tidigt, för att förberedelserna inför vårt frukostseminarium om minkfarmning i Nederländerna skulle hinna bli klara. Sammanfattningsvis gick allt bra: seminariet, inspelningen och frukosten vi bjöd på. En längre text om seminariet kommer under morgondagen, och sen kommer vi att lägga ut hela seminariet på Youtube i efterhand också.

Därifrån var det iväg till ett föredrag med SLU igen - som förvisso var intressant, men ett sms om att Aftonbladet skulle servera vegankorv i sitt tält gjorde att vi smet iväg före det var slut. Korv är ju ändå korv. Men upphetsningen var helt i onödan visade det sig - för fick vi vänta på korven tills att statsminister Reinfeldt hade intervjuats i tältet (märkliga prioriteringar....) och när vi väl kom fram till korvvagnen så var inte vegokorven "igång idag". Stor besvikelse, men vi försöker imorgon igen. Kämpa Aftonbladet!

Seminariet om "Människan bakom djuret -samverkan kring djurskydd och våld i nära relationer" kommer vi också att sammanfatta i efterhand så snart vi hinner, men två kollegor kom därifrån med dels tårar i ögonen och dels en stor vilja att förändra. Så det var ett ämne och ett seminarium som onekligen berörde.

Minkaela gjorde succé (igen) på stan, samtidigt som det antagligen var den mest folkrika dagen i Almedalen i år, vilket säkert beror på kombinationen av att det är mitt i veckan liksom statsministerns tur att tala. Det var verkligen tjocksmockt med folk om man (som jag gjorde) gick åt motsatt håll för att försöka få tag i ett exemplar av dagens Gotlands Allehanda, där gissa-vem var med på bild. Även P3 var intresserade av henne imorgon, vi får se hur det går med det.

Mer under dagen är att vi har videointervjuat en intressant person som pratade om intressanta saker, ska bli kul att lägga ut senare. Och så fick vi en av riksdagens trevligaste ledamöter som gäst på middag. Trevligt sällskap och spännande samtal, bland annat som skåningar och om tresekundersregeln. Har också lärt mig att de säljer veganska dammsugare (kakorna) i affärerna här i Visby (Gotland?), att det finns många personer jag imponeras väldigt mycket av, samt att fåglar minsann bajsar även på djurvänner - de gör uppenbarligen ingen skillnad mellan folk och folk. Och så har jag träffat på världens sötaste unge, förutom min egen. Har nog aldrig tidigare sett någon uppskatta Minkaela så mycket som denna lilla pojke gjorde. Väldigt fint.

God natt.

3 juli 2013

Almedalen dag 2 (för Djurens Rätt)

"Almedalen dag 2 (för Djurens Rätt)."

Kl. är 23.45 och vi håller precis på att slutföra de sista förberedelserna inför morgondagens frukostseminarium som börjar om ja, snart 8 timmar. Almedalen är inte platsen för den med stor sömnbehov.

Tisdagen började med ett seminarium om skatteavdrag för gåvor till organisationer. Intressant, och för den som vill veta mer finns det en text på vår webb om det hela. Lite mer inofficiellt så tyckte jag inte det var så smart att dela ut dricka med kapsyl utan att erbjuda kapsylöppnare... satt och funderade på hur jag skulle få upp flaskan, slutade med att jag lämnade den när jag gick. Dumt.

Stack direkt vidare till ett föredrag med SLU som ställde frågan om maten räcker till alla - och jag insåg att nackdelen med seminarier som har hittat på underfundiga titlar är att man efter 10 minuter inser att de faktiskt inte är underfundigt intressanta, i alla fall inte ur mitt/vårt perspektiv (men säkert för någon annan). Gick istället tidigare därifrån och drog till Aftonbladets tält där landsbygdsminister Erlandsson intervjuades och (något sensationellt) sade han sig vara positiv till köttfria måndagar, vilket också blev en text till vår webbsida.

Andra seminarier under dagen handlade bland annat om palmolja (som vi återkommer när Amanda har renskrivit) med Mattias Klum (en stor idol för Amanda), liksom SMMI:s seminarium om köttskatt. Sarah Säll från SLU presenterade sin forskning om hur en köttskatt skulle kunna fungera och vi (läs: jag) ska renskriva så fort jag hinner och lägga ut en sammanfattning även om detta.

