22 september 2009

En lördag i veganismens och mänsklighetens tjänst

Under lördagen genomförde undertecknad en intensiv provsmakningsexkursion av veganska delikatesser i Stockholm. Det var ett tufft jobb, men någon måste göra det i mänsklighetens tjänst. Och jag ställde upp.

Först ut: Pizzeria Tevere (Skånegatan 81)
Betyg: 3,5 av 5 sojaostar
Bild från bloggen Vegankrubb

På en av sommaren sista dagar (i alla fall kändes det som det när solen värmde) intog vi under lördagen veganpizza på Nytorgets gräsmatta. Som vi tidigare skrivit om i denna blogg har pizzerian Tevere inlett ett samarbete med butiken Goodstore, vilket resulterat i att ett antal helt djurvänliga pizzor nu även finns att konsumera i den kungliga huvudstaden. Samt att området kring Nytorget börjar bli ett riktigt mecka för den som vill äta annat än djur eller produkter som kommer från dem.

Pizzautflykten i gröngräset var trevlig (även om det var en dum idé att försöka äta pizza i gröngräset i närheten av en bassäng med vatten med tanke på att det ingick tre barn i sällskapet) och att äta pizza med ost känns som en lyx om man annars inte är van vid att kunna göra det.

Det fanns fem veganska pizzor. Carbonara var godast. Toppbetyg till den. Chi-Chi helt ok men Peppe sisådär. Jag tror det var dessa vi provade… Lite torr botten överlag tyckte jag, om man får gnälla lite. Men initiativet är fantastiskt och vi håller tummarna för att det går bra för alla inblandade. Pizzorna var smaskens, om än inte fantastiska. Men det är ju precis i startskottet fortfarande, så det finns gott om tid kvar till att slipa på detaljer.

Efterrätt: Shakes n Stuff (Åsögatan 124)
Betyg: 5 av 5 sugrör


Efter pizzan beslöt vi oss för att ta en milkshake till efterrätt. Och milkshake för djurvänner hittas på Shakes n Stuff - stället som mixar Tofulineglass och sojamjölk med nästan vad som helst. Jag tog djungelvrål. Fantastiskt! Verkligen fantastiska (även om jag nog hade kräkts om jag hade druckit en likadan till direkt efter, sött var det).

Jag har börjat förstå att milkshake med delicatoboll är Milkshaken med stort M. Sällskapet provade också jordgubb med polkagris, vilket var en höjdare det också. Och jag som inte hade fattat att man kunde blanda ingredienser. Då hade jag nog slängt ner lite banan i min djungelvrålshake…

Synd att man inte är 15 längre, då hade jag hängt här och druckit shake varenda dag, och varit lika cool som John Travolta och Uma Thurman i Pulp Fiction.

Efterrätt igen: Tofulines nya banan- och chokladglass
Betyg: 5 av 5 glasskulor


Tofulines glass med banan- och chokladsmak är väl egentligen inte ny, men den har fört en minst sagt diskret tillvaro. Knappt någon jag känner hade sett denna unika varelse som gömmer sig så väl. Men i torsdags hittade vi den. Seger!

Och bananglass utropas härmed till den enda glass som kan konkurrera med Tofulines mockaglass i att smaka gott. Jisses. "Smakar aromämnen, inte riktig banan", sa sambon. "Du har fel", sa jag. Mums.

Tillbehör till efterrätten: Jordgubbsströssel från Dr. Oetker
Betyg 4 av 5 strösselbitar


Vi nämner denna eftersom de trevligt nog har bytt ut sitt E120 (vilket är röda döda löss, och vem vill äta röda döda löss om man kan undvika det?) mot ett koncentrat av svarta vinbär, morot, rädisa och citron. Mycket bra initiativ säger vi. Svarta vinbär, morot, rädisa och citron smakar bättre än krossade löss, både i gommen och i själen. Och gott till glassen blev det.

Bonus: D'Aucy Vegetarisk Ravioli
Betyg: 3 av 5 konservburkar


Ok, jag åt den inte under lördagen, det hade blivit för mycket. Men väl på lunchen på jobbet i torsdags. Och det får väl sägas vara den ultimata lunchmaten för den som har småbråttom och ingen matlåda. Inte jättegott, inget äckligt på något sätt heller. Så där lagom som en lunch ska vara. Och det var mer än vad jag hade förväntat mig.

5 kommentarer:

 1. Urk, milkshaken med djungelvrål låter groteskt äckligt. Raviolin ser inte ut som någon höjdare. Ett tips är att jobba med bra råvaror och skippa den där snabbmaten du äter... Förlåt om jag låter grinig det är inte menat så, men ditt inlägg om mat ger mig lätt illamående ;)

  /Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!

  Det finns tusen bloggar om vegomat, och jag ser ingen större poäng i att blogga om vad jag äter i övrigt. Det finns det som sagt så många andra som redan gör. Däremot tycker jag det kan vara intressant att rapportera om - och testa - det utbud av veganska och djurvänliga produkter som finns.

  Inlägget ska inte ses som en rekommendation av snabbmat på bekostnad av mat med bra råvaror osv.

  Men tack för en vettig synpunkt. (Även om milkshake med djungelvrål inte alls är groteskt äcklig. Även den mest hälsosamma människa mår säkert bra av något onyttigt då och då. Tror jag.)

  SvaraRadera
 3. Vilken lördag! Ge mig en pizza och en shake anyday, framför allt vill jag ha det NU!

  SvaraRadera
 4. Oj, jag ska nog ta en tur till huvudstaden!
  Kul att kunna äta vegansk pizza och lite annat gott som färdigmat, det är mysigt ibland.
  Tyvärr har vi på småorter inte den möjligheten.

  SvaraRadera
 5. Anna. varför måste veganer alltid leva upp nåt slags hälsopatos? Kan inte vi också få svulla pizza och milkshakes en lördag på stan??

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.