5 juli 2013

Almedalen dag 4 (för Djurens Rätt)

"Almedalen dag 4 (för Djurens Rätt)."

Vår dag fyra i Almedalen blev också vår sista dag i Almedalen för i år. Och det blev en intensiv en.

Kl. 10 arrangerades vårt första seminarium för dagen, som handlade om hur det kommer sig att vi behandlar djur olika, inte beroende på vilket djur det är utan i vilket syfte vi använder oss av djuret - t.ex. en kanin som hålls som sällskapsdjur, dödas för sin päls eller används som försöksdjur. En sammanfattning av föreläsningen kommer som brukligt senare (båtresan hem blir ett enda stort skrivprojekt), liksom hela inspelningen.

En snabb rush på toaletten, påfyllning av kaffetermosar och två smörgåsar med hummus (det är i alla fall så mitt rättstavningsprogram vill stava ordet, men jag tror det är fel) och tomat och sedan var det dags för dagens andra seminarium, som handlade om ifall det finns en konflikt mellan djurskydd och miljöskydd. Och i vissa situationer kan det vara det - intensiv djurhållning kan ibland vara mer energisnål än mer expansiv djurhållning, medan den expansiva är bättre för djurskyddet. Men på det stora hela fanns ändå en konsensus om att det inte bör finnas en motsättning mellan de två, och att en hänsyn till miljön inte får ske på djurens bekostnad.

Det senare seminariet avbröts för fyra ur vår Visby-expedition i och med ett nytt försök i vårt äta-vegokorv-i-Aftonbladets-tält-projekt. Och denna gång gick det betydligt bättre. En projektledare som själv var vegan ställde på en kort intervju, skrev på vår namninsamling för minkarna och bjöd på ekologiskt och vegansk korv. Alldeles fantastiskt.

Amanda och Camilla hann med en sväng ut på stan med det sista materialet vi hade med oss efter det andra, och sista, seminariet för Almedalen 2013, och sen var det snart dags att dra iväg våra hundra (känns det som) rullväskor mot den stora vita båten.

Vi har redan nu en hel del idéer inför nästa år, då Almedalen under en brinnande valrörelse utlovar att bli något extra. Liksom vårt deltagande där.

Som vanligt är vi enormt ödmjukt tacksamma för hjälpen vi får med boende i Almedalen. Och jo, två andra små saker innan vi avslutar det hela: vi fick överlämnat ett häfte från det väldigt trevlig Civilförsvarsförbundet. Några ägg i en omelett och hönsbuljong i ett recept (som var där av misstag, enligt uppgift) men annars helt vegetariskt. Vilket inte framgick av häftet, det bara var så. Rätt fräsigt. Och om du missade köttdebatten i SVT Debatt från i tisdags så kan du se den på http://www.svtplay.se/video/1309140/debatt-almedalen-gustav-fridolin-mp (efter ungefär 29 minuter blir det köttsnack med bland annat riksdagsledamot Jens Holm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.