31 mars 2009

Ett kort internationellt nyhetssvep

Forskare vid Queen's University i Belfast har upptäckt att krabbor inte bara kan känna smärta utan att de också kan minnas att de utsatts för smärta, och därmed försöker undvika det i framtiden.

Om djur har rättigheter, innebär det att vi inte har rätt att hålla dem som husdjur? Det menar i alla fall Gary Francione, som menar att vi inte borde se djur som vår egendom. Lyssna till argumentationen på Radio Netherlands.

Som jag brukar säga - det är ingen slump att vegomaten ofta finns i hälsokosthyllan. I "the biggest and most carefully done study on the relationship between diet and mortality" studerades 545 000 frivilliga mellan 50 och 71 år under en period på 10 år. Efter att ha granskat dödsorsakerna för dessa personer under dessa 10 år kom forskarna fram till att kvinnor hade 36 procent ökad chans att dö om de åt mycket rött kött, jämfört med de som inte gjorde det. Motsvarande siffra för män var 31 procent. Siffrorna gällande "processed meats" var lägre, men ändå betydande. Detta har rapporterats i flera medier, bland annat New Scientist.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.