23 maj 2009

Svenskars inställning till vegetarisk mat

Kl 14.30 på lördagseftermiddagen redogjorde verksamhetschef Pettersson för en studie som Demoskop gjort på uppdrag av Djurens Rätt. I studien har 1000 personer fått frågon om sin inställning till vegetarisk mat, och inställningen har förändrats under de senaste 12 månaderna.

Av de tillfrågade i studien var 4 procent vegetarianer och 2 procent veganer, en siffra som dock inte är statistiskt säkerhetsställd.

Enligt personernas inställning till vegetarisk mat så sa 5 procent att deras intresse för vegetarisk mat hade ökat mycket, och 21 procent att det hade ökat något. Med andra ord hade 3 av 10 en mer positiv inställning till vegetarisk mat än för ett år sedan. 70% intresset att välja veganskt är oförändrat. 5 procent har ökat mycket, 21 procent har ökat något - med andra ord hade nästan 3 av 10 personer en mer positiv inställning till att välha vego än för ett år sedan. Glädjande siffror.

Riktigt lika glädjande, eller snarare något för Djurens Rätt att rätta till, är att argumenten för att välja vego i huvudsak var de rent personliga - om det skulle visa sig att den vegetariska maten var billigare, att det skulle bli billigare och mer lättillgängligt. Att ta hänsyn till djur var ett argument som kom relativt långt ner på listan. Vilket som sagt är något för Djurens Rätt att rätta till. För, som jag varit inne på tidigare, att äta kött är så långt ifrån personligt som det går att komma, för man tuggar ju rent bokstavligen på någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.