17 juli 2013

Sommartider (hej, hej) - #13

"Sommartider (hej, hej) - #13."
Ni som har hängt med här i bloggen ett par år vet att vi /jag brukar sammanfatta sommaren i ett par blogginlägg - däremellan försöker jag ha semester (men du jobbar ju hela tiden ändå, som min kära fru sa häromdagen... hm). Men hur som helst, det har blivit dags för nummer 1 för i år, och nummer 13 sammanlagt, av denna sommarserie som är nästan lika uppskattad som de där som pratar om sommaren i P1. Nästan.

För egen del har Almedalsveckan blivit den perfekta övergången mellan arbetet och semester under de senaste åren. Det är skitmycket jobb, sena kvällar och väldigt, väldigt roligt. En blandning av arbete och semester med andra ord. Efterarbetet efter Almedalen är dock inte klar ännu, så den där sammanfattningen jag tänkte jag skulle lägga in här - den är inte färdig. Bu för mig.

Började annars den riktiga semestern i Lilla Sverigebyn utanför Vimmerby. Och detta ställe rekommenderas väldigt varmt, särskilt till de som har barn, äter vego och gillar djur. Massor att göra för barnen i själva stugbyn (= bra för föräldrar). Det finns vegansk frukost, middag och shop finns att tillgång, samt en hel del Djurens Rätt-material som en bonus. Och sedan de trevliga djuren som bor där, som alla utom en är omhändertagna djur som tidigare haft det dåligt i livet men som nu verkar ha det väldigt bra. Bland annat finns där en ståtlig tidigare travhäst, och en get med stålmage som bl.a. käkade upp omslaget till min Dan Brown-bok.

Dan Browns bok Inferno - "god" tycker geten Olle i Lilla Sverigebyn.

Varje vecka twittrar en ny svensk på kontot @Sweden. Denna vecka är det Helena som är Sverige på Twitter - och Helena är en medlem i Djurens Rätt. Följ gärna Sverige på Twitter om du inte redan gör det, i alla fall denna vecka.


Tidigare var Sean Penn den manlige filmskådis jag såg alla filmer med - om han var med var det en garanti för att filmen var bra. På senare tid har Ryan Gosling blivit en sådan skådis (har sett allt, utom den där dagboksfilmen). Och det ser ut som att jag har valt rätt skådis att gilla (Aftonbladet har plockat upp nyheten här i Sverige).

Apropå Twitter - det här med att skriva att åsikterna på ens Twitter är sina egna? Vem sjutton skulle de annars vara? Tröttsamt.

Några andra som är värda en eloge är Södermanlands Nyheter som i början av sommaren körde en väldigt ambitiös artikelserie om djurfrågor. Bra gjort.

Annars har sommaren, så här långt, inte varit sprängfylld av hett nyhetsstoff. Men i bakgrunden händer lite saker - tre nya företag är på väg in på våra listor över företag som gör bra saker till exempel. Mer om det efter sommaren.

En sajt som pekade ut veganer som "droppat" (slutat vara vegan) väckte viss uppmärksamhet på andra sidan Atlanten för ett tag sen. Jag höll på att bli redigt upprörd själv när jag läste om sajten första gången. Men allting visade sig vara, som det ofta brukar, ett PR-trick. Och då blir det ju helt plötsligt rätt spännande, tycker jag. Nackdelen är förstås att det är svårt att våga bli arg nuförtiden, hälften av sakerna visar ju sig vara just ett PR-trick för att få uppmärksamhet.

Får förstås inte glömma att nämna alla fantastiska personer som åker runt med Djurens Rätts sommarturné. Man blir varm i hjärtat när bilder och andra rapporter trillar in därifrån.

Apropå det här med skådisar så är fantastiskt fräsiga Alicia Silverstone den jag gärna skulle ha som favorit avseende kvinnliga skådespelare. Synd bara att hon inte gjort en enda bra film... det gör det svårt. Och om den här idén är fantastisk eller inte har jag lite svårt att bedöma. Men lutar åt inte.

Något annat jag blir varm av är Instagram. Jag var lite motvals till detta medium först, men väldigt mycket av fina saker som människor gör för djuren hittar jag nuförtiden där. Många av inläggen är taggade med #djurensrätt, kika gärna in där.

Belgien är på gång att förbjuda vilda djur på cirkus, och i denna nyhet nämns Sverige som ett exempel på ett land som redan har förbjudit vilda djur på cirkus. Vi åkte dock förbi en cirkus på vår semestertur häromdagen, och elefanter är - i alla fall senaste jag tittade - en vild djurart.

Denna bloggs systerblogg Vegokoll besökte ett vegoproducerande företag nere i Småland under semestern, det kommer lite mer om det besöker längre fram (det börjar bli mycket som ska komma längre fram nu....). Ett annat framåtsträvande företag är Anamma.

Den här kortfilmen hade varit spännande att kika på nån gång (inte helt ny, jag vet, men hade inte sett trailern tidigare):


Feministiskt initiativ tar djurens parti - bra det. 2014 kommer att bli ett väldigt spännande politiskt år. Och ett väldigt viktigt år för djuren. Det gäller att njuta av sommaren 2013, för jag har en känsla av att det kommer bli fullt upp under sommaren 2014.

Sajten In the Kitchen har en artikelserie igång om vegoburgare, och Djurens Rätts Gabriella Terneborg är en av de intervjuade. Om jag fick välja en enda maträtt att äta resten av livet skulle jag nog välja burgare med bröd. 

Det var det för nu. Lämna en kommentar om du tycker att jag glömt något. Följ Djurens Rätt överallt där vi finns, och så kommer inlägg #14 om ett tag.

4 kommentarer:

 1. Sommarhej!
  Vad mysig kortfilmen Tegan the vegan verka vara :) den skull jag också vilja se.

  Det har kommit lite nytt om Unity senaste månaden... jag skrev om det nyligen

  Trevlig sommar, Peter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg det Christoffer, fint att du har koll! :)

   Radera
 2. Inga nyheter om djurförsök? Djurens Rätt sitter i i djurförsöksetiska nämnden. Borde ni inte berätta lite om vad som händer där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, särskilt under sommaren så är inte vårt arbete i nämnderna som mest intensivt, och det är inte alltid i bloggen vi tar upp det som mest. Men du har en poäng i att vi borde göra det mer, hade faktiskt en liknande diskussion just ikväll.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.