17 mars 2009

Veckans bevingade ord - vecka elva

Förra veckans bevingade ord blev aningen försenade (bland annat beroende på gästbloggandet hos P3 och att det finns ett par nya filmer på Djurens Rätts kanal på Youtube). För att kompensera för detta blir det denna gång två bevingade ord istället för ett.

Vi börjar med ett par ord från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Åkesson medverkade den 10 mars i Maciej Zaremba artikelserie om invandrarnas Sverige i DN Kultur och svarar där så här på frågan om vem som är ”svensk”:

"Man skall ha svenska värderingar", säger Åkesson. "Man skall ha vår syn på demokrati och på jämställdhet – nej, det blir fel – på förhållandet mellan man och kvinna. Samt på hur vi tar hand om djuren."
I detta sammanhanget fokuserar vi på den sista meningen. Att det är något i att vara "svensk" som handlar om hur vi tar hand om djur. Tänka sig. Och följdfrågan blir då naturligtvis var det detta är. Är det "svenskt" att varje år ha ihjäl 6 miljarder fiskar och 80 miljoner andra djur för att bli mat? Eller att råttor i Linköping får hälsenan avskuren för att sedan hängas upp i svansen i 14 dagar innan de dödas? Är det alla fall av vanvård eller det dagliga djurutnyttjande som kallas djuromsorg? Är det http://www.wallsofglass.se/ som är "svenskt"?

Många frågor, få svar.

Och apropå vårt fina svenska sätt att ta ta hand om djur så rapporter media idag om hur grisar skållades levande på ett av Scans slakterier i Luleå (en nyhet som enligt Scan dock inte är en nyhet). Slakteriets vd, entreprenören Michael Hugosson, svarar så här i nyhetsrapporteringen om varför detta inte för förekomma:

– Det är fel mot djurens rätt. De har en rättighet att avlivas på rätt sätt och då är det vi som bestämmer som ska se till att det inte händer.
Jag höll på att trilla av min kontorstol när jag läste det första gången. Djur har rättigheter, men detta är första gången jag hört någon använda det i detta sammanhanget. Och det får naturligtvis inte stå oemotsagt, så att rättighetsbegreppet blir synonymt med en "schysst död".

Vad jag vet går det för övrigt inte att tilldela egendom eller resurser rättigheter, och resurser (eller råvaror) är precis vad djuren i livsmedelsindustrin är reducerade till.

11 kommentarer:

  1. "schysst död" låter lite för neutralt, tycker jag, "schysst mord" eller "schysst avrättning" är väl vad det i så fall handlar om - att uppsåtligen ta någon annans liv, med betoning på det aktiva momentet att de facto ha ihjäl en annan individ.

    Då kommer Scans användning av rättighetsbegreppet också i annan dager, och det blir likaledes tydligt att man där ger blanka den i djuren - med eller utan rättigheter.

    SvaraRadera
  2. När jag läser de stora mediernas artiklar om skållningstortyren ser jag inga uttalanden från Djurens Rätt. Vad beror det på? Har ni kontaktat medierna/skickat ut pressmeddelanden utan att det kommit med? Jag önskar att Djurens Rätt fanns med i varje morgonsoffa och tidningstext efter att sånt här händer och pekar på vegoalternativet som en konkret lösning.

    SvaraRadera
  3. Då är vi två om att trilla av stolen när vi läste detta!

    SvaraRadera
  4. Reagerade också mot "Det är fel mot djurens rätt". I det här fallet var veterinär närvarande. Frågan är hur många som skållats?
    Håller med Jim ovan. Var var min organistion Djurens rätt?
    Fortsätter läsa din blogg med stort intresse.
    Mvh
    Cathrine Lindblom

    SvaraRadera
  5. Hej jim och Cathrine!

    Bra synpunkt, jag skulle också gärna se Djurens Rätt på många fler ställen.

    I just detta fallet är det min kvalificerade gissning att nyheten dök upp utan förvarning och då är det upp till om journalisten kontaktar oss eller inte. Skapas vågor efter nyheten kan vi komma in där genom pressmeddelanden eller kontakter, men det är inte alltid detta är fallet.

    Min svar på hur vi ska komma med mer är att vi fortsätter bli en allt större och starkare röst för djuren, så att vår medverkan till slut blir mer eller mindre obligatorisk.

    SvaraRadera
  6. Ang Djurens Rätts närvaro i media; det ligger ju inte ens något på hemsidan annat än som en nyhet - inget om att vego är det enda sättet att faktiskt undvika den här sortens händelser (som om att skållas levande är det enda plågsamma som förekommer i köttindustrin).

    Jag skulle vilja att Djurens Rätt generellt sett blir mer medialt synligt. Hade ett pressmeddelande gått ut hade det väl synts på hemsidan får man anta.

    SvaraRadera
  7. mbh, som sagt skulle jag också önska att Djurens Rätt blev mer synligt medialt, men det är inget som kommer av sig själv av att vi skickar ut ett pressmeddelande att vego är enda vägen.

    För att ta ett exempel: inför en dun-debatt på TV4 var vår ståndpunkt att det enda sättet att förhindra detta djurplågeri var att sluta köpa dun överhuvudtaget (vilket är helt sant). Men den åsikten passade inte in programmets upplägg och vi kom inte med. Hade vi sagt något annat är det mycket möjligt att vi hade fått plats.

    SvaraRadera
  8. Ok, det är lätt att klaga såklart. Men det här är självklart en mer generell sak. Mer konstruktivt är väl frågan för alla djurrättare: hur nå ut när väl något händer? Hade det skett blixtsnabbt ihopsatta demonstrationer utanför Scan under förmiddagen så är det ju mycket troligt att det kommit med i media och då kunde vegovinkeln få plats.

    Det vore värdefullt att läsa metadiskussion om dett i DjR-tidningen! Hur svårt är det för DjR att nå ut? Filtrerar medierna bort djurrättsvinkeln? Vad kan medlemmar göra för att hjälpa till? Likväl som det skickas protestkort till ministrar osv så kan medlemmar skriva till någon mediepart som konsekvent är ensidig/ignorerar djurperspektivet. Välj ut en medieaktör från den där bu/bä-spalten i varje nummer och be medlemmarna att väldigt hövligt skriva och kritisera deras vinkling. Ett grundkrav kan vara att alltid kräva ett djurperspektiv: en part som står för djurens rätt måste få komma fram i artiklar/inslag. Inte som nu då ofta bara djurutnyttjare och stat/myndigheter får komma till tals.

    SvaraRadera
  9. jim, intressant! Klaga och kritisera får ni gärna göra, min poäng var att alla som är involverade inom Djurens Rätt naturligtvis vill att vi ska nu åt mer. Frågan är hur vi åstadkommer detta.

    SvaraRadera
  10. varför blir jag inte förvånad? känns som om djur behandlas illa överallt nowadays.

    men vad tycker du egentligen om kanadas säljakt som nu startat?
    http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/165326-arets-blodiga-saljakt-har-startat

    Det måste ju få ett stopp!

    SvaraRadera
  11. Gregorius, naturligtvis ska den inte får förekomma. Och vi kan alla dra ett strå till stacken genom att gå till djurensratt.se och skicka iväg ett brev till en EU-parlamentariker. EU diskuterar ett importförbud av säldprodukter, och utan denna marknad skulle jakten säkerligen minska drastiskt, om inte upphöra.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.