Efter lite mat avslutades kvällen med att hela gänget (minus två) sällskapade med Minkaela ut på stadens gator, medan resten gick på den föreläsning som etologiprofessorn Per Jensen hade utifrån sin bok "Hur mår maten?" i biblioteket mittemot Almedalsparken. Och vi var inte helt entusiastiska över hans föreläsning av ett par olika orsaker, även om han verkar vara en väldigt sympatisk person och boken är bra. Men det är frustrerande att han inte alls tar konsekvenserna av vad han skriver om i boken. Om något är dåligt - har man inte ett ansvar att försöka påverka det till det bättre, t.ex. genom att uppmana människor att göra saker? Det är väldigt mycket "upp till var och en" och "jag ska inte berätta för dig hur du ska göra" vilket förstås är ett sätt att resonera, men det gör ju inte nödvändigtvis en dålig situation bättre, som jag ser det. Jag tycker nog att vi som individer har ett lite större ansvar än så.

Och så har förstås Nicole van Gemert från den nederlänska organisationen Bont voor Dieren dykt upp. Helt oförskräckt hoppade hon in i.... nej, det var inget. Men vi har gjort en intervju på video som jag ska få klart att lägga ut så snart det går. Och det ska bli spännande att höra vad hon har att berätta om hur man lyckades åstadkomma ett förbud mot pälsfarmer i Nederländerna under morgondagens seminarium.

Vad mer? Djurens Rätts stjärna på Gotland, Lotta Gräsman, har varit med och hjälpt till under dagen, fantastiskt fint, som alltid. Annars så känns det faktiskt som att köttet/djuren ändå blev en fråga under dagen, som t.ex. med Aftonbladets tält med Eskil Erlandsson, med Per Jensens föreläsning på biblioteket och när köttkonsumtion debatterades i SVT:s Debatt med riksdagsledamoten Jens Holm kl. 20.30. Kul att frågan om köttet verkar ha gjort i alla fall något avtryck i det hav av intryck som är Almedalen.

Nu är det läggdags. Och om allt funkar som det ska så blir det livestream imorgon bitti (famous last words).

Ett annat löfte från min sida under morgondagen är att jag ska försöka ta mig längre in i Visby än de 5-6 kvarter där jag varit under de dagar där vi har varit här. Det vore ju en skam om jag skulle åka härifrån utan att knappt ha sett ett hav och definitivt inte en ringmur. Jag hörde idag också ett rykte om att det finns hus och gator i Visby som ser ut som helt vanligt gator och hus, inte de pittoreska byggnader som jag ser därifrån jag sitter. Men det ryktet tänker jag inte tro på förrän jag ser det med egna ögon.

God natt.

1 juli 2013

Almedalen dag 1 (för Djurens Rätt)

"Almedalen dag 1 (för Djurens Rätt)." 

Lite kort om vår första dag i Almedalen. Den började 05.00, och slutar om ett tag... Vi håll på att glömma en väska med material på färjan (men säg det inte till någon, vi vill gärna inte framstå som slarvliga).

Först på programmet i seminarierväg var ett med Svenskt Kött som handlade om kossor och köttskatt. Och mer köttskatt än kossor. Fredrik Hedenus från Chalmers fick ta kampen om köttskatten, ett ämne som uppenbarligen är ganska svårt att förstå.

Senare var vi på plats på Djurskyddet Sveriges seminarium om hemlösa katter, vilket inte var så välbesökt som man skulle önska - och tack vare högskolans ¤=)"/#¤)=-nätverk så blev det ingen livestream, vilket vi skulle stå för. Men problemet ska vara löst till på onsdag (ta i trä) då vi sänder fler seminarier live (ta i trä igen).

Under en väldigt solig och skön måndagskväll gjorde Minkaela stor succé på Visbys gator, bland stora som små. Att stå med en stor mink har samma funktion på en väldig massa olika människor som en gigantisk magnet skulle ha. Den som var i Minkaela denna kväll var.... haha, jag bara skojade - Minkaela är Minkaela såklart, det är ingen där i.

Nu luktar det kokosgryta och ris från vårt gemensamma kök, så jag ska ta och bege mig ditåt. På återhörande.