20 oktober 2008

Djurens Rätt i P1-morgon

Med anledning av Djurens Rätts öppna brev om treåringar som fick "panga älgar" medverkar Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufuvd i P1-morgon, måndagen den 20 oktober ca. kl. 07.40. Programmet går även att lyssna på i efterhand på http://www.sr.se

Välkommen att diskutera radioinslaget och det öppna brevet i detta blogginlägg.

21 kommentarer:

  1. Nog kan man diskutera för och emot älgjakt för treåringar, men när Leijonhufvud säger att det är fel att döda djur tappar hennes kritik luften. "Jaha, en fundamentalist."

    Det är ju ingen allmän sanning precis.

    SvaraRadera
  2. Är det inte en självklarhet att alla organissationer för ut sina åsiker och försöker påverka både stora och små. Varken djuren rätt eller jägarförbundet har ensamrätt på vad som är rätt och fel. Lejonhuvud lär sina barn att inte äta kött och skjuta djur medan tex jag lär mina barn att både äta och jaga olika djur. Och nog tror jag 3åringarna i Västerbotten lär sig att vara rädda om både djur och natur. Kritiken mot 3åringarnas älgjakt kan inte tas på allvar när den framförs så kategoriskt dömmande.

    SvaraRadera
  3. Jag kom att tänka på gamla tiders missionärer när jag hörde Djurens rätts representant idag. Detta tycker vi och det ska ni "där uppe" förstå - så uppfattade jag hennes attityd. Var finns viljan till dialog?

    SvaraRadera
  4. Larson: nej, men en åsikt.

    Anonym1: frågan är väl inom vilka ramar denna påverka ska ske. Och om en förskola är rätt plats.

    Anonym2: det öppna brevet ser jag som början på en dialog. Det är säkert också därför det avslutas med ett antal frågeställningar.

    SvaraRadera
  5. Jag förstår inte varför det skulle komma blod ur magen på älgen, det känns lika fel som kanelbullar. När man tar ut mag och tarmpaketet finns det ju inget blod alls, bara just mage och tarmar och en massa andra organ, men inget löst skvalpande blod.
    Conny

    SvaraRadera
  6. älgleken måste vara jättekul för barnen. de har nästan alla en relation till älgjakt redan och det här blir en kul utflykt
    Djuren rätt fattar inget i sammanhanget, om livet på landet, var maten kommer i från

    - den urbana människan saknar kontakt med det som gör att vi kan uppfylla våra basala behov som att äta, jakten var och är en av människans näringsfång, börjar vi betrakta jakten som oetiskt tappar vi kontakten med oss själva och var vi kommer ifrån - och vad blir vi då???

    SvaraRadera
  7. det verkar som att folk i västerbotten inte gör annat än att jaga. är det så?!

    det måste ju finnas människor som har andra fritidssysselsättningar och värderingar vars barn går på dagiset?

    här verkar det som att dagiset tar ställning för jägarförbundets subjektiva synsätt...de visar jakten som en "rolig grej"; gå ut i skogen, sprätta älg och fika.

    kan de inte gå ut i skogen och TITTA på tygälgar? och vill man stimulera fantasin kan man även slänga ut lite tygälvor och gömma bullarna i en trollgrotta.

    SvaraRadera
  8. Vad konfunderad jag blir när jag läser kommentarerna. Det verkar nästan bara vara jägare som uttalar sig. I vår lokala tidning diskuterades älgjakten som nu har börjat i södra Sverige och oväntat många tycker att nöjesjakt t.o.m. är en brottslig handling. Så det är väl dags att diskutera etik i den här frågan. Att öva 3-åringar i jakt är helt ofattbart. Små barn ska leka och inget annat. Inte lära sig att döda djur. Får de lära sig panga på hästar, katter och hundar också eller anses tamdjuren mera värda än de vilda djuren? Det är föräldrarnas ansvar vad barnens ska äta och inte äta. Tills de själva kan ta ställning. Jag vill inte lämna mitt barn till ett dagis där de får lära sig döda djur. Makalöst makabert faktiskt. Själv bor jag mitt i Smålandsskogarna och ser varje höst och vinter baksidan med de "muntra" nöjesjägare som kommer från städer och andra landskap ja t.o.m. från andra länder som invaderar skogarna och samtidigt tycks de tro att alla på landet tycker att jakt är OK. Så är det inte. Jag blir ledsen över att se hur de skjuter de älgar, rådjur, harar och andra djur som vi sett leva lyckliga i skogarna under sommaren. Jag tror faktiskt att också de mest inbitna jägare skulle kunna känna så om de bara kunde lämna sin macho-attityd ett tag och istället stanna upp och se livet.

