29 juli 2013

Sommartider (hej, hej) - #14

"Sommartider (hej, hej) - #14."
Sommarens andra Sommartider (hej, hej), och nummer 14 totalt. För egen del har senaste tiden bland annat spenderats i Köpenhamn (som var finare än vad jag trodde, varför jag nu trodde det?). Det blev (förstås) en del vegospanande - bl.a. provade vi vegankorv på Ströget, rå mat på 42 Raw och gelatinfritt skumgod på 7-Eleven (se ett kommande inlägg på Vegokoll). Kul att upptäcka nya saker - men tyvärr hittade jag också mitt älskade Ritter-numera-med-smörfett-Peppermint. Sorg.

Strögetkorv gjord på tofu. Smaskens.

Förutom Danmark har ju annars Island varit i fokus i veckan för sin behandling av landslagets maskot-fisk. Och den nyheten var ju precis en sådan nyhet som man vet blir en nyhet. På gott och ont tycker jag. Gott för att en enskild fisk faktisk är viktig, ska behandlas korrekt och är värd uppmärksamhet. Dåligt för att det på förväg är uppenbart att det kommer att bli en nyhet för att det är en sådär tokrolig sak som det går att skratta lite åt, samtidigt som tusentals andra djur aldrig blir en nyhet. Men det handlar ju om den media-verklighet vi lever i snarare än något annat. (Jag vet inte hur många gånger Djurens Rätt har skickat ett pressmeddelande utan någon reaktion alls, medan nån liten kuriosagrej vi lagt en halvtimme på blir jättestort.)

Har förutom Köpenhamn spenderat tid i bl.a. Varberg. Och som vanligt varje år slås man över vilken kontrast det är på vegoutbudet i storstäder och mindre städer. Och som vanligt får jag lite dåligt samvete över att jag tycker det är långt att åka till Goodstore från Högdalen. Skäms Peter.

Två andra läsvärda blogginlägg från senaste tiden handlar om samma ämne och är skrivna av Jenny och Per-Anders, och det har samma tema som jag även skrivit om här i bloggen tidigare. Och det är inte minst något som jag tycker blir aktuellt på Djurens Rätts Facebook-sida då och då - det är märkligt med vilken aggression vissa argumenterar för en fredligare värld. Får inte riktigt det att gå ihop.

Fick en kommentar i det förra sommarblogginlägget som frågade om vårt arbete i de djurförsöksetiska nämnderna. Och jag är fullt medveten om att det blir mycket vego och kött i dessa blogginlägg. Men under semestern blir bloggen något av det jag springer på till vardags, och inte en direkt reflektion av Djurens Rätt arbete. Så får det bli.

Fick ett mail häromdagen med en länk till en artikel där det fanns en rätt intressant karta över köttkonsumtionen i världen och hur den har förändrats över tid. Det tycker mig som att variationen förr var stor medan alla länder nu verkar dra sig mot samma (höga) nivå.

Igår måste varit den varmaste dagen någonsin. Min son löste problemet genom att blanda två bananer, åtta matskedar Tofuline-jordgubbsglass, 3 dl sojamjölk och en stavmixer. Han hävdade att receptet kom från Sommarlov, men att han skulle komma ihåg, även om jag är tveksam till dimensionerna. Men det svalkade tydligen gott.

Intressant att Ag-Gag-lagstiftningen har stött på patrull i en del delstater i USA. Det gör ju att man inte förlorar allt hopp om landet i väster.

Vi har lagt upp ett par saker på webben sedan senast - bl.a. om Haléns, Belgien och Botox. Annars går Djurens Rätt lite på sparlåga när många har ledigt. FÖRUTOM VÄRLDENS GRYMMASTE SOMMARTURNE FÖRSTÅS. Följ den gärna på Instagram där vi lägger upp bilder från i princip varje stopp.

Simpson-skapare ger pengar till djurrättsorganisationer. Vet inte riktigt vad jag ska skriva mer om detta. Men fint.

Bilder från sommarturnén i Helsingborg.

Malte Lindstam hade en insändare i Göteborgs-Posten om hönor igår Eller om det var kycklingar.... Bra att det finns personer som fortfarande håller igång insändarskrivandet. Själv tappade jag den tråden nån gång på 90-talet. Skäms Peter (igen).

Har förresten fått svar från Tele2 Arena om vegomaten - kolla gärna inlägget på Vegokoll, och lämna en kommentar om du hittar andra vegonyheter på sportarenor. Fick en kommentar på Twitter att Rambergsvallen på Hisingen har sojakorv.

Nä, ska det blir ett Sommartider hej hej #15 måste jag nog åka och bada nu. Annars kommer jag försvinna i en svettpöl. Och det är det nog ingen som vill se hur det skulle se ut. Vi hörs.

4 kommentarer:

 1. Var hittar man vegankorvarna på Ströget? Du får ju inte säga att de finns utan att berätta var!

  För övrigt så fick Djurens rätt, Karlskrona in en lång insändare mot pälsnäringen i BLT, landskapets största tidning. De brukar aldrig publicera kritik mot minkfarmerna (Blekinge har ju en hel del av den varan) så vi är väldigt glada över att se insändaren i tryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med insändaren Fredrik!

   Vegankorven på Ströget hittade vi i en mobil korvkiosk utanför Helligåndskirken. Kajs Pölser heter det.

   Radera
 2. Övriga tips Köpenhamn.
  http://fireflygarden.com/
  Lagkagehuset (bl.a. på Kastrup) har en riktigt fin hummusmacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Det kommer lite mer från Köpenhamn i vår blogg Vegokoll framöver.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.