7 oktober 2008

Dagens citat

Dagens citat är leverarat av Susanne Ekstedt, projektledare för "Chark-SM" via Dagens Nyheter.

Varför ska man äta kött?
- Varför inte! För att det är gott.


Om jag skulle påtala för Ekstedt att "Varför inte!" är samma argument som en 3-åring skulle använda antar jag att svaret skulle bli något i stil med "Nähä!". Eller kanske "Det var ju du som började!".

"För att det är gott" är väl ungefär på samma nivå. Så som att svaret på frågan "Varför slängde du en sten på den svarta katten?" skulle bli "För att det är kul".

"För att det är gott" kan tyckas vara ett rätt enfaldigt argument, men är på ett sätt det bästa argumentet för att äta kött. För det fastställer att personen i fråga bortser från den kollektiva debatt om köttätandets vara eller icke-vara på etiska, miljö- och hälsomässiga och solidariska grunder, och fastställer att man gjort det till ett rent personligt (egoistiskt) ställningstagande. Och det är ju en bra utgångspunkt för vidare diskussion.

7 kommentarer:

  1. Och ungefär samma nivå som ni håller då. Låt folk äta kött om dom vill utan att ni ska gnälla på det. Vi är skapta för att bryta ner animaliska beståndsdelar. Dessutom är det väl lika mycket "synd" om en grönsak som en ko eller? Så svält ihjäl er istället för att sitta här och klaga.

    SvaraRadera
  2. Problemet är att det inte går att äta kött utan att utsätta djur för lidande och död. Och då uppstår ett dilemma som det inte går att bortse ifrån.

    I vårt samhälle har vi bestämt att det är saker folk inte får göra utan att vi ska gnälla på dem. Att äta kött är inte en av dessa saker, men det borde vara det.

    Och nej, det är inte lika synd om en grönsak som det är om en ko. Hur fick du den idén?

    SvaraRadera
  3. Klart det är synd om grönsakerna och rotfrukterna!!! Odlade i gigantiska och fullständigt onaturliga monokulturer, vilket f.ö. även gäller de s.k. eko-odlingarna!!! Alltihopa dessutom "växtförädlat", från de naturliga vilda t.ex. morötterna till dagens belgian blue-monster!!!

    SvaraRadera
  4. Ja för grönsaker har ju verkligen samma förmåga att känna glädje och sorg mm som en ko....

    SvaraRadera
  5. Petra, hur vet du ... ?

    SvaraRadera
  6. Anonym, vill du verkligen lägga debatten på den här nivån? (Jag utgår från att du förstod ironin)
    En grönsak har ingen hjärna och inget centralt nervsystem. Go figure.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att din inställnng är oerhört inskränkt Petra, centrerad kring människans perception och den övermaga föreställningen att människan skall kunna göra sig till uttolkare av andra organismers situation.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.