    SvaraRadera
  9. Är helt emot jakt då detta har tagit sig oanade proportioner och inte har någonting med överlevnad eller tacksamhet för att man får äta detta djur längre. Fritidsintresse och folknöje som media kallar det är inte okej alls.
    Men mycket svårt att förhindra.

    SvaraRadera
  10. Programmet finns inte tillgängligt för avlyssning längre. Varför vet jag inte för jag kan inte kontakta enligt instruktioner för detta.

    SvaraRadera
  11. Prova den här länken: http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/sandningsarkiv.asp?date=2008-10-20&programID=1650

    SvaraRadera
  12. Min grabb har varit med på älgjakt sen han var 5 år och nu i höst sköt han sin första älg själv med eget vapen. Aldrig har han behövt revoltera på gatorna som ni stackars betongbarn i djurens rätt.
    Han skjuter sig ett djur och det är väl inget märkvärdigt med det.
    Han hjälper mig när vi har kalkonslakt på gården och det går bra. Kalkoner är ju så jävla fula att man utan omtanke kan knacka ihjäl dom.
    m.v.h
    Sture Stelben, Antiveganjävel

    SvaraRadera
  13. Hej Sture Stelben, tack för ditt inlägg som verkligen bidrog mycket till diskussionen.

    SvaraRadera
  14. Det var aldrig meningen att det skulle bidra med något. Se det mer som en personlig reflektion som motpol till allt dravel från djurrättssidan.
    Förstår inte riktigt er upprördhet över att låta 3 åringar leka älgjakt. Vad är det som är så hemskt med det då? jagat har man gjort i alla tider i en form eller annan.

    m.v.h
    Sture Stelben

    SvaraRadera
  15. Faktiskt inte, läs på din historia.

    SvaraRadera
  16. Jo, jag har läst på historien och du kan inte motbevisa att vi inte skulle ha jagat under historiens gång. jakten är bra mycket äldre än lyxproblemet som djurrätten utgör.

    SvaraRadera
  17. Men inte i alla tider, om man ska vara helt korrekt. Det var min poäng.

    SvaraRadera
  18. Peter!
    Du förnekar väl inte att människan varit köttätare sen tidernas begynnelse. Även om vi inte kunnat jaga de största djuren i begynnelsen så nog har kött slunkit ner i våra magar på ett eller annat sätt. Främst genom as, men senare genom jakt.
    Visst vet du väl om att det endast är gorillan som är vegeterian bland primaterna. Köttätandet är således en naturlig del av vår utveckling.
    Det är inget vi behöver skämmas för. Vi destinationsuppföder djur för att konsumera dem. Säkrar vår födotillgång som vi alltid försökt göra.

    SvaraRadera
  19. Som gammal arkeologistudent är detta ett ämne som ligger mig aningen varmt om hjärtat. Och mina poänger är - människans föregångare har inte alltid ätit kött och vi har definitivt inte alltid jagat.

    Absolut sant att vi ätit kött och jagat under lång tid (vilket dock inte är ett argument för att det är rätt att göra på 2000-talet!) men jag stör mig lite på floskler som att "jagat har man gjort i alla tider" eller att "människan varit köttätare sen tidernas begynnelse". För det är helt enkelt inte korrekt.

    (Så länge inte definitionen av människa är endast Homo Sapiens, men den defintionen tror jag få gör.)

    SvaraRadera
  20. Hur skulle du vilja definiera människan? jag tycker Homo Sapiens duger bra och då stämmer ju köttkonsumtionen och jakten alldeles utmärkt.
    Hur lång tillbaka vill du gå? Till den tiden då allt liv simmade omkring som kryp i världshaven?
    Gör du det så har du förmodligen rätt.

    SvaraRadera
  21. Egentligen en bra fråga. Men jag har aldrig stött på någon som satt gränsen vid Homo Sapiens. Förutom du då. Jag skulle nog gå till Homo habilis ("den händiga MÄNNISKAN"), vilket av de flesta anses vara den första arten i släket Homo. Så i så fall skulle jag säga att jag vill gå tillbaks 2,5 miljoner år.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.